Megasnoek 142

Megasnoek 142

Door Co Sielhorst

8 december 2007.
Geen snoek deze week. Wél een heel andere temperatuur. In plaats van storm, kou en regen zit ik op Tenerife. Even een week er tussenuit. Een week is eigenlijk veel te kort maar op het moment van boeken wist ik nog niet hoe ik er voor zou staan.

Aan de andere kant is het ritme van een avond in de week achter en paar hele zware karpers aan en een paar andere dagen helemaal aan snoek besteden een zekerheid dat er deze winter nog iets heel  bijzonders staat te gebeuren. Dat ritme nu breken voelt niet lekker, maar een week in de zon is wel een prettige gedachte. Vooral Toos heeft het de afgelopen maanden zwaar gehad heeft er al heel lang voorpret, die geniet dus al vier weken van die ene week. Vijf weken genieten voor de prijs van één.

Op een eiland zie je vaak de kust, vooral als het geen groot eiland is. De haventjes van Tenerife zijn ook altijd basis van visserij, zowel beroep als sport. Ik blijf nieuwsgierig naar de sportvismogelijkheden. De zware big game boten zijn goed herkenbaar aan de outriggers. Altijd leuk om even langs te lopen.


...aanplaksels….

Ik kan er helemaal niets mee, want een paar uur aan een hengel sleuren gaat mij echt nog niet lukken. Bovendien heb ik nog nooit de ambitie gehad om een vis te vangen die zwaarder is dan ik. De bootjes die uitvaren voor de diepzeevisserij heb ik al eens gezien. De monstertjes van het diepe, doornhaai, schepsels met een hele grote bek en nog grotere ogen kunnen me niet meer zo boeien.

Ik kom wel overal aanplaksels tegen op lantaarnpalen. Een Engelse tekst biedt iets aan voor vijftien euro. Ik lees het vluchtig. Maak even een plaatje. In het hotel aangekomen zie ik hoe makkelijk de menselijke geest zelf een tekst naar zijn hand zet. Ik dacht even dat er een dag bootvissen aangeboden werd voor vijftien euro.

 Op de hotelkamer aangekomen lees ik het digitale plaatje van de lantaarnpaal wat geduldiger. Een hengel te huur, vijftien voet, met reel en moordaas. Kan niet fout gaan. Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Langs de kant pielen op bonte aquariumvisjes. Gewoon er naar kijken is veel leuker.

In de haventjes is op veel plaatsen een prachtig onderwaterlandschap te bewonderen. Porto Colon is een mooi voorbeeld. Er zijn een paar plekken waar ik het toch wel wat moeilijker krijg. Een duidelijk bord veegt alle gedachten aan vissen van tafel. Gewoon kijken dus.


.....duidelijk…..

 Ken ik er wat van? Bluefish, bij Rex Hunt gezien. Een bonte optocht van soorten lipvissen. Koraalknagertjes die eerst hun gebitje naar buiten schuiven voor ze iets afbijten. Schijnen ook niet veel moeite te hebben met dunne haken. Daar gaat een soort geep. Mooie grote vis met een opvallend zwart wit gestreepte staart. Dan ontstaat er onrust. Zelfs ik voel het. Een koppel barracuda’s. Geen grote vissen maar wat zijn ze mooi.

Ik wil graag een keer een barracuda vangen maar ik geloof niet dat het een erg gewilde vis is. Ik heb nog steeds niemand kunnen vinden die deze vis op zijn erelijst vermeld heeft.
Er word hier niet gevist. Ik heb er vrede mee.

Het is hier ook winter. Het wordt alleen niet kouder dan drieëntwintig graden overdag. Hoe zit het met libellen op dit eiland? Ik heb geen idee. Deze beesten zijn afhankelijk van zoet water. Ze brengen bijna allemaal hun ei en larve stadium door in vochtige omstandigheden en het zoutgehalte maag ook niet te hoog zijn.Wat dat betreft dus ook geen schijn van kans.

Vlinders dan? In de winter? Het hotel heeft een groot zwembad in een parkachtige omgeving. Ik ga even een rondje maken. In een verloren hoekje waar uitbundig gesproeid is sta ik ineens aan de grond genageld. Een zwerm kleine blauwe vlindertjes dartelt boven het natte gras in de zon. Blauwtjes, kan toch niet anders? Welke soort dan? Geraniumblauwtje misschien. Daar heb ik iets over gelezen niet zo lang geleden.

 Het beestje komt hier van nature helemaal niet voor maar is door grootscheepse import van geraniums uit Zuid Afrika hier aangeland. Eitjes of rupsen hebben de overtocht overleefd en hun cyclus ver van huis gewoon voortgezet. Blauwtjes zijn in Europa doorgaans zomervlinders maar het kan best zijn dat het zomerse klimaat in Zuid Afrika heel veel lijkt op het winters klimaat van Tenerife. Geen enkel probleem dus voor deze kleine allochtoon die hier geweldig ingeburgerd is.


...geraniumblauwtje….

 

 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Co Sielhorst stopt met wekelijkse column Total Fishing
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 166
Total Fishing Import -
image description
Megasnoek 165
Total Fishing Import -