Lucky Luc op Zout 57: Visdag met Marco op de Noordpier

Eindelijk kon onze reeds lang lopende afspraak doorgang vinden. Marco is gek van het vissen op schar omdat het zo’n heerlijk ontspannende bezigheid is. Wij zijn beide geen wedstrijdvissers en aantallen interesseren ons niet, daar is het vissen in wezen niet voor bedoeld.

Maar naast het heerlijk bezig zijn met je hobby, hou je er een heerlijke lekkernij aan over en dan is een leuk aantal vissen natuurlijk wel weer welkom. Gelukkig trokken de vangsten na de stormachtige periode snel aan met de schar zodat een telefoontje van mij naar hem genoeg was om de scharrenkoorts in Marco wakker te schudden.

Noordpier: scharrenfestijn voor iedereen!


Op de helft van onze visdag hadden Marco en ik al een aardig aantal scharren verzameld en was de lach niet meer van onze gezichten te halen.

De schar is een vissoort die van oudsher geschikt is om iedereen te vermaken op zijn of haar visdag. De constante aanbeten van de schar maken dat je een topdag hebt als zeevisser. Helaas verstrijkt de tijd van zo’n visdag weer veel te snel waardoor er aan dit heerlijke gebeuren meestal voor je gevoel weer veel te vroeg een einde komt.

Ik was al erg vroeg in de nacht op de Noordpier te vinden om maar een goede plek voor ons bezet te houden, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt toch? Zo hoort het in ieder geval! De 250 zeepieren die ik op zout water had bewaard en  reeds voor het weekend had gekocht, verkeerden in een perfecte staat.


Marco knalde zijn lood het liefst ver richting de horizon…

De zagers die ik nog steeds over had van de Grevelingen, had ik een beetje laten stinken en dat legde mij in het vroege donker geen windeieren. Ik ging direct met iedere inhaal vol van start met prachtige scharren en af en toe een gigabot welke voor veel spektakel zorgde in het donker. Het was in het donker duidelijk te merken dat sterk geurend aas een voorsprong had op mijn kersverse zeepieren. In het licht werd dit weer gelijk getrokken.


…Met veelal een prachtig resultaat.

Toen Marco aan kwam kon ik hem al direct een paar schitterende scharren tonen en de lach was gelijk niet meer van zijn gezicht te halen. Wij zijn beide emotievissers en uiten dit meestal ook terplekke. Soms zijn we wat luidruchtig, maar dat komt alleen omdat dit soort ultieme visserijen het oergevoel in je naar boven haalt. Ik hou van vissers die hun emoties tonen, want dat hoort nu eenmaal bij het vissen.


Soms zat er ook een gigabot tussen die de hengel zwaar deed krommen.

Ik beschouw het nog altijd als een voorrecht om zo’n visdag te mogen beleven en dat zouden meer vissers moeten doen, want het kan ook heel anders lopen. Het was dus genieten geblazen  tot op het bot en soms nog dieper dan dat. De scharren vlogen om onze oren en eigenlijk hadden we een helm op moeten zetten om ons daartegen te beschermen.


Toen de zware ebstroom erin kwam hielp het dubbele systeem qua ankeren, de bovenste is van plastic en heeft geen gewicht!, mij perfect om het lood niet te ver weg te laten stromen. Geeft wat meer weerstand met werpen natuurlijk, maar het werkt echt goed! Bescheiden als ik ben altijd met twee haken, maar die waren veelal gevuld! Genoeg is genoeg!

Maar opeens is er onder water weer iemand die op een fluitje blaast en dan is het plots even stil op alle hengels, op een aantal miniwijtingen en een paar minigulletjes na. We hielden elkaar goed in evenwicht met de vangsten en merkten aan onze gesprekken dat we op ééen lijn lagen met onze gedachten over de sportvisserij en hetgeen waarvoor deze bedoeld is.


Zo’n zware bot in de nacht zorgt al voor veel spektakel en een adrenalinestoot.

Wat een topdag hadden we samen en ik ben blij dat ik het Marco met zijn vele uitnodigingen op zak voor diverse visserijen weer eens kon laten meebeleven. Om met Marco en mijzelf te spreken: “Het was vet kicken geblazen!”


In het donker ging het al direct heerlijk!

Als de winter uitblijft en het weer aan de rustige kant blijft, kunnen we allemaal nog een lange tijd genieten van deze heerlijke visserij die ons,  maar ook iedere pas beginnende sportvisser, heel veel plezier kan bezorgen! Marco, bedankt voor je inspirerende en goede gezelschap en ik hoop je nog eens te mogen uitnodigen.


Marco, bedankt voor je gezelschap en ik hoop nog vele zonsopkomsten met je mee te maken. Tot ziens!!

Iedereen een goede vangst gewenst!

Visgroet van Lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 380
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 379
Willem Moorman -