image description

Marc op maandag 24 Boek: Schol in de Noordzee

Marc op maandag 24 

Boek: Schol in de Noordzee 

Door Marc Borst 

Sportvissers vanaf het strand weten het, ze zullen zelden een schol van mooi formaat vangen. Voor de Nederlandse beroepsvisserij is is deze platvis al honderden jaren een van de belangrijkste soorten. De overgang van zeilschepen naar stoomschepen eind 1800 maakt dan al duidelijk dat vissers ook teveel vis kunnen vangen en dat beheer van de vier scholpopulaties in de Noordzee noodzakelijk is om te kunnen blijven vissen.

Het onlangs verschenen boek ‘Schol in de Noordzee, een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij’ van evolutiebioloog Roelke Posthumus en visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp vertelt in heldere taal over de geschiedenis van de Noordzee, de biologie van de schol, de Nederlandse visserij en het visserijonderzoek. Het boek geeft helder inzicht in hoe de Nederlandse visserij reageerde op veranderende omstandigheden en zich door de eeuwen heen ontwikkelde.

Het staat vol met ‘weetjes’ uit de geschiedenis en over vismethodes, maar ook over het recente Nederlandse en Europese visserijbeleid. Wie weet nog dat er in 1990 een minister (Braks) moest opstappen wegens het ‘wegwuiven van alarmerende berichten van de visserijsector over de illegale aanvoer van grote hoeveelheden vis’.

Het boek is Interessant voor de sportvisser die iets verder dan z’n hengel wil kijken. Want het woord sportvissen komt niet voor in het boek. De beschreven levenscyclus in het hoofdstuk over de biologie van de schol verklaart waarom er wel veel kleine scholletjes dicht langs de kust zitten, die we dan ook soms vangen. Voor een grote schol zal de boot nodig blijven.


Een toevalstreffer (2014) van de auteur uit het Noordzeekanaal, ter hoogte van de Hempont.

Scholbox
Ook de moeilijkheden bij het doen van visserijonderzoek om betrouwbare uitkomsten te krijgen komen aan bod. Een mooi voorbeeld in het boek is het verhaal van de Scholbox, grofweg de kuststreek die loopt van Texel tot het topje van Denemarken.

Het idee begint in 1987. Men wil een kinderkamer voor schol creeëren zodat de populatie op peil kan blijven. Vissers en onderzoekers werkten samen. Ongeveer tien jaar later blijken de maatregelen niet te werken. De scholletjes blijken een jaar langer nodig te hebben om de minimummaat te bereiken en ze trekken eerder weg uit de scholbox. Waardoor ze dus toch weer ‘te vroeg’ kunnen worden gevangen. Een van de mogelijke oorzaken is de stijgende watertemperatuur aldaar sinds 1989.

Toekomst
De auteurs doen hun best een tamelijk optimistisch slotwoord over de toekomst van de (vis in de) Noordzee neer te zetten. Want met een aantal soorten, waaronder de schol, staat het er beter voor dan enige tijd geleden. (Minder zuurstof in het opwarmende  kustwater dan in koud dieper water zal het ons sportvissers in ieder geval nog lastiger maken een mooie schol -die veel zuurstof nodig heeft- vanaf het strand te vangen.) Maar de onderzoekers weten bijvoorbeeld nog niet of het mindere gesleep met wekkerkettingen het bodemleven zich beter laat herstellen.

Schol in de Noordzee, een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij biedt een mooi beknopt en zeer leesbaar overzicht van een stukje geschiedenis en actuele stand van zaken van de Noordzee, de schol en Nederland.

Marc Borst

Gezien de hoeveelheid schol die er zou moeten rondzwemmen, zou je zeggen dat er met de hengel heus wel gericht een scholletje te vangen valt. Chartertrips op schol vinden al geruime tijd plaats vanuit zuidwest Nederland (De Nederlandse Charterboot Vereniging). Noordelijker langs onze kust wordt er geëxperimenteerd met specifieke schollentrips voor sportvissers. De vis zit er, de beste vangstplekken, -methodes en aassoort met de hengel lijken nog niet helemaal bepaald. Er liggen nog steeds 'uitdagingen' in de zeesportvisserij te wachten

Uitgeverij Atlas
256 blz
ISBN 9789045031231
€21,99.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -