Lucky Luc op Zout 64: Noorzeekanaal-update

De ene visdag zit je puur in de lente en deze visdag zat ik weer veel meer in winterse omstandigheden. De stramme noordoostenwind maakte het voor het gevoel erg koud. Zonder windscherm in de vorm van de visparaplu was het dan ook geen pretje om aan de waterkant te vertoeven.


“Love is in the air”

Maar gelukkig weet ik dat elk moment de lente weer kan losbarsten en dat je weer heerlijk in je T-shirt staat te vissen. Maar nu nog even het poolpak aan!

Noorzeekanaal-update

Vooral in de avonduren in samenhang met het getij hoor ik af en toe leuke berichten van een mooi formaat gul gevangen vanaf de Noordpier. Deze worden dan gevangen tussen de kleinere exemplaren door. Dat is altijd een beetje lastig in te schatten dat formaat, want sommige mensen hebben centimeters in hun hoofd zitten en meten de vis letterlijk niet op. Dat is jammer, want meten is weten natuurlijk. Ook mijn meetlat in mijn eigen hoofd heeft me nog wel eens voor de gek gehouden.


Gelukkig meldde zich een knappe wijting.

Met de harde noordoostenwind is het verre van aangenaam om op de Noordpier te vertoeven dus het Noordzeekanaal is dan de enige optie voor mij. Wat het nu precies is weet ik niet, het zal wel met waterdruk te maken hebben, maar ook met deze wind is de vangst in het Noordzeekanaal altijd wat minder. Stabiele omstandigheden zijn ook voor de vis zeer belangrijk en ze reageren sterk op luchtdruk die ook op de waterkolom die op de vis drukt van grote invloed is voor het welbevinden.


En tot mijn verrassing een vroege schol.

Net als de vorige sessie begon het weer erg traag, maar na een halfuurtje meldde zich toch de eerste knappe wijting van ruim 30 cm. De aanbeet was mooi dus het vissersbloed begon weer te stromen door de wat kouder geworden aderen. Gelukkig had deze wijting wat visvrienden meegenomen zodat ik er nog een aantal ving ook al waren ze niet allemaal even groot, maar de maat haalden ze wel.

Stalen afhouders met wat korte zijlijntjes waren duidelijk favoriet vandaag. Ik vis altijd met twee systemen naast elkaar zodat je een beetje kunt ervaren waar de vis het op doet op je visdag. De krabben waren al wel weer actief op de kanaalbodem zodat je toch regelmatig je aas moest checken om niet met lege haken aan het vissen te zijn wat kansloos is.


Zelfs op de kant wilden de krabben het aas niet loslaten.

Goed voor de beweging van het nog wat stramme lijf! Zie de krab als uw bondgenoot ook al heet hij uw aas op! De krab is een belangrijke opruimer van allerlei afval op de zeebodem dus ga goed met deze beesten om en trap ze niet zomaar dood wat ik een rotgezicht vind als ik het zie gebeuren. Respecteer het leven ook al knabbelt hij aan uw dure visaas! Gelukkig diende zich nog een verrassende vangst aan van een leuke schol die je in de lente steeds meer vangt in het kanaal, maar deze was wel erg vroeg.


“Big brother” is watching you!

De minimummaat voor schol is 27 cm en dat haalde deze vis niet. Erg veel vlees zat er sowieso niet aan en de vis was te mooi om op te eten dus retour kanaalbodem. ONDERMAATSE ZEEVIS DIE U IN UW BEZIT HEEFT, OOK IN  HET BINNENWATER,  IS VANAF MEI 2012 (ALS DE DATUM GEHAALD WORDT) STRAFBAAR EN KAN U EEN DURE VISDAG BEZORGEN. Wat erg handig is in deze om de prachtige sticker te bestellen die u op uw viskist kunt plakken met daarop alle huidige minimummaten van zeevis.


Ook aan de waterkant kunt u opeens in de problemen raken door wat dan ook dus zorg dat u hulp in kunt roepen met een opgeladen mobiele telefoon om erger te voorkomen.

Tevens zit daar ook een centimeterweergave op zodat ook de centimeter in uw hoofd met u geen loopje kunt nemen! Te verkrijgen bij Sportvisserij Nederland, maar ook via uw hengelsportwinkelier. Vanwege de omstandigheden heb ik er een niet erg lange sessie van gemaakt, maar de toppen waren weer in beweging geweest en ook nog een leuk visje voor de pan meegenomen, maar wild was het zeker niet. In deze wat mindere vangsttijden even de vriezer nagekeken of alle vis nog wel up-to-date was en of er niet nog wat bijzonders in lag wat ik was vergeten.


Het was geen straf om de rustig (half vuur dan breken de eiwitten niet) in de zonnebloemolie/ roomboter gebakken tongen te verorberen.

Onder een paar mooie diepvrieszeebaarzen die bij het eerstvolgende mooie weer op de barbecue gaan, vond ik nog een vijftal tongen van het naseizoen van 2011. Geen straf om deze te vinden en in combinatie met wat schar heb ik er een heerlijke vismaaltijd van weten te bereiden. Mijn vrouw Yvonne heeft dan geen kind meer aan me, want hoewel ik op het droge zit achter een rijk gedekte dis, ben ik eigenlijk weer aan het vissen, maar dan vanachter de eettafel.

Ik wens u en mijzelf mooi lenteweer toe en een heerlijk verblijf aan de waterkant.

Visgroet van Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK