Lucky Luc op Zout 49: Licht herstel Noordpier en Noordzeekanaal

Wat een genot was het om de mist en de oostelijke winden te zien verdwijnen van de week waardoor de wereld weer wat groter werd. Wat een naar weer! Maar nu gaan we weer over naar het ‘echte’ herfstweer met winden vanuit zee en dat kan de visvangsten alleen maar doen toenemen. Ook al zal de zware bepakking qua regen en wind dadelijk wel aan moeten om het draaglijk te maken als visser aan de zoute waterkant.
 
Licht herstel Noordpier
 
Menig visser die tezamen met mij afgelopen week op de Noordpier was, zal denken: ‘Waar heeft hij het over met z’n lichte herstel?’ Want op bepaalde plekken kwam werkelijk geen normaal visje boven water.


Er werd nog pittig gewerkt door Ballast-Nedam, maar we mochten doorvissen.
 
Maar vanaf de bocht kwam er toch af en toe een enkele schar, bot, wijting, of een minigulletje boven water. Nog echt niet om over naar huis te schrijven, maar toch al weer heel wat beter dan vorige week toen ik 5 uur tegen stille toppen aan zat te turen en de zeepieren gewoon boven water kwamen zoals ze erin waren gegaan.


Gelukkig kwam er af en toe een mooie schar uit…
 
Nu had ik deze week ook wel de getijdestroom mee overdag, dus dat maakte wel iets uit. Je werd wakker gehouden door de kleine wijting die aan iedere velletje wat maar los hangt van je aas, gaan rukken zodat missers onvermijdelijk blijven. Er waren nog werkzaamheden gaande op de kop van de Noordpier, maar Ballast-Nedam is zeer sociaal bezig ten opzichte van ons vissers en zal de pier hooguit bij zeer gevaarlijke werkzaamheden afsluiten. Hulde mannen!


… Of een dikke bot voor mijn visbuurman…
 
Als het goed is, is het uitgeboorde gat nu al weer in alle vroegte (om zo min mogelijk overlast te veroorzaken) gevuld met de vorige week op de pier geplaatste blokken. Ik zat heerlijk rustig te vissen toen opeens Rik Hagedoorn van de gelijknamige hengelsportwinkel Rik te Beverwijk en zijn collega’s van
www.sportvisserijmidwestnederland.nl een soort mini- belegering van de Noordpier veroorzaakten.


… En gelukkig ook wat wijtingen om alert te blijven.
 
Dat was op deze mooie visdag een goede zet natuurlijk om het kantoor even te verplaatsen naar de Noordpier om het nuttige met het aangename te verenigen. De groep bestond uit vele mannen en één sportvisvrouw die later ook haar mannetje bleek te staan qua visserij.


De mannen en vrouw van  Sportvisserij MidwestNederland hadden een heerlijke visdag op “kantoor Noordpier”.
 
Allemaal bevlogen vissers op hun eigen manier en met het bevorderen van de sportvisserij op ieder gebied zeer hoog in het vaandel. Aanvoerder van deze belegering Ron Gatowinas en Rik Hagedoorn zorgden dat degene die nog niet of minder vertrouwd waren met de zeevisserij dat weldra waren. Gelukkig troffen ze  een dag waar de vis het niet helemaal liet afweten en dat is wel zo prettig natuurlijk.


Anja Jeanette Bos stond haar mannetje in dit gezelschap en haalde soms twee vissen tegelijk boven water.  
 
Maar verder dan een aantal mooie scharren de man/vrouw, een paar wijtingen en een aantal minigulletjes tussen de blokken vandaan, kwamen helaas ook zij niet. Ook ik was van de nul af vandaag en had een visje of tien van bovengenoemde soorten gevangen. Hopelijk en volgens mij kan het niet anders dat de vangsten de aankomende dagen met de winden vanuit zee weer wat meer gaan aantrekken.


Iedereen deed zijn uiterste best om een visje te vangen, maar dat viel niet mee.
 
En met deze winden begint bij mij ook het gulvirus al weer wat op te spelen. Wie weet?  Gewoon maar weer gaan als het mogelijk is dus. Het blijft vissen !
 
 
Noordzeekanaal weer gevuld met wijting 
 
Zoals gebruikelijk in deze periode van het jaar, gaat het Noordzeekanaal zich weer aardig vullen met wijting. De meeste zijn net niet maats of soms gewoon van een miniformaat, maar er zaten ook hele mooie wijtijngen tussen van rond de 35 cm.


Mooie formaten, af en toe van rond de 35cm.

Het Noordzeekanaal biedt dus bij zware weersomstandigheden aan zee best wel weer een uitvalsbasis voor de zeevisser. Vanaf  de eerste ingooi heb ik eigenlijk steeds aanbeten gehad op de hengels van deze rovertjes, die met hun scherpe tandjes aan alles gaan plukken wat maar loshangt aan je aas. 


Als u niet oplet plukt de wijting met zijn messcherpe tandjes alles kaal.
 
Wees hier dus alert op met het beazen en schuif de zeepieren goed door op je lijn. Toen men ging spuien (overtollig zoet water lozen op zee) vielen de vangsten even terug, maar die herstelden zich opeens weer totdat aan het eind van de dag opeens de hele beet er weer uit ging. Dat blijft apart in het Noordzeekanaal, maar soms reageert de vis gewoon ook heel sterk op het moment van de dag.


Een dikke steenbolk maakte mijn vissoep compleet.

Maar een paar heerlijke uurtjes beleefd en de maatse (27cm plus) wijtingen zijn diezelfde avond nog verdwenen in een vissoep die ik getrokken had van de graten en koppen van deze wijtingen. De blik van mijn vrouw Yvonne naar mij toe, als ik sta te roeren in zo’n pan met “lekkers”, spreekt boekdelen.


Let op: Neem uw vispas mee en let op de maat van uw vis! Er wordt gecontroleerd!
 
Dat gaat, hoewel zij super “fish minded” is, voor haar net iets te ver en ze zal dus geen kopje nuttigen weet ik. Ook al moet ze mijn gelaat aanschouwen met daarop de gezichtsuitdrukking van een ware visneanderthaler die het ware oergevoel beleeft. Soms kan je ook maar niet de voorbereidingen van een gerecht zien, begreep ik hieruit. Ik wens u visbaar weer toe en een goede vangst!
 
Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 380
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 379
Willem Moorman -