Nederland heeft er twee nieuwe, handgemaakte jerkbaits bij.

Nederland heeft er twee nieuwe, handgemaakte jerkbaits bij.

De “Hot Chubbie” en de “Hot Chubbie Jr” zijn handgemaakte cusom-hybrides. Dat wil zoveel zeggen als dat je zelf de actie in de jerk moet brengen.

Door de plaatsing van het neusoog, het volume en de vorm is het mogelijk om de HotChubbie, na het inwerpen, met een aantal korte, felle tikjes naar een diepte van 1 tot 1,5 meter te brengen. Iets minder fel tikken betekent automatisch dat de jerkbait minder diep gaat. Een aanrader voor iedere jerkbaitvisser.

De HotConcept HotChubbie is uniek in afwerking, vorm, actie en prijsstelling. Nick Kloosterman, de inmiddels vermaarde jerkbait-bouwer uit Friesland, stond aan de wieg van de HotChubbie en bouwt sinds kort exclusief voor HotConcept.

Een HotChubbie is gemaakt van een kunststof giethars. Deze hars heeft als bijzondere eigenschap zeer licht te zijn, het heeft een positief drijfvermogen. Om de jerk in evenwicht te houden wordt deze na het gieten uitgelood. Zelfs nadat de rvs-schroefogen, splitringen en dreggen zijn geplaatst, is de jerk nog licht drijvend, bijna gewichtsloos. Voordat de HotChubbie verder wordt afgewerkt wordt deze eerst getest in een testbak. Het gevaar van een onjuist uitgelode jerkbait wordt hiermee zo goed als voorkomen.

 

Op het eerste oog lijkt de HotChubbie een vrij standaard uiterlijk te hebben. Er is echter een enorm groot verschil met andere, vergelijkbare baits en dat is de dikte. Deze geeft een specifieke actie. Meer over die actie staat hieronder beschreven.

Gebruik

Vissen met een HotChubbie gaat niet zomaar. Het gewicht van de jerkbait, circa 85 gram (14cm), vraagt om de juiste hengel. Een baitcaster met een werpgewicht van 60-100 gram, een stevige reel en dito lijn is een minimale vereiste om de grote versie te vissen. De junior-versie van de HotChubbie is wat breder te vissen, met zijn 50 gram (12cm), kan deze eventueel met een stevige spinstok gevist worden.

De HotChubbie is een custom-hybride. Dat wil zoveel zeggen als dat je zelf de actie in de jerk moet brengen. Ook de stand van de hengel is van invloed op de diepte die de HotChubbie bereikt.

Tijdens het binnentikken, het jerken, beweegt de HotChubbie zich al wobbelend van links naar rechts, daarbij de gekste capriolen uithalend. Maar het mooiste is het slacken. Heb je eenmaal een aanbeet gehad terwijl je aan het slacken was, dan wil je nooit meer iets anders.


Slacken

Slacken is het slap laten vallen van de lijn na een tik op de jerk. De aanbeten zijn onwaarschijnlijk spectaculair. Een HotChubbie die na een halve salto plots stil hangt in het water en uiterst traag naar het oppervlak rijst, is welhaast onweerstaanbaar voor iedere snoek. In dressuurwater kan dit doorslaggevend zijn. Wanneer, tijdens het slacken, een snoek besluit aan tafel te gaan trekt de lijn plotsklaps strak. Veel dichter bij de kick van het vroeger toegestane levendaas-vissen is niet denkbaar. Let wel! Wanneer je gaat slacken is het verstandig om de weerhaken plat te knijpen, de jerkbait wordt vaak volledig naar binnengezogen. Tijdens de testfase is er geen enkele aanbeet verspeeld tijdens het slacken met weerhaakloze dreggen.

Meer informatie:
www.hotconcept.nl | www.sanders-webwinkel.nl | www.snoekbaars-hengelsport.nl | www.woutvanleeuwen.nl 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -