Lucky Luc op Zout 53: Noordpierupdate

Het eerste gedeelte van mijn visdag zou droog blijven volgens de voorspellingen, dus dan kun je in ieder geval leuk opstarten met al je materiaal. Vanaf een bepaald moment in de middag zou er weer met emmers water gegooid worden en als er iets is wat goed voorspelbaar is in dit land, dan is het wel regen. Helaas kwam deze voorspelling wederom uit, maar toen stond ik er al dus het deerde me niet meer. Ik dacht aan het Noorse gezegde toen ik in Bergen/Noorwegen twee van de drie weken regen had: “Slecht weer bestaat niet, een slecht regenpak wel.” Nou, dan weet u het wel…

Noordpierupdate


In het begin stond er nog een zonnetje, maar door de zware zeegang was het niet verantwoord om door de bocht te gaan.

Helaas was bij het begin van de pier de slagboom nog dicht vanwege de storm van de avond ervoor. Dat lijkt op dit moment bijna standaard te zijn, maar als u goed leest op het bord, ziet u dat het om de combinatie gaat met de rode vlag (zeer gevaarlijk weer!). Als die gehesen is kunt u daar absoluut niet langs. Het eerste hek hier vlak achter, zal dan ook gesloten zijn om het onmogelijk te maken om de Noordpier op te gaan.


De ondermaatse wijtingen hadden geen moeite met de grove aasaanbieding.

Ik moet helaas nog steeds wandelaars aanspreken over bovenstaande. Wij als vissers zijn meestal (niet allemaal!) zeer goed op de hoogte van het getij en laten zich niet zo makkelijk insluiten danwel verrassen door het water. En de meeste van ons zullen daar ook zeker geen risico’s mee nemen. Er zijn al heel wat ongelukken gebeurd op de Noordpier en het is recentelijk in de hogere sportvissersregionen onderwerp van gesprek geweest of de Noordpier en Zuidpier niet afgesloten moesten worden voor vissers. Dat zou voor mij en voor heel veel medevissers wel heel erg zijn geweest als dit doorgang zou hebben gevonden.


En gelukkig kwam er ook een leuke gul op de kant.

Dus neem s.v.p. geen enkel risico en spreek uw medevissers en wandelaars die volgens u wel een ontoelaatbaar risico nemen,  hier gerust op aan. Als er nog meer ongelukken gebeuren kunnen we het vergeten met de visserij daar. Vanwege de zeegang kon ook ik op mijn visdag niet voorbij de bocht. Ik kwam aan op het hoge water en voor de bocht was er goed en veilig te vissen. We stonden uiteindelijk met vier man, dus we konden elkaar goed in de gaten houden qua vangst. Gelukkig duurde het niet lang voordat de eerste aanbeet kwam en dat bleek een wijting te zijn.


En later in de middag nog één.

Helaas ondermaats dus die was voor de vogels. De vogels/stormmeeuwtjes die trouwens in zeer grote getale vlak over het water scheerden op zoek naar voedsel, raakten daardoor veelvuldig de vislijnen raakten wat voor giga-aanbeten zorgde. Gelukkig bleef er niet een in mijn lijn hangen, want dat is natuurlijk zeer onprettig. Na de eerste kleine wijting volgden er nog meer van zijn broers en zusters. Helaas allemaal ondermaats.


Wees niet zuinig met aas en schuif de zeepieren gewoon door op uw lijn, de gul spot er niet mee!

Maar ze hadden geen enkele moeite om mijn 1/0 haak te verorberen, die gevuld was met een zeepier of 4 om maar een goed geurspoor te veroorzaken op de zeebodem. Maar er moest verdorie toch gul zwemmen bij dit weer!? En gelukkig volgde er ook een onmiskenbare stompende aanbeet van een gul op mijn hengel. Ik voelde meteen al dat het een leuke was. Even later lag een gul van 45 cm op de kant.


Inmiddels kwam er zeer zwaar weer aan en begon het te plenzen! Let op de wandelaar die ondanks mijn waarschuwingen gewoon doorliep. Dit was gelukkig bij laag water. Als er bij hoog/opkomend water een hogere golf tussendoor loopt, want niet alle golven zijn gelijk, ben je zwaar de pineut. En ik ook!

De eerste vis die mee naar huis kon voor de pan. Meteen de vis uit zijn lijden geholpen dus. Aan het einde van de dag toen de wijtingaanbeten inmiddels ernstig waren afgenomen, volgde nog een zelfde exemplaar, dus ik had aardig wat te fileren. Inmiddels was het al een uur of twee zwaar aan het  regenen en doordat de aanbeten verder uitbleven, ging de lol er een beetje af. Mijn visbuurman ving nog wel twee dikke scharren en twee wat kleinere gullen. Dat geeft hoop voor de week na kerst, want ik zie daar zowaar wat beter weer aan komen. Hopelijk komt ook deze voorspelling uit!

Fijne feestdagen en tot ziens aan de zoute waterkant!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 380
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 379
Willem Moorman -