Lucky Luc op Zout 43: Zeebaars vanaf het strand en snoekbaars vanuit de boot

De afgelopen week stond in het teken van de baars !! Zowel de zeebaars vanaf het strand  evenals het enigszins “vreemdgaan” op het zoete met de porta-bote op de snoekbaars. Beide visserijen zijn weer prachtig gelukt en het was na een stormachtig begin van de week gewoonweg nog een beetje zomer aan de waterkant.


Met de porta-bote dit keer ook ‘vreemdgegaan’ op het zoete!!

Strandsessie op zeebaars 

Misschien wel één van de laatste zeebaarsstrandsessies die ik dit jaar nog kon maken, dus ik ging er helemaal voor en viste door tot aan het gaatje!! Vismaat Frits de Bie had de dag ervoor in zwaar hondenweer (= eigenlijk het beste zeebaarsweer!) in de dubbele cijfers gezeten qua vangst van zeebaars.


Genieten en tot op het bot gemotiveerd!!

Maar die dag was het mij net even te gek qua weer. De rest van de week zag er prima uit dus nog even een dagje gewacht. Dat houdt wel een gevaar in zich, want zeebaars houdt nu eenmaal van een beetje branding om in te jagen en als die wegvalt en er ook geen zware ebstroom staat, kun je het gewoonweg schudden en vang je vaak letterlijk en figuurlijk bot!!


Na de eerste geloste vis diende gelukkig de volgende zich snel aan!!

Maar het zat me gelukkig mee op deze geplande strandsessie. Prachtig weer, een prachtige ebstroom en met de vangstberichten van Frits in mijn hoofd, was ik tot op het bot toe gemotiveerd! Het gevolg van de eerste inworp was meteen een lichtelijk dramatische! Het lood had net de bodem bereikt en ik was de hengel nog in de strandsteun aan het plaatsen toen ik behoorlijke rukken voelde die duidelijk van mijn vislijn afkwamen.


En meteen daarna nog een aantal!!  Het was even kicken geblazen!!

Met mijn rug naar de waterkant toe dacht ik er een meeuw aan te hebben, heb ik weer… Maar aan het verschuiven van de lijn te zien bleek het een mooie zeebaars te zijn. Ik had de haak nog niet eens goed kunnen zetten, maar dat had de vis zelf al gedaan meende ik. Op nog 10 meter van mij vandaan nam de baars, die eerst keihard naar mij was toe gezwommen, een keiharde run naar links en daarna nog een run naar rechts die helaas de mooie zeebaars (dikke vijftiger) deed lossen van mijn haak. “Hmmm, wordt het weer zo’n dagje?”, vroeg ik mezelf af. Je weet maar nooit of dit de enige aanbeet op de dag zou zijn.


Waarvan de twee kleinste 40-plussers de volgende dag op de barbecue belandden. Dat hoort er gelukkig ook bij en maakt het vissen dubbel genieten geblazen!!

Gelukkig niet, want een kwartier daarna lag wel de eerste vijftiger op de kant en kon de adrenaline van de eerste gemiste vis (voor je gevoel wordt hij altijd groter!!) weer wat zakken. Er stond inmiddels een zware ebstroom die mij ondanks het rustige weer, nog steeds kans deed maken op nog meer zeebaarzen.


De hardwerkende nettentrekker ving langs en vanaf het strand naast een redelijke vangst aan garnalen ook een mooie tong!

En dat bleek wel, want ik kwam net niet in de dubbele cijfers terecht. Wat een topdag!! Wel alle vis in 3 uur tijd gevangen, maar het was zulk lekker weer dat ik weer eens niet kon stoppen met vissen, ook al leverde dit bij het opkomende c.q. hoge water alleen nog maar een enkele kleine zeebaars en een paar botten op.


Maar ook vele kleine tarbotjes die je eigenlijk met de hengel maar zelden of nooit vangt. Waar gaan die vissen naartoe??

Frits die de volgende dag zijn geluk weer ging proberen, had dit keer geen geluk, want de branding was weg en de zeebaars idem dito. Het blijven enigszins onvoorspelbare vissen die zeebaarzen zoals gebruikelijk. Hopelijk kan er nog een sessie gepland worden dit jaar, hoewel de schar zich al onder de kust bevindt en de vangsten vanaf de beide pieren al aan het toenemen zijn. Dat wordt weer volop genieten de aankomende periode op het zoute op wat voor manier dan ook.

‘Vreemdgaan’ op het zoet op de snoekbaars

Na goede verhalen te hebben gehoord van vismaat Daud Kalschoven dat er mooi snoekbaars werd gevangen op het Noordzeekanaal, de porta-bote maar weer eens van het slot afgehaald. Een prachtige uitvinding blijf ik het vinden!


De porta-bote is klaar voor de strijd tezamen met vismaat Daud Kalschoven.

Als je hem niet gebruikt kost hij niets en als je hem wel gebruikt is hij binnen een korte tijd visklaar! Kijk voor meer info over deze boot op www.gbt.nl. Vismaat Daud is natuurlijk geen verkeerde om mee te hebben in de boot, want hij is een zeer doorgewinterde zeebaars-, maar ook snoekbaarsvisser. En aangezien ik dit gewoon minder vaak doe vanuit de boot is een beetje sturing wel van toepassing af en toe.


Prachtige kromme zelfbouwhengels. Vederlicht en supersterk!

De snoekbaarzen bleken het helaas niet zo heel erg goed op rubbervisjes/shads te doen, maar Daud had een geheim wapen bij zich in de koelbox  in de vorm van vers gevangen bliek en koornaarvisjes. Het rubber werd verwijderd en de bliekjes en koornaarvisjes werden via de dropshotmethode gepresenteerd op de kanaalbodem.


Mooie maatse snoekbaarzen voor Daud!

Toen was het hek van de dam, want de ene na de andere mooie snoekbaars (tot 60 cm) kwam boven water. Daud die een zeer goed en geoefend  hengelbouwer is, zat natuurlijk weer met twee zelfgemaakte stokken te vissen en ik met eentje. Een hengel is voor mij genoeg, want anders wordt ik een beetje onrustig van het geheel en kan ik mij niet meer focussen. Daud zat daarentegen soms doodleuk twee vissen tegelijk te drillen en was soms gewoonweg niet bij te houden qua vangst.


Maar ook voor mijzelf!!

Maar het is dan ook een tweede natuur van hem terwijl ik nog wel eens dacht, na te laat te zijn geweest met reageren op een aanbeet: “Die bijt  nog wel een keertje…” Niet dus en weer een gemiste kans! Maar dat mocht de pret niet drukken, want de snoekbaarzen zaten er in overvloed, ook al was de diepte zeer bepalend deze dag waarop de baarzen aanwezig waren. Een ware topdag wederom en volop genoten van de omstandigheden, de kromme hengels en de vele aanbeten!! Mocht u ook eens een tophengel willen laten bouwen naar uw eigen inzichten, maar natuurlijk ook met advies van ervaringsdeskundige Daud Kalschoven, neem dan contact met hem op via de e-mail : Daud@nodoubtfishing.com  of kijk op zijn website: www.nodoubtfishing.com


Het was volop genieten aan de waterkant en ik ging tot het gaatje!!

Goede vangsten gewenst zowel op het zoute als op het zoete!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK