Lucky Luc op Zout 47: Scharren op de Noordpier

Ook al viel het getij en dus ook de getijdestroom ongunstig op mijn visdag, de omstandigheden qua wind etc. waren zo goed dat  er weer een heerlijke visdag gepland kon worden.


Extra drukte op de Noordpier doordeweeks  in verband met de lange afsluiting van de Zuidpier!!

Het was extra druk en de komende maanden wordt het ook extra druk in verband met de doordeweekse afsluiting van de Zuidpier te Ijmuiden, waar werkzaamheden plaatsvinden tot en met december!! Houd u daar dus s.v.p. rekening mee op uw visdag, want ook door de week wordt het een beetje passen en meten met de visplekken!

Scharren op de Noordpier

Dit keer vond ik nog een mooie visplek helemaal aan het eind van de Noordpier. Dat waren de laatste tijd de betere plekken, vooral als de harde stroom eruit valt, ook al zijn deze plekken door de vele blokken voor uw neus wat moeilijker te bevissen! Gedurende de getijdestroom wordt er voor de bocht ook wel vis gevangen.


De scharren die ik ving hadden wel een mooi formaat!! 

Maar eigenlijk vielen de vangsten vandaag over het geheel nogal tegen in verhouding met het groot aantal vissers dat er stond. Regelmatig kwam er een schar uit , maar de grote commotie van het driftig naar de hengels sprinten en opveren vanuit de luie visstoelen, bleef veelal uit. Maar gelukkig was het formaat van de schar dat gevangen werd wel mooi en had ik drie scharren van in de dertig cm en dat zijn toch mooie jongens!!


Soms zaten er vreemde, bijna groene scharren tussen!!

Maar nogmaals, de visvangst verliep gewoonweg traag op mijn visdag, ook al konden er op het eind van de dag welgeteld 17 scharren mee naar huis. En daar mocht ik heel blij mee zijn, want de meeste vissers kwamen lang niet in de dubbele cijfers!! Maar binnen een uur had ik een aantal doubletten, dus dat geeft een beetje een vertekend beeld van de gehele visdag.


Ook al kijkt hij wat bedenkelijk, Michel de Valk was maar wat blij met zijn leuke tong.

Een raar fenomeen is dat ik tijdens de vangst van de gewone, bruin gekleurde schar, regelmatig bijna groene scharren vang. Ik ben hier navraag over aan het doen wat het is bij IMARES, maar misschien weet u het wel? Er kwamen deze visdag ook niet veel andere vissoorten naar boven, behalve natuurlijk de bot en een verdwaalde wijting en een paar ondermaatse gulletjes.


Af en toe een (net maatse) wijting.

Maar wel nog een leuke tong voor mij vismaat van de dag Michel de Valk, die daar erg blij mee was. Van nachtelijke vissers bereikten mij wel signalen dat er  opeens wel leuk gul en wijting (vele ondermaats) wordt gevangen. Dus dat moest ik ook maar weer eens gaan proberen.


Verschrikkelijk en beschamend om te zien als sportvisser!! Neem uw losse lijnen mee en laat zeker geen beaasde lijnen/haken liggen!! De opruimers van de pier qua visafval, de meeuwen, zullen u zeer dankbaar zijn!!

Vroeger (opa vertelt!!) deed ik veel meer moeite voor de gul in de nachtelijke uren en dat gaf toch wel een hele speciale dimensie aan je vissessie onder die omstandigheden.


Neem in de komende periode - zeker als het gaat vriezen - een koelbox (isoleerbox) mee om uw dure zeepieren en ander visaas te beschermen tegen bevriezing!! Ze bestaan voor een groot deel uit water, dus met een koud windje erbij is het zo gebeurd!

Hopelijk gaat de wind toch ietsje meer vanuit zee waaien en dan het liefst niet al te hard. Het voedselaanbod neemt dan aan de kust weer wat toe en de vis zwemt daar zoals gebruikelijk wel weer achteraan.


Ondanks de over het geheel tegenvallende vangsten, was het toch een pracht van een visdag.

Als u dit leest hoop ik u te hebben gesproken op de visbeurs te Utrecht en hoop ik dat u een zeer prettige ‘visdag’ heeft gehad op deze beurs.

Ik wens u goede vangsten en een prettig verblijf aan de waterkant!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl