Lucky Luc op Zout 46: Scharren vanaf het strand en vanaf de Noordpier

Scharren vanaf het strand en vanaf de Noordpier

De ene dag was de andere dag niet qua vangst, dat bleek maar weer eens de afgelopen week. De hoeveelheden schar zijn nog steeds goed te noemen, maar het formaat van de vis valt op sommige dagen gewoonweg wat tegen, ook al blijft het nog steeds onmogelijk in mijn ogen om zonder een portie verse vis huiswaarts te keren!!!


1 PK voldoet prima op het strand!!

Scharren vanaf het strand

Eigenlijk hoopte ik van de week tijdens mijn strandsessie nog op een verdwaalde zeebaars die, omdat de watertemperatuur nog maar zeer langzaam daalt, nog steeds te vangen valt. Maar toen ik met mijn strandkar het strand op reed zag ik al dat de branding, waar de zeebaars zo van houdt,  tegenviel ondanks de windvoorspelling die dag.


Mooie schar vanuit de branding!!

Dat werd dus overschakelen op de platvis dacht ik meteen. En dat bleek een goede keus en een hele leuke visserij te zijn met eigenlijk iedere inworp wel een aanbeet c.q. aanbeetje! Het blijft toch heerlijk die strandvisserij, want je hebt alle ruimte en rust om je hobby uit te oefenen. Je bevindt je in en tussen de elementen die ons leven zo aangenaam maken en dat voelt het lichaam en daar wordt het rustig van!


Rustig aan werd er gestapeld!

En als de hengels dan ook nog beginnen te klapperen, dan is het feest compleet. Natuurlijk vallen de strandvangsten van platvis en met name schar niet te vergelijken met de aantallen die je vangt vanaf een van onze beide pieren. Maar de entourage maakt je dag compleet en de vis die je vangt is de kers op de taart. Om de scharren te vangen hoefde ik alleen maar de zeebaarshaken met haakmaat  nr. 1/0 of nr. 2/0 te vervangen door een haakmaat nr. 4, welke een tussenmaat is, en daar kan je ook nog, mits goed gehaakt, een behoorlijke vis aan landen.


Het ‘gevecht’ van de dag werd geleverd met deze zeenaald.

De Gamakatsu haken F 314 (in alle maten) blijven mijn favoriet voor deze visserij en ze zijn superscherp qua haak en prijs! Al met al heb ik genoten in de branding en ik ging met 8 mooie scharren weer huiswaarts. En de botten die ik tussendoor ving zijn allen weer retour zee gegaan.  Een prachtdag en met een voldaan en rozig hoofd trok ik de strandkar weer rustig de strandafgang op (effe zweten geblazen). Dit was weer vissen in zijn pure vorm met alle rust en ruimte van dien. Dan maar wat minder vangen af en toe!!! In de hoeveelheid van vis zit voor mij niet het geluk!!

Noordpier visupdate

Er stond al behoorlijk wat volk toen ik in alle vroegte de Noordpier opreed met mijn vouwfiets en dat vind ik een goed teken, want dat wil zeggen dat er wat gevangen wordt. Of er is vorige week misschien wel iets geschreven op een of andere website (TF?) dat er goed gevangen wordt? Ook al bieden deze publicaties voor u natuulijk geen vangstgarantie, maar slechts een vangstindicatie.

 
Vismaat Adrie Struijs, de zeevispecialist van Sander’s te Heerhugowaard, ving ze vaak met drie tegelijk, ook al was het formaat niet even groot zoals u ziet.

Het was best wel mannetje aan mannetje vissen en degene die het er voor over heeft om vroeg op te staan en vroeg aan de zoute waterkant te zijn, verdient letterlijk de beste plek. Dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat er een panharing een halve dag later aan komt die dan pal op je komt staan! Helaas gebeurt dit wel regelmatig en wat mij het meeste irriteert in zo’n geval is dat er niet eens even met de al reeds langer vissende visser gecommuniceerd wordt. Een “goedemorgen” kan er niet af en daarmee wordt de toon gezet voor de dag en kunnen er wel eens twisten ontstaan.

Soms schiet dat gedrag bij mij ook wel eens in mijn verkeerde keelgat en moet ik de harde lijn toepassen met alle gevolgen van dien voor de aankomende visser en de sfeer onderling. Maar ik probeer sociaal te blijven ook al heb je daar twee partijen voor nodig. De vangsten op de Noordpier zijn nogal wisselend met de dag.


De vis gelijk schoonmaken op de Noordpier scheelt weer een hoop rommel thuis en de altijd hongerige meeuwen zijn er blij mee!

Er worden best nog wel aardige aantallen gemaakt, maar het formaat van de schar laat op sommige dagen te wensen over. Maar je kunt nog steeds een hele leuke dag beleven op de Noordpier, zeker als je de wat moeilijker bevisbare plekken opzoekt waar het ook iets lastiger is in verband met de stenen voor je neus om de vissen eruit te halen.
 

‘Halloween-fishing’ met vismaat Swenn Middeljans! De vis verschoot ervan en kromp gelijk naar minimumformaat.

Meestal kom je er niet omheen om wat te verspelen, maar dat is weer bevorderend voor de economie moet u maar denken in deze tijd van recessie. Ik wens u een fijn verblijf aan de waterkant met goede vismaten om u heen. En het is altijd prettig om even kennis te maken met uw visbuurman op zo’n visdag. Dat maakt de sfeer een stuk aangenamer, óók als u in de knoop zit met elkaar!!


Helaas trok de mist op sommige dagen wel erg laat op!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -