image description

Mag het onsje meer zijn? De XXL tonijnen van Denia …  

Het is een regenachtige vroege juni ochtend wanneer Bert en ik afspreken op Rotterdam/Den Haag airport om te vertrekken richting Spanje. Op Schiphol Amsterdam mogen zich dan chaotische taferelen afspelen, het reis vanuit hier verloopt uitermate relaxed.

We zijn op missie. Het plan is per boot te starten met vissen vanuit het Spaanse Denia met als eindbestemming één van Balearen eiland waar we zullen overnachten in een van de vele baaien die deze eilandjes rijk zijn. Ons doel, we gaan vissen op blauwvintonijn, albacore en little tunny. Ook zullen we gaan bodemtrollen op grouper, amberjack en dentex. 

 
Eenmaal op de luchthaven van het aangenaam warme Valencia aangekomen, worden we hartelijk welkom geheten door de eigenaresse Elise. Deze Engelse dame woont haast al heel haar leven in Spanje en heeft een relatie met Frank, een Spaanse gepassioneerde sportvisser. Ze hebben samen een sportvisserijbedrijf in Denia en zullen ons vergezellen op onze trip. 

Na een uurtje rijden komen we aan in Denia, het bij veel Spanje-gangers bekende kustplaatsje aan de Middellandse zee. We maken kennis met onze kapitein Frank, drinken een koud biertje in de moderne  marina en onderwijl spreken we de plannen in detail door. Ons avontuur kan van start gaan. 

Wanneer we vroeg in de ochtend in de jachthaven aankomen zijn Frank en zijn deckmate Benjamin al druk bezig met de voorbereidingen en een klein uurtje later varen we de jachthaven uit.  
We gaan op zoek naar verse aasvissen, want die zullen we eerst nog even moeten vangen. Frank zoekt op korte afstand uit de kust met behulp van de drie GPS-visvinders de scholen makreel op en snel is het al raak. Elise blijkt ook niet vies om een visje te vangen en staat als eerste met een kromme hengel. Binnen no-time hebben we voldoende Spaanse makreeltjes en horsmakrelen in de bun om te kunnen starten. De boot wordt in de hoogste versnelling gezet en langzaam zien we kustlijn van Denia achter ons aan de horizon verdwijnen. Na een dikke twee uur gevaren te hebben gaat het gas eraf en geeft Frank aan dat we op de juiste locatie zijn aangekomen waar de grote en volwassen tonijnen verwacht mogen worden. Het is hier inmiddels al ruim 200 meter diep. 

Groot wild 

We vissen met drie hengels vanuit een driftende boot met een aasvis. De aasvissen worden aangeboden op dieptes variërend tussen de 20 en 60 meter, waarbij een ballon dienst doet als dobber. Tijdens het optuigen van de hengels begint Benjamin al direct met het chummen door de sardientjes in tweeën te knippen en overboord te gooien. Al driftend en door de stroming wordt er op deze manier een kilometers lang geurspoor gecreëerd die de tonijnen moet doen aantrekken. Frank checkt voor de laatste keer de onderlijn en circelhaak voordat de aasvis bevestigd wordt. Dan laat hij de aasvis een aantal meter in het water zakken en monteert hij een stuk lood met elastiek aan de lijn wat ervoor zorgt dat de aasvis op juiste diepte blijft. Vervolgens laat hij de aasvis heel gecontroleerd de diepte in zakken.

Eenmaal op de diepte aangekomen monteert hij de ballon(en) en geeft lijn tot de gewenste afstand van de boot. De hengel staat in een stevige steun en wordt ook de slip gecheckt. Wanneer ik voel hoe strak de slip staat krijg ik geen millimeter lijn van de spoel getrokken. Frank laat weten dat bij een aanbeet vele meters lijn als sneeuw voor de zon van de spoel verdwijnen. De reels gevuld met 900 meter dyneema en de 60-200 lb custommade tunastick moeten de klappen opvangen. Terwijl we met de tweede hengel bezig zijn is Benjamin nog onverminderd aan het chummen, een klus die zonder onderbreken moet worden uitgevoerd. Er zijn hier mooie machientjes voor uitgevonden laat ik hem met een knipoog weten. Met een lach antwoord hij dat zijn taak dan misbaar is en daar wil hij natuurlijk dus niks van weten. De aasvis van de derde hengel die het diepst aangeboden wordt, wordt zonder ballon rechtstreeks onder de boot gevist. Nu kan het wachten beginnen. 

 

Frank en Benjamin houden de schermen nauwlettend in de gaten. We bevinden ons op een ruime bijna 12 meter lange charterboot die van alle gemakken is voorzien. Ik voel me niet echt opgelaten maar vind dit toch wel een prachtige ervaring, zo rustig dobberend op een luxe visboot midden op de Middellandse zee vissend op grote tonijn.

Meer technieken
 
Spinvissen en popperen 
De meest spectaculaire vismethode die men zich kan voorstellen. De tonijnen jagen aan het oppervlakte en creëren enorme jacuzzi’s aan het oppervlak. Deze actie vindt voornamelijk plaats in de maanden maart en april. 

Jigging 
Eén van de meest spannende vismethodes omdat de aanbeet altijd hard doorkomt. Vissoorten die je hiermee mag verwachten zijn o.a. dentex, grouper, amberjack en zeebrasem 

Bodemvissen nabij de kust 
Het voorjaar is de beste tijd voor bodemvisserij. Een dagje bodemvissen levert een palet aan verschillende vissoorten waaronder schriftbaars, grouper, horsmakreel, zeekarper, zeebrasem en goudbrasem. Ook leuk om dit met de familie te doen. 

Slepend vissen nabij de kust 
Zodra in de maanden mei, juni en juli de watertemperatuur omhooggaat, breekt de beste tijd aan voor slepend vissen met op vissoorten als mahi, albacore en tonijn. In de maanden september en oktober is de variëteit nabij de kust het grootst met o.a. mahi, bonito, little tunny, barracuda en veel andere soorten. 


 
Bodemvissen (diepwater tot 10-100m.)  
Eén van meest favoriete vismethodes. Je maakt kans op Dentex vanaf 1 kg t/m een monsterexemplaar van 12-13kg, Andere soorten zijn grouper of amberjack, dit is dé manier om een echte trofee vis te vangen.

Accommodatie 
 
In de toeristenplaats Denia zijn er accommodaties in allerlei soorten en maten, vanaf luxe hotels t/m een eenvoudige Airbnb. Indien gewenst kan Tight Lines je hiermee behulpzaam zijn.


 
Beschikbare visboten 

  • Raddy lengte 11,8 meter- 2 Yanmar 480PK - 3 Garmin visvinders met onderwatercamera (max. 5 vissers) 
  • Quicksilver Open 675 6,7 meter / Mercury 150PK - 2x Garmin GPS-visvinders met onderwatercamera / (max. 3 vissers) 
  • Beneteau Spacedeck 8 meter - Suzuki 350 HP - 2x Garmin GPS-visvinders  met Panoptix onderwatercamera / (max. 4 vissers) 

 Ga voor meer informatie over deze reis naar www.tightlines.nl of mail info@tightlines.nl