Megasnoek 158

Megasnoek 158

Door Co Sielhorst

Pillen doen het prima; tien per dag om redelijk pijnvrij de dag door te komen. Na een dag of drie probeer ik ermee te kappen. Dat werkt dus niet, kan de volgende dag bijna niet uit mijn nest komen. Alles doet pijn en ik ben zo stijf als een plank. Iets doen? Wat dan? Ik kom niet verder dan drie boeken lezen. Het is ook lang geleden dat ik om de zon in de luie stoel heb gelegen.

De hittegolf geeft de natuur een enorme stoot. Koolwitjes en dagpauwogen laten zich nu ook volop in de tuin zien. Mijn buurman heeft een aantal jaren geleden een bos wilgentakken in een hoek gezet. Dat spul heeft wortel geschoten en staat nu volop in bloei. Sierlijke witgele katjes vrolijken de betonnen schutting op.

Zware dikke hommels lijken zomaar uit de lucht te vallen. Met heel veel andere bijensoorten doen ze zich tegoed aan het stuifmeel. Zwaar beladen keren ze weer terug naar hun nest. Ze storen zich hierbij niet aan de vlinders en lopen ze gewoon ondersteboven. Zien ze niet eens. Bij al dat moois kan ik alleen maar op mijn rug liggen. Ik lig bijna te smelten. Bedenk dat de watertemperatuur behoorlijk op moet lopen. Ook op groter water kan dat niet uitblijven.

Ik heb pas geleden nog mooie aasvisjes in de vriezer gegooid. Weet precies waar ik moet zijn, hoe ik het moet doen. Alle schakelaartjes staan de juiste kant op. Alleen de biologische wekker is afgelopen. Nu al, terwijl ik voorlopig nog niet uit de stoel kan opstaan zonder pijn. Eigenlijk wel frustrerend. Ik weet dat de grootwatersnoeken nu ook gaan paaien. Punt één is dat ik ze niet wil vangen in deze conditie. De dames zijn me nu veel te kwetsbaar.

Punt twéé is dat ze waarschijnlijk helemaal niet meer geïnteresseerd zijn in voedsel. Ik kan me nog goed een voorjaarsdag herinneren. Aan de uiterwaardenplas. Glashelder water met alleen in een ondiepe hoek een licht waasje. Ik denk aan een koppel karpers. Dan valt er een grote snoek bijna op mijn dobber. Zit je toch automatisch meteen met je handen boven de hengel te beven. Ik heb diezelfde snoek zes keer gezien. Iedere keer loom de kop verheffen en een stuk door de oppervlakte roeien. Machtig mooi gezicht. Er komen later op de dag hele optochten kleine mannetjes achter een vette dame onder de hengel door zwemmen.


Hele optochten.

Het is voorbij. Voorlopig gaat de snoekhengel het rek in. Eigenlijk wel een shit-seizoen. Er is één metersnoek op de kant gekomen. Verder nog wat leuke vissen. Ik waardeer iedere aanbeet, maar ik ben verwend. Er zijn jaren voorbij gekomen met tientallen metersnoeken en een pak snoekbaarzen als leuke bijvangst.

De laatste kans op een dikke vis is voorbij. Ik heb hem aan de haak gehad, laatst aan de hondenplas. De grote snoeken beheersen hier een heel apart kunstje. Ze schuren voelbaar langs de behaarde kleibulten. Er groeit een stug soort mos op. Een dreg die nog met één punt uit haar bek komt proberen ze de haak er altijd uit te wurmen. Soms lukt ze dat. Dan heeft de enkele haak wel héél dicht op het randje gezeten.


Fish & Chips.

Ik ga mijn aasvisjes lekker zelf op eten. Ik maak er een soort krokant gebakken fish and chips van.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Co Sielhorst stopt met wekelijkse column Total Fishing
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 166
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 165
Total Fishing Import -