Meervalonderzoek Maas en Maasplassen - 2011



Meervalonderzoek Maas en Maasplassen - 2011

Onderzoek naar het paaigedrag, migratiegedrag, habitatgebruik en de groei- en populatieopbouw van de Europese meerval (Siluris Glanis) in de Limburgse Maas.


Mei tot december
Gedurende de maanden mei tot december 2011 zal er door Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Limburg in samenwerking met de onderzoeksbureau´s VisAdvies, INBO (Be) en  CEFAS (UK) veldwerk verricht worden naar het gedrag en de voortplanting van Europese meervallen in de Maas nabij Linne en Roermond. Hiervoor zullen enkele meervallen inwendig voorzien worden van radiozenders en uitwendig (ter herkenning) met een floy-tag op de rug.


Floy-tag met telefoonnummer.

Vangstmeldingen
Als u toevallig een van de gemerkte meervallen vangt, welke herkenbaar zijn aan de floy-tag op hun rug, dan willen wij u vriendelijk verzoeken om contact met ons op te nemen. Het telefoonnummer staat vermeld op de floy-tag, evenals het specifieke nummer dat de vis draagt. Eventuele foto’s van de floy-tag, de vis zelf, en bijzonderheden zijn van harte welkom. Uw informatie kan bijdragen aan het onderzoek, o.a. met uw informatie kan de verspreiding beter in beeld gebracht worden. Belangrijk is dat de gemerkte meervallen, net als alle andere Europese meervallen in Nederland, na de vangst zo snel mogelijk ongeschonden worden teruggezet in hetzelfde water waar deze gevangen zijn.

Het doel van deze studie
Voor het vangen en merken van de meervallen zijn diverse ontheffingen aangevraagd en gekregen. Het doel van dit onderzoek is goed inzicht te verkrijgen in het gedrag en de populatieopbouw van Europese meerval in Nederland en het bewijs te leveren dat de Europese meerval zich weer in Nederland voortplant.
Momenteel valt de meerval nog onder de natuurbeschermingswet. De uitkomsten van dit onderzoek moeten bij dragen tot herintroductie van de meerval in de visserijwet, zodat er weer legaal op gevist mag worden. Wel zal er vooralsnog een meeneemverbod blijven gelden!

Fuiken in het water
Let op! Gedurende juni en juli zullen meerdere fuiken in de Maas worden geplaatst voor het wetenschappelijk onderzoek. U wordt vriendelijk verzocht deze fuiken niet uit het water te halen of te beschadigen. Mocht u kunstaas verliezen aan deze fuiken, neemt u dan contact op voor teruggave via dit tel. Nr.: 030-6058437 en/of e-mail
breve@sportvisserijnederland.nl onder vermelding van uw adresgegevens. U krijgt uw geredde kunstaas dan z.s.m. netjes thuisgestuurd.


Voor meer informatie kun u terecht bij:

Vangstbericht via internet:
http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/vangstenregistratie/?page=meerval%5Fmeldpunt