Lucky Luc op Zout 45: Op de schar met Visservice en scharren op de Noordpier

Op de schar met Visservice en scharren op de Noordpier

Dat zou weer een “plat” weekje gaan worden!! De zeer goede vangsten van afgelopen week hebben weer menigeen naar de zoute waterkant gelokt en ook de vele bootbezitters konden niet wachten om even wat “platten” te gaan stapelen op de bekende plekken.


Gespot bij het ankeren vanaf de Noordpier. Foto: Cor Juffermans.

Helaas gooide de toch wat te krachtige zuid-zuidoostenwind wat roet in het eten, zowel op de zeebodem als boven water.

Op jacht naar de schar met de boot van Visservice

Toen Reier Groot mij belde om me uit te nodigen om een dagje te gaan scharren met zijn visboot, hoefde ik natuurlijk niet lang na te denken. Ik wist dat de scharren onder de kant zaten dus met de boot zou het helemaal een gekkenhuis moeten zijn qua vangsten.


Het was frisjes toen we vertrokken en de poolpakken moesten weer aan!!

Dus de avond daarvoor al weer heerlijk aan het lijnen knopen geweest en alles voorbereid om in de ochtend vroeg op pad te gaan. Voorbereiding is alles en dat geldt eigenlijk voor iedere soort van visserij!! Toen ik naar buiten ging om mijn visspullen in te laden zag ik de toppen van de bomen al een beetje bewegen en dat vertelde mij dat er aan zee best wel een windje en dus ook deining zou staan.
 

Visgoeroe Reier Groot deed van zich spreken en de hengels stonden gelijk krom!!

Maar de windrichting was niet gevaarlijk vanuit zee, dus het moest mogelijk zijn om een oppertje te vinden bij een van beide pieren. We ankerden op een paar honderd meter buiten de Noordpier op zo’n 7 meter water. We konden niet echt naar de ‘Baloeran’, want dan zou wel een heel erg onrustig dagje zijn geworden.


Met mooie scharren als gevolg!!

De start was zeer matig, maar toen de stroom erin kwam volgde er toch wel enigszins een scharrenregen, ook al bleek het achteraf maar een zware bui te zijn. Gelukkig zaten er zeer mooie formaten scharren tussen, dus de pan kon de komende dagen weer op het vuur. Reier ging met zijn nylonlijnen zeer snel van start en ving vele malen twee scharren tegelijk.


Maar ook ik droeg mijn steentje bij aan de vangst.

De nylonlijnen bleven toch beter bodem houden dan mijn 17/00 spiderwire. Maar de truc was gewoon om de uitstaande lijn heel veel ruimte te geven. De viskist vulde zich gestaag met mooie scharren ook al ging het zeker niet superhard zoals ik verwacht had. Zo zie je maar weer dat de visserij geen garantie biedt op basis van voorgaande vangsten.


Zelfs een wel zeer mager gulletje - dat weer retour zee ging - moest eraan geloven.

Op een gegeven moment toen de stroom eruit ging, kregen de golven en wind de overhand op de boot en moesten we voor onze veiligheid wel binnen de pieren gaan liggen. Daar kwamen nog wat scharren, maar vooral veel kleine wijting aan boord.


Evenals de onvermijdelijke en soms toch echt wel behoorlijk grote botten.

Maar het werd toch een heerlijke visdag voor ons beiden en we hebben aardig wat visserslatijn uitgewisseld. De Noorse boot van het merk Ryds, die meestal in Noorwegen ligt omdat Reier daar zijn klanten mee naartoe neemt, had weer eens een Nederlandse duik in het zoute genomen.


Maar ondanks de vele kromme hengels van de alom aanwezige kleine wijtingen, zijn we toch op een gegeven moment maar gestopt met vissen. Aan al het goede komt zoals gebruikelijk ooit eens een einde.

Voor verdere info over deze reisorganisatie in Nederland verwijs ik u graag naar www.visservice.nl

Scharren vanaf de Noordpier

Ik wist eigenlijk wel dat het niet mogelijk zou zijn om vandaag niets te gaan vangen op de Noordpier toen ik deze met mijn vouwfiets opreed. Maar hoe het zou verlopen? Dat moest ik toch maar weer afwachten.


Best wel frisjes en er stond een pittige zuid 6, kijk maar naar de rookpluimen van de hoogovens.

Ik kwam dit keer al ver in het afgaand water aan en zou naar het opkomende water toe gaan vissen omdat het getij nu eenmaal zo viel. Het afgaande water bracht meteen een aantal mooie scharren in de emmer, ook al was de commotie van dubbelbezette haken maar van korte duur.


Vliegende scharren tegen de wind in.

Het was vandaag wel duidelijk dat je op een bepaalde hoogte van de Noordpier moest vissen om een visje te bemachtigen en dat waren niet de makkelijkste plekken. Bij het opkomende getij moest ik met 200 gram met zeer zware ankers gaan vissen om het aas nog enigszins op de plek te kunnen houden. De klapankers hielden geen bodem meer. Dat was werken geblazen, vooral met het ophalen en het  lostrekken van de ankers.


Een aantal scharren ging over de 30 cm!!!

Maar het was toch “overall” gezien de moeite waard, ook al was mijn vangst ten opzichte van mijn vorige sessie minimaal gehalveerd. Heel leuk was de verrassing op het einde van de vissessie, pal tegen hoog water aan: drie gulletjes trokken nog mijn hengels krom! Dat was dus toch nog fileren geblazen.


Ik was niet de enige visser!!!

Dit kun je bijna niet onopgemerkt doen, want er zitten gemiddeld zo’n vijftig meeuwen te wachten op wat lekkers wat hun kant op gaat!! Het afgaande getij bleek voor de schar dus toch weer de beste vistijd/vangsttijd te zijn. Eigenlijk als vanouds!!


De vangst qua aantal liep gedurende deze visdag gestaag op.

Hopelijk gaat het niet al te hard waaien, want de schar houdt van een beetje rust op de zeebodem om zijn kostje bij elkaar te scharrelen (het woord zegt het al!!!!), maar hoe dan ook wens ik u een fijne visdag toe op een van beide pieren, of te IJmuiden, óf op mijn geliefde Noordpier te Wijk aan Zee.


Een drietal gulletjes van 45 cm als bonus op de visvreugde.

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK