Lucky Luc op Zout 67: Noordpier en eerste tongsessie

Voordat ik met Ed en Marco op pad ging naar de Westerschelde, had ik best nog een leuke vissessie op de Noordpier die ik u niet wil onthouden en die de (vis)burger voor de komende weken toch weer moed geeft. Tevens had ik mijn zinnen gezet op het vangen van mijn eerste tong van het jaar. Een beetje vroeger dan normaal, maar het moest toch kunnen dacht ik.


“Ik weet echt niet wie die man is hoor die steeds om ons heen loopt met dat Total Fishing-petje…”

Noordpier twee weken geleden

Niet meer heel actueel dus dit vangstbericht , maar ik wil het door het positieve ervan u toch niet onthouden. Het was mijn eerste verschijnen op de Noordpier sinds zes weken na mijn operatie dus dat was voor mij persoonlijk een heuglijk feit.


Hè hè, eindelijk weer lekker vissen op de Noordpier.

Heerlijk om er weer te zijn en ik had nog prachtig weer ook die dag. Het getij viel om 9.30 uur dus mooier kon ik het niet hebben. Vroeg opgestaan maar het opkomende getij liet mij wat betreft aanbeten totaal in de steek en eigenlijk vreesde ik na 3 uur tegen stille hengels aangekeken te hebben voor een wel zeer magere vangst.


Ik werd wakker geschud door een leuke bot en een schol.

Maar toen de ebstroom er goed in kwam werd ik, terwijl ik steeds verder onderuit was gezakt in mijn visstoel, gewekt door een prachtige aanbeet.


De vissen waren wakker geschud door de sterke ebstroom.

Een dikke bot en een schol hadden zich aan mijn aas vergrepen (scherp gevist!) en kwamen naar binnen over de blokken.


De mooie sticker van Sportvisserij Nederland voor op de viskist geeft duidelijkheid over de minimummaten van de gevangen vis.

Hè hè, nu werd het echt weer leuk, want daar doe je het toch voor om die hengels te zien rammelen. Nu volgden een paar heerlijke uurtjes vol met aanbeten. De meeste vissen die zich meldden waren botten en die hadden soms een behoorlijk formaat en bezorgden mij leuke sport.


Een paar dikke scharren gaven hoop voor de komende weken.

Opeens kwamen er drie mooie scharren achter elkaar binnen en dat geeft mij toch weer een goed gevoel. Ik weet dat ze dichtbij zitten vanuit de vangstberichten van kleine boten, maar ze moeten een reden hebben om naar de kant te komen en dat heeft eigenlijk altijd te maken met de aanwezigheid van voedsel.


De botten hadden een mooi formaat en gaven leuk sport.

Jammer dat die wind de noord- en noordoosthoek weer induikt waar ik niet dol op ben en dat is een understatement. Stabiel en rustig weer is noodzakelijk voor de schar.


Wat een kneiter!

Tussendoor meldden zich ook nog een tweetal maatse gulletjes en die maakten mijn totale visvangst heel divers en toch nog behoorlijk.


En zowaar een paar maatse gulletjes om de dag te vervolmaken.

Ook al ging er weinig vis mee voor de pan, was het na een zeer slechte start toch nog een mooie sessie geworden met lekker veel aanbeten én vis. Ik hoop net zoals vorig jaar dat de schar weer massaal terugkeert in het ondiepe kustwater om ons wat prettige visuurtjes te bezorgen.

Eerste tongsessie Noordzeekanaal

Meestal begin ik pas in mei weer in de tong te geloven, maar na het ontvangen van enkele positieve vangstberichten kreeg ik toch weer de kriebels. Samen met mijn vrouw Yvonne naar het Noordzeekanaal getrokken om mijn geluk weer eens te proberen.


Een paar minigulletjes deden de toppen toch nog bewegen!

In het licht begon het zeer traag, maar we kwamen voor de schemering en het donker waarin de tong meestal actiever gaat worden. Even volhouden dus, maar met het windje in de rug en het zonnetje op de bol was het geen straf om aan de waterkant te vertoeven.


Maar het bleef erg rustig.

Er kregen nog meer vissers de kriebels, want er kwam zowaar steeds meer volk om mij heen staan. Ik zag echter bij bijna niemand een visje boven komen. Gelukkig meldden zich bij mij een paar minigulletjes en een schol zodat ik toch even bezig was. In het vroege donker bleef het ook rustig, maar opeens kwam er toch wat leven in de brouwerij.

Helaas voor mij meer bij mijn visbuurman die drie aardige tongen van achter in de twintig centimeter ving. Hmmm… dat moest mij toch ook lukken en gaf toch weer een adrebalineboost dat een vroege tong toch echt mogelijk moest zijn.


Nu moest het gaan gebeuren!

Helaas hield het bij mijn buurman ook op en verliet iedereen vanwege het nachtverbod, dat nog steeds geldt vanaf twee uur na zonsondergang (dat is wat anders dan donker!), de waterkant. Mijn persoonlijke eerste tong blijft dus nog even achterwege, maar ik weet dat het eraan zit te komen.


Maar het bleef te rustig.

Het water nog minimaal twee graden opwarmen om de tongen uit de vaargeul en “winterslaap” te lokken. Even de tactiek aanpassen voor de volgende keer en met name wat lichter gaan vissen. Komt allemaal goed!

Tot ziens aan de waterkant,
Visgroet van Lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -