Marc op maandag 5 Prijs

Marc op maandag 5   

Prijs 

Door Marc Borst 

Het ís dat ik vrijdag toevallig nog even op de site van de IJZZV kijk en een berichtje vind over de komende wedstrijd van zaterdag 2 mei: oeps…glad vergeten! Vanwege de weersvoorspellingen (zon en weinig wind) heb ik sowieso al plannen gemaakt om deze zaterdag te vissen. Nouja, dan moeten de harders nog maar even wachten om weer een heerlijke portie broodpap getrakteerd te krijgen, die ze deze keer misschien wel lusten...

Een wedstrijd dus weer eens óp de pier, dat is lang geleden! We hebben dit seizoen wegens het weer vaak moeten uitwijken naar het beginstuk van de Zuidpier, waar het over het algemeen slechter vangen is.

Trouwens, gezien m'n vorige keer vissen op de pier heb ik ook voor vandaag weinig vertrouwen in een mooie vangst. Maar het is in ieder geval nooit een straf om in het zonnetje op de pier te staan. Hoe anders zal de dag verlopen…

Vandaag gaat bijvoorbeeld opnieuw bewijzen dat ook op een recht stuk (Zuid)pier het wedstrijdvissen in vakken een eerlijker wedstrijd, maar daarmee ook redelijk bizarre uitslagen kan opleveren.

Maargoed, ik moet dus even omschakelen in het hoofd en andere spullen klaarzetten -zo kom je wel aan de voorpretmomenten! De pakken brood en de vlokdobbertjes in de rugzak maken plaats voor de molens, de onderlijnenmap en de loodjes. Ik speel nog even met het idee een geep te gaan vangen -zonder dobber!- en knutsel een lijn met drijvers in elkaar.

En ik kijk even op de webcam naar pier. Niet voorvissen, maar wel even kijken hoe het er daar uit ziet. Ik denk te zien dat er gebaggerd wordt in de vaargeul. De boot ligt lange tijd op dezelfde plek.


De boot ligt lange tijd stil op dezelfde plek.

Dat betekent een hoop gedoe aan de bodem en bovendien troebel water. Geen geepvisserij aan de binnenkant dus, maar wel kans dat er (plat)vis richting de pier is 'gedreven'. Da's het meest optimistische dat ik kan bedenken.

Goed, het wordt dus vissen op platvis met botten en scharren als voornaamste centimeterleveranciers. De kans op gul lijkt me gezien het tij tijdens de wedstrijd (lw 11:41 uur, hw 16:04) klein, maar daarvoor kun je altijd 'de buren en de tamtam' in de gaten houden.

De loting geeft me een interessant nummertje. Uit de stekbingomasjien rolt namelijk voor mij nummertje 49. Nou, dát ben ik nog eventjes én het blijkt de kopstek in vak B. Voor mij dus geen buurman rechts. Altijd fijn, dat beetje meer ruimte.


Concentratie voor de wedstrijd.

Om 10:00 uur start wedstrijd. De wind is de voorspelde noordoost twee en draait later naar noord drie.


Start!


Het zonnetje in de rug houdt de achterkant lekker warm. De jas is bij mij even uit geweest, maar later toch maar weer aangetrokken.  

Het geluk is met ons -einde vak B- want vandaag blijkt de vis bij ons te zitten, en te vangen zonder echte vérwerp-kampioen te zijn. Vanaf de eerste worpen vangen we vis, vooral bot en schar. Buurman Harry start als een raket met een paar enorme botten.


Harry met mooie botten
.

Ik vang al snel een paar scharretjes van begin 20 centimeter en later komen de botten ook bij mij binnen. Een lekker gevoel, zeker omdat het zo onverwacht is.


Het emmertje raakt voller.

De combinatie pier/stukje tap blijkt bij mij prima te werken. Het soort onderlijn maakt bij mij niet uit, ik vang aan zo goed als alles wat ik gebruik.

Het leuke van vandaag is ook dat de vissen echt hun best doen hun aanwezigheid aan de haak te benadrukken. Ik zie vandaag een hoop aanbeten. Dat is weleens anders…

De latere winnaar Arjen staat weer naast Harrie en die gaat helemaal als een speer. Hij zal 20 vissen vangen.


Arjen met twee botten en een flinke puitaal in één haal.


Ook ik blijf de hele wedstrijd vis vangen, soms met een iets langere tussentijd, maar mijn vangst loopt door en ik eindig om 15:00 uur op 14 vissen. Een stuk of tien redelijke tot flinke botten en een paar scharren. Meer dan ik tijdens alle wedstrijden samen van het afgelopen seizoen heb gevangen...


Een van m'n scharretjes.


De vangst in vak A steekt daar schril tegen af; in totaal(!) zes vissen. Er zijn vandaag vrij veel soorten gevangen: merendeel bot en schar, maar ook gul, paling, een lap van een tong, zeebaarsjes, puitaal en een slijmvis, nota bene door mijn koppelmaat Bram -die bovendien ernstig 'tegenstander' van de slijmvisserij is wink.


Zeebaarsje van Harry.


Eerste in vak A (en dus tweede overall) wordt Ron met twee vissen, waaronder de paling (54 centimeter) die ook de grootste vis van de wedstrijd is. Bas zou Bas niet zijn als hij zich tot de tweede plek in vak B vist met 16 vissen, zodat hij als derde eindigt. Doordat Bram een prachtige bot en die slijmvis vangt wordt hij daarmee vierde en ondergetekende met vijfde. De volledige uitslag is te vinden op de website van de IJZZV.

Helaas verlaat Bram -'s ochtend al aangekondigd- de wedstrijd vroegtijdig wegens een verjaardag. Helaas, want wij blijken het vandaag als koppel het best te hebben gedaan! Onze eerste en enige prijs van dit seizoen. Bij verstek aan Bram mag ik maar liefst drie maal lopen voor een prijs…


Prijs!

In ieder geval, mijn eerste IJZZV medaille is een feit.

De laatste wedstrijd op 30 mei ga ik helaas missen wegens de in maart uitgestelde tonijnenvangtrip te Kroatië, een redelijk excuus lijkt me.

Voor het eindklassement zal het niet uitmaken, en dat maakt mij eerlijk gezegd ook niet uit. Op naar het volgende seizoen! Ik hoop vooral dat we niet meer hoeven uit te wijken voor het weer. Ietsje hoger in de eindstand mag ook wel, trouwens wink

En dan hoop ik voor nu dat na de komende week wisselvalligheid de geepspullen weer eens in actie mogen komen. En dat de harders er inmiddels brood van lusten…
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -