Lucky Luc’s Vangstverwachting januari 2013

Lucky Luc’s Vangstverwachting januari 2013

Terugblik december 2012
De kou heeft gelukkig niet echt doorgezet in december zodat ook deze maand de visserij vanaf mijn vertrouwde noordpier gewoon goed was en soms zelfs gewoon absurd en zo fantastisch dat je gewoon moest stoppen met vissen vanwege de overdaad
.


Topvisserij in december op de noordpier.

Het is best lastig om te stoppen op zo'n visdag omdat het ritmisch bewegen van de hengeltoppen door het rukken van een schar aan de andere kant van de lijn, verslavend werkt en  een heerlijk gezicht is. En vanwege het vissen met whiplash gevlochten lijn mis ik geen enkele aanbeet wat wel zo leuk is.


En het was vaak opstellen in de rij voor een ware polonaise aan scharren.

Meestal waren het de scharren die het aas teisterden. Maar er waren ook enkele dagen gevuld met kleine wijting die het de schar moeilijk maakte om eerder bij het aas te zijn. Pal onder de blokken ving de gullenmepper van de noordpier, Piet Mooij, iedere dag wel een aantal leuke gulletjes. De meeste hadden het Duitse formaat (40-45 cm) maar soms liep er ook wat dikkere vis tussendoor.


Maar ook regelmatig een leuke gul pal tegen de blokken aan.

Ik had er ook een aantal maar Piet houdt deze visserij wel het langst vol van ons allemaal en de aanhouder wint nu eenmaal. Klasse Piet! Maar ik kon de platte gasten met al zijn heerlijkheden die daar praktisch op volgen moeilijk weerstaan.


De luchten waren veelal schitterend en meestal was ik niet de enige visser.

In ons plaatselijke krantje stond of er misschien indianen wonen in Avenhorn, maar dat bleek ik te wezen met mijn rooksignalen. Verslavend lekker dit roken en niet dodelijk! (tenminste dat hoop ik maar haha). In de loop van de maand leken de aantallen grote scharren alleen maar toe te nemen en vlogen ze letterlijk vaak met drie tegelijk om je oren.


En dat was ook niet zo vreemd met soms platen van scharren.

Ook het Noordzeekanaal was goed qua visserij, ook al was het daar voornamelijk de wijting die van zich deed spreken en waarvan de minderheid maats was. Je vangt ook schar van goed formaat in het kanaal, maar de aantallen zijn onvergelijkbaar met het buitenwater.


Omgetoverd werden tot een ware lekkernij. Ook de manager van mijn "eigen" winkel "Hengelsport Heerhugowaard" Gerard ten Broek kon er niet vanaf blijven.


Bij een harde wind die het vissen aan zee moeilijk maakt, kun je er prima vertoeven. Denkt u aan uw vispas in 2013! Er vindt steeds meer controle plaats en dat zal dit jaar alleen maar gaan toenemen.


De wijtingen die maats waren in het  Noordzeekanaal hadden een mooi formaat. En mesheften deden het prima voor de grotere vissen.


Af en toe wat anders voor de afwisseling zoals deze zeedonderpad.

Als er geen ernstige koudeperiode aanbreekt zie ik geen reden waarom de vis uit het kustwater zou vertrekken.


Ik was de koning te rijk en genoot tot op het bot!

Vangstverwachting januari 2013
Een beetje afhankelijk van een lange koudeperiode, die het voedsel uit ons kustwater laat verdwijnen en waar de vissen achteraan zwemmen, kan januari best nog een goede vismaand worden.


Vorig jaar januari had ik met Marco Kraal al snel een maaltje bij elkaar gevist om mee op de foto te gaan.

Op het moment ligt het strandje naast de noorpier bezaait met mesheften waarvan de meeste reeds ten prooi zijn gevallen aan de hongerige meeuwen. Maar als u er na een storm vanuit zee eerder bij bent én ze nog rechtop ziet staan in het zand, dan weet u dat u een mooie aasvoorraad aan kunt leggen.


En daar zaten ook prachtige botten (boten!!) tussen die vochten tot pal onder de blokken.

Aan de hand van mijn foto's zie ik dat de vangsten vorig jaar januari gewoon de gehele maand goed doorliepen, want het echte zware winterweer komt zoals gebruikelijk meestal pas in februari waarin de visserij aan zee lastiger gaat worden. Als ze op uw tv beginnen te schreeuwen: 'IT GIET OAN", dan kunnen wij meestal slechts vissen vanuit onze vriezer.


Marco vermaakte zich opperbest en zag in zijn gedachten de pan al op het vuur staan.

Dus mocht uw vriezer nog niet helemaal afgeladen zijn en uw buik nog niet helemaal kogelrond geworden zijn van de heerlijke schar, dan kunt u er in januari nog op uit trekken. Zolang er maar geen "smerig" windje vanuit het noorden of noordoosten komt wat arctische luchten naar ons toevoert en het snerpend koud maken. Maar op kou kun je je tenminste nog kleden.


Eerst maar eens alle scharren te "drogen" hangen aan de waslijn.

Geniet er nog even van want op een gegeven moment zal er onherroepelijk een stilte vallen in de aanbeten.

Ik wens u een ontspannen verblijf aan de waterkant en een prachtig visjaar 2013 toe met onvergetelijke momenten die u kunt opslaan op uw eigen "grijze schijf". Al dan niet met daar bovenop wat haar. Of in mijn geval een drietal haren strak achterover gekamd zodat je ze bijna niet ziet. Dus kaal ben ik echt niet! Het is maar dat u het weet!


Pak uw kansen in januari want voor u het weet bewegen uw hengeltoppen alleen nog vanwege de stroming!

Visgroeten van Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -