Lucky Luc op Zout 42: Platvis vanaf de Noordpier

Afgelopen week ging eindelijk mijn geliefde Noordpier weer open gedurende de week. Althans, dat was de planning. Toen ik de pier opreed zag ik al weer een bord staan met een nieuwe datum van afsluiting, maar gelukkig kon ik er langs.


“Hollands glorie”, maar buitengaats moet je wel echt zeebenen hebben!!!

De hoop was dat de bodemvisserij al weer wat aangetrokken zou zijn en dat de toppen maar weer vaak mochten bewegen!!

Noordpier-update

Ik was de eerste zeevisser die die dag de pier opreed en ik voelde de bui al een beetje hangen toen ik in de verte een geel bord zag staan. “Hmmm, alle moeite van voorbereiding zou toch niet voor niets zijn geweest he?” dacht ik.


Ik zag de bui al weer hangen!!!!!!!!

Maar ondanks de nieuwe datum van 10 oktober die daarop vermeld stond, kon ik er gewoon langs fietsen. Toen ik op mijn visstek net voor de bocht aankwam heb ik wel meteen mijn fiets en alles beneden gezet. Dat was niet voor niets, want er bleek toch nog wel gewerkt te worden deze dag en ik moest de goden maar niet verzoeken dat ze mij zouden vragen toch te vertrekken.


Letterlijk!!!

Dat blijft voorlopig dus wel even lastig en waarschijnlijk de aankomende jaren in verband met de op handen zijnde grote verbouwing van de Noordpier. Hopelijk blijft Rijkswaterstaat (van wie de pier is!!) en de aannemer (Ballast-Nedam) hierover communiceren met de hengelsportfederatie  die dit gebied in zijn beheer heeft. Zie voor up-to-date info (zij blijven ook afhankelijk van info!!)  over de beide pieren: www.sportvisserijmidwestnederland.nl.


Er werd nog volop gewerkt aan de pier!!

Maar dat blijft altijd lastig, want ze zijn in principe tot niets verplicht omdat wij er als vissers nog steeds op basis van een gedoogbeleid mogen vertoeven. Echt droevig is het dan ook weer voor mij om te zien dat de pier na een recente periode van mooi weer, maar ook na een zeer recente schoonmaakactie van zeevissen.com in samenwerking met Sportvisserij Midwest Nederland, er al weer uitziet als een afvalcontainer in de open lucht!!


Om ziek van te worden!!!

Hoe vaak ik dit onderwerp al niet heb aangesneden!! Als er ooit nog eens een reden voor Rijkswaterstaat zou zijn om de pier dicht te gooien voor de vele goedbedoelende en wél hun rommel-opruimende vissers, dan zou het uit milieutechnische overwegingen zijn. Vanuit mijn visie zijn het nog steeds veelal de dagjesmensen en de impulsvissers die na zo’n visdag hun rotzooi achterlaten. Ik kom hier toch voorlopig niet meer!! Zal de overweging misschien zijn.

In Engeland waar ik onlangs was, worden deze mensen door het verplicht  kopen van een dagvergunning wat beter controleerbaar. Je wordt tevens keihard op je verplichtingen gewezen, ook al sluit dit alles nooit uit natuurlijk. Helaas moeten we hier misschien in de nabije toekomst ook  toe overgaan om “onze” prachtige visplek te behouden voor de toekomst. Over de visserij kan ik deze keer vrij kort zijn.


Gelukkig toch nog wat vis in de vorm van (te) kleine schar…

Er stond deze dag een behoorlijke ZW 6-7 over de pier heen te blazen zodat je niet echt op de goede visplekken kon komen, dus trekt u uit mijn wat mindere vangstbericht geen voorbarige conclusies s.v.p.! Ten eerste waren de krabben zeer snel op het aas aanwezig en waren je beide haken binnen vijf minuten kaal gevreten.


… en wat botten.

Dus de vis moest zeer snel zijn wilde hij een kans maken. Gelukkig had ik in vijf uurtjes tijd toch nog wel tien vissen bij elkaar geschraapt in de vorm van scharretjes (erg klein!!) en een paar botten. Maar goed, ik had het weer even geprobeerd en als ik mijn vangstberichten van vorig jaar bekijk, staat ons nu gewoonweg een hele goede periode te wachten.


Maar ze moesten snel wezen voor een zwaar bewapend leger van krabben op de zeebodem.

Het zal waarschijnlijk iets verschuiven dit jaar gezien de huidige temperatuur, maar het kan bijna niet mis gaan de aankomende weken. Mijn computerscherm barst bijna uit zijn voegen van de vis (mooie scharren, wijtingen en gul) van vorig jaar in deze periode. Dus de volgende keer met hopelijk iets betere omstandigheden maar weer gewoon opnieuw proberen.

Goede vangst en een plezierig én schoon!! verblijf aan de waterkant!!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -