Lucky Luc op Zout 41: Op de schar met Nautilus


Deze week zou in het teken gaan staan van mijn geliefde platvissen. Een geslaagde tongsessie in het Noordzeekanaal en een bootvisdag met het schip de Nautilus zouden weer genoeg platvissen op de kant moeten brengen. Maar het liep even anders en voordat je het weet zit je weer midden in de zeebaars en gul!!!

Scharvisserij met Nautilus omgetoverd in gul- en zeebaarsvisserij!!!

Het zou een heerlijk relaxed dagje worden voor mij op de schar met het schip de Nautilus. Dus om de files en de ochtendstress op de weg te vermijden die daarmee samenvalt, om 4.30 uur in de auto gestapt en rustig naar Stellendam gereden waar de Nautilus om 8.00 uur zou uitvaren. Ik werd hartelijk ontvangen door schipper/eigenaar Frank Smits en topdeckhand Marcel. Een goed begin, lekker even bijkletsen met een bakkie koffie .


“Ed Raket” ving de scharren in het begin sneller dan het geluid!!!

“Tiet zat”!! Beter dan in de file staan. Iedereen was al aanwezig maar het wachten was nog op een speciale gast vandaag. De naam was Ed en zijn bijnaam is waarschijnlijk “Ed Raket”, want om 1 minuut over acht kwam er een soort van raket Stellendam binnengereden met Ed die daaruit stormde rechtstreeks het vooronder in van de Nautilus. “Ik ben toch nog op tijd he mannen?” “Ja Ed!!!” De scharren waren gewaarschuwd!


Grote lol aan boord met allerlei bijvangsten.

Na 45 minuten varen hadden we reeds de scharrengronden bereikt en konden we aan de slag met deze platterikken. Ed Raket liet zijn viskunsten zien en ving de scharren in het begin sneller dan het geluid, soms met z’n drieën tegelijk!!


Rechtstreeks vanuit Aruba vingen Davy en op deze foto Rody(?) volop vis op de voorplecht.

Dat zou een bak vol met schar worden dacht ik, want zowel bij mij als bij mijn medevissers kwam er op dat moment gewoon leuk schar binnen. Maar helaas hadden we een spelbreker deze dag en dat was dat deze visdag geteisterd werd door het springtij. Dat is een extra hoge waterstand die gepaard gaat met een veel sterkere stroom dan normaal het geval is. De schar houdt er niet van om steeds maar energie te verspillen om tegen die zware stroom in naar voedsel te gaan zoeken.


Maar er kwam ook tong boven water!!!

Dat bleek ook wel, want toen de stroom er in kwam werd het echt een beetje te gek met de stroom en de schar ging zich ook drukken tegen de bodem, dus de vangsten liepen wel door, maar werden steeds minder. Schipper Frank had dit natuurlijk al snel in de gaten en ik zag aan zijn hoofd dat hij iets zat te bedenken. Opeens kwam er rook uit beide oren en wist ik dat hij wat had bedacht! “Mannen, ophalen!! We gaan verkassen!!”


Toen begon het leuke gullen te regenen en zeker bij Ed!!!

“We gaan driftend op de gul en zeebaars proberen.” “Ja hoor Frank”, dacht ik, “daar gaat mijn relaxte visdag weer met mijn platte vrienden.” Maar Frank bleek later groot gelijk te hebben gehad om te gaan verkassen, want het werd een topdag , ook al was het wel een stukje opstomen.


Maar de kromme hengels bij velen waren een heerlijk gezicht.

Op de plek aangekomen kwamen er meteen al een aantal leuke gullen boven water, maar zoals gebruikelijk bleven er ook een tigtal onderlijnen aan de bodem vast hangen die verloren gingen. Dat is jammer, maar dat hoort nu eenmaal bij deze visserij. De eerste driften stonden in het teken van leuke gullen en natuurlijk de vele steenbolken.


En opeens was de zeebaars aanwezig en schipper Frank kon het niet laten en vangt de eerste!!

Opeens zag schipper Frank die altijd de boel scherp in de gaten houdt, een behoorlijke groep meeuwen die aan het duiken waren op vis. “Daar wordt wat opgejaagd mannen, en daar moet zeebaars onder zitten!!” Frank voer rustig naar de meeuwen toe en het was meteen raak; de ene mooie zeebaars na de andere kwam er uit.


Prachtige baarzen hoor!!!

En daar zaten mooie exemplaren tussen hoor!! Iedereen vermaakte zich kostelijk en de zeebaarsmanie op de boot brak uit zodat het een pandemonium werd van richting de zeebaars vliegende bouwsels. Schitterend weer en een ware topdag!!


Topdeckhand Marcel is zoals gebruikelijk weer van de buitencategorie!!

Het heeft mij aan niets ontbroken deze dag en de warme worst en een koud  biertje die voor mijn neus werden gezet, maakten de dag compleet. Frank en Marcel, bedankt voor jullie creativiteit in het vissen en de inzet hierbij!!

Voor een topdag met een schipper die altijd wat weet te verzinnen om vis te vangen kijkt u op: www.wrakvissen.net. Bij de agenda ziet u wat Frank gaat ondernemen en wanneer hij nog plaats heeft voor een aantal vissers.


Wat een topdag !!!!!!!!

Noordzeekanaal-update

het was al weer een tijdje geleden dat ik aan het kanaal was geweest omdat de vangsten gewoonweg qua grootte van de vis van met name de tong, tegenvielen. Maar nu diende zich een prachtige, zonnige dag aan dus mijn vrouw en vismaat Yvonne kon heerlijk meevissen. We zijn met het oog op het goede weer al vroeg in de middag van start gegaan en dat bracht vele kleine steenbolken en wijting op de kant, maar ook al een leuke tong.


Leuke tongen!!!

Dus de verwachtingen voor in het donker waren lichtelijk gespannen en gelukkig kwamen die helemaal uit. In de schemering was het nog rustig, maar in het echte donker hadden we toch zeer regelmatig aanbeten van leuke tongen. De grootste tongen die we meenamen voor een waar feestmaal hadden een formaat van rond de 30 cm. Yvonne moest de volgende ochtend weer vroeg op dus we hebben het niet laat gemaakt, maar de aanbeten liepen gewoon door en ik weet zeker dat je het dubbele aantal kunt vangen van wat wij hadden (tien stuks) als je langer doorvist. Maar let op: het nachtvissen in de binnenwateren is nu nog alleen toegestaan in de maanden juni, juli en augustus.


En ook voor mijn vrouw en vismaat Yvonne.

Op dit moment mag je doorvissen tot twee uur na zonsondergang (dit is eerder dan dat het donker wordt!!!!!)  en daarna kun je dus officieel tegen een bekeuring aanlopen. Vanaf volgend jaar 1 maart 2012 hebben we hier geen last meer van en worden de regels in deze verruimd c.q. geschrapt. Maar tot die tijd kun je tegen een bekeuring aanlopen als je langer doorvist. Deze heb je dan maar te accepteren, ook al hoop ik dat er nu al wat soepeler met deze regelgeving kan worden omgegaan in verband met de op handen zijnde veranderingen.

Goede vangst!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -