image description

Marc op maandag 20 Lentevisserij komt op gang

Marc op Maandag 20 

Lentevisserij komt op gang

Door Marc Borst 

De eerste geep, zeebaars en harder van het jaar 2016 zijn binnen. Drie totaal verschillende visserijen die me allemaal veel plezier opleveren, ook als het allemaal een beetje moeilijk gaat. Want dat is wel het geval geweest.

Vanaf m'n 'thuisstek' (Zuidpier, IJmuiden) is het tot nu toe lastig geweest geep te vangen. Het water is nog erg troebel vanwege de wat late algenbloei van dit jaar. Geep is een zichtjager, dus moet er ook wat  eh…zicht zijn.

Ze zitten er zeker wel, want ze komen in het voorjaar ook naar IJmuiden om te paaien langs de stenen. In helder water kun je soms mooi te zien hoe zo'n kronkelende 'bal' gepen voorbijkomt. Nu moeten we het doen met wat gespetter en soms een springende geep aan het oppervlak.


De eerste van 2016.

Tijdens de afgelopen sessie's op geep (ik vis ermee met een bombettamontage. Wil je hierover meer weten, kijk op m'n blog) levert actief vissen de meeste actie op. Passief vissend heeft de vis teveel tijd en voelt teveel 'onnatuurlijke' weerstand. Dat heb ik afgelopen zaterdag helaas ondervonden...

De actie is tot nu toe vooral van 'volgers' overigens, die een enkele keer tegen het aasje tikken en weer vertrekken. Dit heb ik op een paar meter uit de kant door de polaroidbril goed kunnen zien. Een nóg kleiner haakje levert alleen maar teleurstelling op. Héb je er eentje aan, dan schiet-ie los…

De eerste zeebaars, die komt min of meer maar toch niet helemáál toevallig, tijdens een taaie geepsessie. Een tweede spinhengeltje is mee met een Toby-lepeltje en een haringlijntje om af en toe effe lekker te gooien voor een fint of een vroege makreel. En daar boingt het dappere rakkertje op de lepel, dunner gehaakt kan bijna niet.

De zomervisserij aan zee begint nu lekker op gang te komen. De vissen zijn er in ieder geval. Een periode stabiel en lekker warm weer ligt in het verschiet -helaas met de wind uit de 'verkeerde' hoek-. Het kan niet anders dan dat we het een en ander zullen gaan vangen.

De harders van Amsterdam zijn een ander verhaal. Ze zijn met brood te vangen, maar in het begin van het seizoen nog niet.

Ook dit jaar tijdens m'n eerste sessies negeren ze het lokvoer van een broodpapje volledig en zijn alleen maar bezig met het schrapen van de stenen. Er moet dus een omslagpunt zijn in de jaarlijkse eetgewoontes van deze vis.

Het lijkt er op dat dat punt nadert, want de eerste van het seizoen heb ik afgelopen vrijdag gevangen. Met een beetje geluk, dat wel.

Maar…ik heb ze voorzichtig aan het brood zien knabbelen…en ook weer zien uitspugen trouwens. Binnenkort meer dus, want deze code moet gekraakt.

Marc Borst

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -