Marc op maandag 11 Gelukjes

Marc op Maandag 11 

Gelukjes 

Door Marc Borst

De kleine gelukjes van een sportvisser zijn onder andere 'een grote' vangen, 'veel' vangen en een bepaalde soort 'voor het eerst' vangen. De enige vistrip van afgelopen week, nota bene in een rivier, levert me twee vissen op en alweer twee vermeldingen voor mijn persoonlijke lijstjes.

Ik vang namelijk mijn grootste winde ooit en mijn allereerste roofblei. Ondanks dat het me al jaren mooie visserij lijkt, heb ik nog niet eerder op roofblei in een rivier gevist. Het zeevissen trekt te hard  en een beetje rivier is te ver uit m'n buurt.

Op de stek waar ik afgelopen week samen met m'n oude vriend Jacques ben, zijn deze avond regelmatig jagende roofbleien aan het oppervlak zien.

Het snel binnen vissen van een Asp spinnertje heeft twee maal succes. De eerste keer pakt een flinke winde het druktemakertje.

Deze vis staat nu op nummer 1 als m'n grootste winde in m'n PR-lijstje. Ongemeten, want vergeten. Gelukkig hebben we de foto's nog…

Bij de laatste worp van de avond is het raak, m'n eerste roofblei. Missie geslaagd en ik ben er blij mee! Weer een vinkje voor op het lijstje.

Ook deze vis gaat ongemeten terug. Deze was al leuk en volgende zou bést een tikkie groter mogen…;-). Jacques richt zich op de snoekbaars en vangt er drie.

De andere mogelijke 'prijs', mijn eerste meerval, gaat deze avond niet door. Al vangt een overbuurman vanuit zijn bootje er eentje aan een shad. Ze waren er dus wel. Het was een mooi avondje.

Wat betreft het zeevissen is de Zuidpier van IJmuiden m'n belangrijkste soortenleverancier. De teller staat nu op 21 soorten.

Het gaat trouwens meestal om verrassende bijvangst.

En er zijn daar nog veel meer soorten te vangen. Volgens de lijst van Sportvisserij Nederland mis ik er nog een stuk of honderd…Dat gaat me dus vermoedelijk niet lukken.

Tenzij je een échte soortenjager bent, groeit het soortenlijstje bij de meeste vissers in Nederland dus niet zo hard. Immers, veel vissoorten leven in specifieke omstandigheden en vragen dus een specifieke techniek om ze te vangen. En andere soorten komen slechts af en toe een keertje voorbij.kersen op de taart..

Deze week vissend met Jacques levert me een 'grootste' en een 'eerste' op. En een leuk setje nieuwe herinneringen. Want dat is wat we als sportvissers uiteindelijk doen. We verzamelen kleine gelukjes: herinneringen aan vangsten en belevenissen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -