image description

Maximale actie bij de Ebrodelta

Maximale actie bij de Ebrodelta 

Door Ralph van Leening 

Samen met mijn zoon Xavier heb ik besloten om onze jaarlijkse (tonijn)vistrip dit jaar te vervissen bij Delta Game Fishing te Riumar in Spanje. Bij het eerder genoemde bedrijf werken twee visgidsen, Martijn Sman en Erik Ouwens, die hun sporen in Riumar en elders ter wereld ruimschoots verdiend hebben en waar ik reeds meerdere keren mee heb gevist.

Martijn vertoeft reeds 10 jaar als visgids in dit mooie gebied en Erik ook alweer bijna vijf jaar, een bak aan ervaring dus.

Na een voorspoedige reis zijn wij in de ochtend van 08 oktober aldaar aangekomen en bij een zonnige hemel met 25 gr. en onder het genot van een ontbijt bij de plaatselijke bakker bespraken Martijn, Erik en wij een plan de campagne en de te vissen tactiek van de week die zou komen.

Gezien het feit er, op dat moment, weinig actie van tonijnen aan de oppervlakte was werd meteen besloten dat er op de chumming manier gevist zou worden.

Chummen is het maken van een voerstroom van gehakte stukken makreel, lanchas (een stevige sardinesoort), horsmakrelen etc. om dan de tonijn richting de boot te lokken ten einde om dan met dood aas te gaan vissen.

Zoals altijd neem ik mijn eigen hengelmateriaal mee en dat varieert van popperhengels en dito molens tot zware Big Game hengels met bijpassende reels.

Dat deze actie van mij overbodig is moge duidelijk zijn want de heren hebben alle materiaal in veelvoud in hun bezit: van popperhengels van Graphiteleader, Lamiglass en Racepoint met bijpassende Daiwa Saltigas molens tot zware unlimited spiral wrap Big Game stokken met Shimano Tiagra 80W reels die opgespoeld zijn met 900 meter 200LBS braid en een topshot van 100 meter 300 LBS gevolgd door een fluo carbon leader van 220 LBS. Gewoon topmateriaal.

De boot waar wij op gingen vissen is de nieuwste boot in hun 'vloot' van vijf boten en is een ruim zeven meter lange Amerikaanse Hydra Sport walkaround voorzien van een 250PK Suzuki fourstroke al met al een top boot met dito vismateriaal.

Zo mooi als het weer bij aankomst was zo slecht werd het in de week die daarop volgde. De wind wakkerde aan tot ongeveer windkracht vijf, de zon liet zich nauwelijks zien en de temperatuur kelderde met een aantal graden.

Was dit normaal? Neen niet echt want we konden niet bevroeden dat aan het eind van die week en van onze vakantie de temperatuur weer ging stijgen, de wind nagenoeg weg was en de zon weer tevoorschijn kwam en de 25 graden weer werd gehaald…….ach je zal het maar verdiend hebben.

Over de vangsten en actie kan ik kort zijn. In totaal hebben wij vier tonijnen weten te landen. Xavier had drie tonijnen, 40 kilo, 70 kilo en 85 kilo, en mijn vis mocht de 100 kilo aantikken.

In deze kleine week hadden wij totaal 16 strikes (aanbeten) gehad en daar mochten we niet over klagen. Twaalf vissen hebben wij door materiaalpech en door losschieten van de haak verspeeld die toen ze, zichtbaar voor ons, zich op het aas stortten en volgens ons de 200 kilo ruim passeerden maar dit was nog aan de voorzichtige kant geschat.

De Shimano Tiagra reels en mijn Fin Nor reel werden flink geteisterd en wij visten met een slipdruk (drag setting)  bij een hook up van 42 lbs en schroefden dit op tot dat de vis stopt.

Op een gegeven moment haakte wij een vis die niet te stoppen was en voerde Erik de slipdruk op tot 75 lbs en nog werd er veel lijn genomen, helaas schoot deze vis na 10 minuten los. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik 200 lbs braid hoorde zingen.

Zoals gezegd werd het materiaal flink op de proef gesteld, er werden schroeven van hengelhouders kromgetrokken en braken pinnen van deze houders af door het geweld van deze vissen.

Martijn heeft meteen nieuwe hengelhouders gekocht en geplaatst en laat nog twee draaibare houders maken zodat deze zwaarder zijn. Dat dit materiaal nog beter bestand is tegen de krachten van deze vissen moge duidelijk zijn.

In dit gebied zijn er dit jaar vissen zeer grote vissen gevangen van honderden ponden zwaar en is er zelfs een vis van over de 1000 lbs gevangen door een bij mij bekende sportvisser wiens foto ik heb gezien met de vis.

Op de boten van Delta Game Fishing wordt de Catch and release formule toegepast wat inhoud dat iedere tonijn wordt teruggezet en omdat wij met circle hooks vissen en dus de vis in het hoekje van zijn bek gehaakt wordt treedt er niet of nauwelijks schade bij de vis op.

Overigens komen niet alleen tonijnen op het chum af en hebben wij met lichte spinstokken tientallen goudmakrelen (Mahi mahi) tot 70 centimeter gevangen zo ook een makreelsoort die groter wordt dan bij ons in Nederland en deze 'bijvangsten' geven op eerder genoemde materiaal een geweldige sport.

Wordt er bij en met Martijn en Erik alleen maar op tonijn gevist? Neen….zij vissen ook op de rivier de Ebro (Riumar ligt aan de Ebro) op meerval en op zeevis die de rivier opzwemt zoals Bluefish, een op onze zeebaars lijkende rover die wel 1 meter kan worden en de Palometa (leerfish) die wel de 1.50 meter kan aantikken aldaar.

Ook wordt er getrolld voor de kust op bonitos en een kleinere tonijnsoort, de Little Tunny, die in deze omgeving van wereldrecord formaat kan worden tot 25 lbs.

In het seizoen, wanneer de scholen tonijn aan de oppervlakte azen, dan worden de scholen opgezocht en wordt er gevist met kunstaas op de eerder genoemde popperhengel combinatie’s. Wel eens een tonijn van 50 kilo aan een spinhengel gevangen? Ik meerdere en kan uit ervaring vertellen dat dit vreselijk geweldig is.  

Ben jij na dit relaas geïnteresseerd in ook zo’n fantastische vakantie die Xavier en ik hebben meegemaakt neem dan contact op met Martijn Sman, tel: 0034627561193 of Erik Ouwens tel: 0034722421933 van Delta Game Fishing en zij zullen jullie kunnen voorzien van alle info de je maar nodig hebt.
 
Tight lines en ik ontmoet je daar wel…….
 
Ralph van Leening

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -