Lure Fishing van Dave Pugh: Aanbevolen!

Lure Fishing van Dave Pugh: Aanbevolen! 

Door Jan Eggers

Begin oktober kreeg ik van vismaat Hans van der Pauw een mailtje over een nieuw Engels boek over het vissen met kunstaas. 'Lure Fishing, presentation & strategie'  was geschreven door Dave Pugh en die kende ik van zo’n 20 jaar geleden toen hij voorzitter was van de LAS, Lure Angling Society. 

Dave had me destijds uitgenodigd om een lezing over kunstaas te geven op hun jaarlijkse conferentie. Eerlijk gezegd heb ik nooit een hoge pet op gehad over het vissen met kunstaas op snoek, baars, kopvoorn en snoekbaars in Engeland maar Dave was de uitzondering op de bekende regel.

Vooral het tweede deel van de titel, 'presentation & strategie', maakte me toch wel nieuwsgierig. Contact gezocht met goede vriend Paul Morgan van uitgeverij Coch-y-Bonddu Books en eind oktober werden er twee exemplaren op De Roos 9 afgeleverd en begonnen Hans van der Pauw en ondergetekende meteen met het lezen van de 256 pagina’s van dit mooi verzorgde hardcover boek.

Een verademing qua aanpak 

De laatste 10-15 jaar lees ik weinig boeken en artikelen over de technische kant van het kunstaasvissen omdat veel auteurs domweg overschrijven wat hun voorgangers schreven over bekende kunstaastypes, de kleuren en het formaat van het kunstaas, langzaam vissen in de winter en sneller in de zomer. Je leest dan weinig over wat de snoek en andere rovers er van vinden.

In dit boek wordt het hele kunstaasgebeuren bekeken vanuit de visie van de roofvis. Dave vertelt ons hoe hij door zijn werk als professioneel visgids in 25 jaar met vallen en opstaan geleerd heeft welke factoren belangrijk zijn om succes te hebben.

Als visgids word je immers vooral afgerekend op de vangsten van je klanten. Alle voor de roofvis belangrijke factoren zoals een juiste presentatie op de juiste diepte en snelheid, het bevissen van juist die stekken waar je per jaargetijde de vis kunt verwachten, helderheid van het water komen in duidelijke visserstaal aan de orde.

Het lezen van deze onderwerpen gaf me vele malen een gevoel van herkenning, een gevoel dat in de 30 jaar dat ik zelf als visgids gastvissers meenam in het West-Friese poldergebied van grote betekenis was en nog is.

In vergelijking met andere boeken over het vissen met kunstaas vinden we in dit boek minimale promotie van bepaalde merken en specifieke modellen kunstaas. Idem dito wat betreft spinhengels, reels en molens, gevlochten lijnen en de belangrijke haken, onderlijnen, wartels, speldwartels en niet te vergeten onthakingsmateriaal.


Het is een praktijkboek geworden dat ik iedere kunstaasvisser kan aanbevelen.

Het moet gewoon goed zijn en dat leer je vooral in de praktijk. Laat ik ook nog een zaak noemen waarover ik een andere mening heb dan Dave Hij landt zijn meeste snoeken met een groot landingsnet, ik met de kieuwgreep, zowel vanaf de kant als vanuit de boot. Echt, ik vind dat gespartel van een snoek met een plug in zijn bek in een net maar niks. Misschien kan ik daar over met Dave nog eens van gedachten wisselen.

Voordat ik de technische gegevens over het kostenplaatje en waar te bestellen geef, wil ik nog iets vertellen over de formule die ik al ruim 30 jaar met succes toepas in de kunstaasvisserij.

Als Europees correspondent van het belangrijke US blad The In-Fisherman leerde ik de formule F + L + P = S toepassen.

F staat voor Fish, hoe meer je van het gedrag, voedsel, paaigedrag en voorkeur van een bepaalde biotoop van de vis die je wilt vangen afweet, hoe beter je kunt inschatten hoe die vis te vangen is.

L staat voor Locatie, als je weet waar vissen die je wilt vangen zich bij voorkeur ophouden, is de kans ze daar te vangen vele malen groter dan in een water met minimale bezetting.

P staat voor presentatie. Wie zijn kunstaas op een natuurlijke manier vlak voor de bek van een roofvis kan aanbieden, heeft een heel grote kans die vis ook daadwerkelijk te vangen en dat willen we toch?  

De S staat voor Succes en dat krijgen we als we als we ons verdiepen in F, L en P.

In het boek van Dave heb ik de zojuist genoemde zaken in ruime mate terug gevonden. Het is vooral een praktijkboek geworden dat ik iedere kunstaasvisser kan aanbevelen. Weet dat ik het met veel plezier in korte tijd gelezen heb en ook al aan de waterkant profijt gehad heb van enkele nieuwe praktijktips.

Het boek is uitgegeven door Coch-y-Bonddu Books, Machynlleth, Powys, SY20 8DG, U.K. Het telefoonnummer is +44 1654 702 837. Voor meer informatie en het bestellen van dit boek kan men op de website terecht: www.anglebooks.com De prijs van dit fraaie boek bedraagt 19,95 Engelse ponden en daar komen dan nog verzendkosten bij. Aanbevolen!