Makreel vissen vanaf de steiger in de haven van Nautnes Fiskevaer

Makreel vissen vanaf de steiger in de haven van Nautnes Fiskevaer 

Door Team Total Fishing Int. (Leonard Muys en Ron Smits)

Vissen met licht materiaal op makreel is een leuke bezigheid. Pluggenhengeltjes met een werpgewicht van minder dan 10 gram zijn heus niet te licht. Wij hadden alleen een 12 grams en een 18 grams pluggenhengeltje bij ons.

Maar aan beide hengeltjes voorzien van een wobbler (plug) van 12, respectievelijk 18 gram was het een zeer leuke bezigheid. Vooral de grotere makrelen lieten de lichte hengeltjes ver doorbuigen. Het water voor de steiger was zeker een meter of 12 diep en vooral bij opkomend water was de makreel in grote scholen aanwezig.

De techniek is heel eenvoudig en zeker niet moeilijk, maar denk niet dat vanzelf gaat. Het vissen met vijf tot zeven haken is eenvoudiger, omdat de voedselnijd van de makreel extra geprikkeld wordt, door de vele haken en zeker als er al een makreel één van de haken heeft gepakt. Het vissen met één wobbler en dus haak, is anders: nu moet u de makreel verleiden tot aanbijten.

Spinstops, rukjes en wisselende snelheden zijn zeker noodzakelijk. Zelfs dan nog zie je dat de makreel regelmatig je kunstaas volgt, zonder het aan te vallen. Bij de zeeforel is dan een goed uitgevoerde spinstop heel vaak dodelijk, maar bij vriend makreel is het anders.

De zeeforel kan stil blijven staan in het water, maar de makreel is gedoemd tot levenslang zwemmen, omdat ze geen zwemblaas hebben. De juiste methode om de makreel op het laatste moment te verleiden hebben wij nog niet gevonden.
De spinstop was geen doeltreffend wapen om de makreel alsnog te verleiden (een versnelling is voor de altijd zwemmende makreel beter). Wel op grotere afstand pakte de makreel het kunstaas bij een spinstop. Bij een spinstop kort aan de kant draaide de makreel telkens om en koos de diepte.

Er zit zoveel makreel dat het ook niet nodig om tot het uiterste te gaan. Af en toe pakte ook een pollak het kunstaas.

Mogelijk dat je met materiaal met een hoger soortelijk gewicht dan de epoxy van mijn wobblers het kunstaas nog dieper kunt voeren en andere vissen ook tot de mogelijkheden behoren. Ik heb dit niet uitgeprobeerd, want ik vind de makreel, na de zeeforel, de mooiste sportvis.

Bovendien kan een makreel een normale zwemsnelheid bereiken van 10 kilometer per uur, dit komt overeen met een snelheid van 2.8 meter per seconde (bijna vier slingers van je molen). De makreel blijft vechten tot het einde, met mooie, soms lange, runs, net als de zeeforel.

Hier in Noorwegen geen teken van zeeforel gezien. De temperatuur van het zeewater is in onze periode te hoog (bijna 14 graden) voor de zeeforel, terwijl onze makreel het prima naar zijn zin heeft.

Zelfs vanuit het balkon vanuit je huisje kun je leuk vissen op makreel (tegen de avond) en pollak. De eerste dag zaten we op het balkon toen we een makreel verticaal voorbij zagen komen. Het was de boven buurman…


Overdag veel kleine pollak recht onder het balkon.

Ook de beide visgidsen hadden geen teken van zeeforel gezien. Maar met vriend makreel heb je een heel leuke bezigheid. Natuurlijk kun je er voor kiezen om een bijvanger te monteren. Maar wij kozen ervoor om alleen met een plug te vissen, zodat we bij de dril goed de kracht van de makreel konden voelen.


Snelle vis.

Heerlijke runs van deze prachtig getekende vis die in Nederland terecht de bijnaam heeft gekregen van de 'tonijn van de lage landen'.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 393
Willem Moorman -
image description
Actuele vangstberichten tot dinsdag 22 oktober
Willem Moorman -