Lucky Luc op Zout 68: Noordpier-update

Het is weer eens een visrijk weekje geweest. Niet veel vis voor de pan, maar de toppen zijn weer goed in beweging geweest en daar doe je het toch voor. De eerste tongen zijn ook al weer op kant gebracht  door mijzelf na de valse start van vorige week en inmiddels zijn ze al weer spetterend klaargemaakt tot een feestmaal in de pan als u dit leest.

Noordpier-update
De noordelijke stroming beloofde niet veel goeds voor de visdag, maar het getij viel midden op de dag dus dat maakte de visdag zodanig interessant dat ik mijn geluk toch weer ben gaan beproeven op de Noordpier.


Genieten geblazen!

Het was zeer rustig met vissers en tot ver na de bocht kwam ik niemand tegen. De vaste vissers van de woensdag, Joop en zijn maat Gerard Bos, stonden al een tijdje te vissen op de kop, maar hadden nog niets. Het getij moest nog gaan komen dus dan kan het zo maar omdraaien weet ik.


Noordpiervisser Gerard Bos begon met het vangen van een mooie doublet botten…

Helaas bleef het bij het opkomende getij net zoals vorige keer erg rustig met de visserij. Maar toen het afgaande getij weer goed begon te lopen, kwam er weer behoorlijk vis los. Alsof er een startschot wordt gegeven op de bodem, doken de dikke botten vol overgave op het aangeboden aas.


… En dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten. Het hek was van de dam met het afgaande getij!

Een heerlijke visserij, want je hebt prachtige aanbeten op de hengeltoppen. Er kwamen diverse doubletten van botten binnen en daar heb je toch een behoorlijke hijs aan. Opeens ook weer een paar mooie scharren ertussendoor, maar die waren veruit in de minderheid.
 

En ook nog een paar mooie scharren tussen het bottengeweld door.

Maar als we nu een stabiele zuidwesteljke stroming krijgen, kunnen we opeens wel weer eens volop in de schar zitten, want ze zitten uit vangstberichten van de kleine boten vernomen dicht onder de kant, maar buiten hengelbereik helaas.


Een hele hijs af en toe, maar door de hoge stand op de blokken goed te doen.

Visbuurman Gerard verspeelde bij zijn laatse worp van de dag nog een mooie gul welke de vis van de dag had kunnen worden. Jammer, want de hengel stond zo krom als een hoepel door het stompen van de vis.


Machtig mooi visje die schar.

In de middag begon de noordenwind ernstig toe te nemen en moest de jas weer aangetrokken worden en werden de omstandigheden onaangenaam. Voor de verandering weer eens leuk gevangen met noordenwind.

Noorzeekanaal nieuwe tong-poging

Na de valse start van vorige week een nieuwe poging gewaagd op de tong. Het materiaal in zijn geheel wat lichter gemaakt en dat bleek goed te werken. De tong is een gevoelig visje en houdt van een rustige aasaanbieding op de bodem.


Vanuit het niets een aantal mooie wijtingen.

In het licht kwamen er opeens vanuit het niets een aantal wijtingen op de zagers af en daar zaten een paar mooie jongens tussen. De grootste was 33 cm en dat is best leuk op de lichte stok. De wijtingen waren net zo snel weer weg als dat ze waren gekomen, dus het wachten was nu op het donker.


In het donker een aantal kleinere tongen.

In het echte donker kwamen dan toch de eerste tongaanbeten die duidelijk herkenbaar zijn voor de doorgewinterde tongvisser. Ik was als een kind zo blij dat de eerste tongen weer op de kant kwamen, ook al waren de eerste onder de maat van 27 cm en zijn ze weer retour kanaalbodem gegaan. Bij een van mijn laatste worpen was het geluk weer eens met mij en dook er een mooie dikke tong op de zager die heftig weerstand bood bij het binnenhalen.


Maar als afsluiting een prachtige tong. Helemaal top!

Missie geslaagd en nu weer retour naar huis om de vangst te vieren met een heerlijk wijntje. Om met Marco Kraal te spreken: “Vet kicken geblazen!” Dit keer was ik de enige die een aantal tongen op de kant wist te brengen.


Maar een rustig fotomodel was het niet… Wat een krachtige vis!

Dat kwam omdat ik in mijn eentje stond haha. Moet ik meer doen dat is goed voor mijn ego! Tot ziens aan de zoute waterkant!

Visgroeten van Lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -