Lucky Luc op Zout 39: Zeebaarsvissen vanaf het strand

Het wordt af en toe al weer echt herfstweer buiten, ook al zullen de meeste van jullie zeggen dat de herfst misschien zijn intrede al in de zomerperiode had gedaan! Dat betekent dat de vissoorten die van warmer water houden, gaan terugtrekken naar hun verblijfsgebieden voor de winterperiode. Dit geldt ook voor de zeebaarzen die nu aan de trek van Noord-  naar Zuid-Europa zijn begonnen. Het verzamelen van de zeebaarzen betekent een voordeel voor de sportvisser omdat ze nu wat makkelijker te vangen zijn vanaf de pieren en ook vooral vanaf het strand.

Eindelijk weer zeebaarzen vanaf het strand!

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat het vissen vanaf het strand op zeebaars een van mijn grootste passies is in de sportvisserij. De omgeving waar je je dan in bevindt, de ronkende branding en soms de gierende wind om je oren, bezorgt je het oergevoel wat mij betreft.


Vismaat Willem moet en zal de beste plekken bereiken!!

Als je dan ook nog eens prachtige kromtrekkers krijgt met mooie vissen op de wal, dan kun je alleen maar weer voldaan huiswaarts keren en je doorgewaaide hoofd (mijn haren waaien niet!!) te rusten leggen in je huiskamer en het is dan gewoonweg een kwestie van lang nagenieten. Tot de volgende sessie natuurlijk!!!


Ik viel met mijn neus direct in de boter!!

Helaas waren deze zomer de vangsten vanaf onze stranden over het algemeen weer superslecht te noemen in vergelijking tot het recente verleden. Toen wist ik altijd wel minimaal een zeebaars of drie te vangen om de eer te redden en de moeite die je genomen had enigszins te vergoeden. Gelukkig heb ik van de week weer eens, na goede berichten gehoord te hebben, een heerlijke vangstrijke strandsessie beleefd.


Meteen een leuke veertiger bij de eerste worp!!

Oude tijden herleefden weer en het zeebaarsbloed begon terplekke weer te koken wat resulteerde in een zeer lange sessie om maar zoveel mogelijk hiervan te mogen genieten. Toen ik op het strand aan kwam stond vismaat Willem daar al een paar uurtjes te vissen, maar hij kon toe nog niet de goede plekken bereiken met zijn aas.


Daarna meteen een mooie vijftiger voor Willem.

Het water stond nog te hoog ook al deed hij verwoede pogingen om zijn aas richting de horizon te gooien. Ik kwam wat later dus ik viel meteen met mijn neus in de branding en in de boter. Eerst maar eens zoeken naar een “gaatje” in de branding  en daarna de opgeladen strandkar snel afgetuigd om alles in gereedheid te brengen voor de strijd.


Maar ze waren natuurlijk niet allemaal van een mooi formaat, dus die gingen weer retour!!

De eerste worp meteen een redelijke 40-plusser door middel van een prachtige aanbeet. Toen begon de vis ook wel een beetje los te komen en ook Willem liet zich van zijn beste kant zien met een mooie vijftiger. Prachtige vissen hoor allemaal, ook al zouden de echte muiters vandaag uitblijven, maar dat deerde ons niet.


Maar verreweg de meeste baarzen waren kogeltje rond!!

Na het stormweer van de afgelopen dagen was het prima vertoeven aan de waterkant en zelfs de jassen en vesten konden uit door het mooie weer. De wind was weggevallen, maar de branding stond er nog inclusief de stroom die je nodig hebt voor zeebaars vanaf het strand, anders ben je echt kansloos.


Willem ging uit de kleren zodat we erg veel aandacht kregen van vrouwen die ook wel weer eens “echte” man (= jager=visser) wilden ontmoeten !!   

De aanbeten bleven maar aanhouden en er werden ondanks de goede aasaanbieding, toch wel een aantal vissen gemist en dat hoort er wat mij betreft helemaal bij! Voor wie niets mist van de aanbeten mogen ze van mij een “vissig” standbeeld oprichten met daaraan gekoppeld een spraakcomputer om te vragen hoe hij of zij dat nu doet!! Op een gegeven moment als het water te ver weg zakt en de stroom afneemt, nemen de aanbeten af en kun je eigenlijk beter naar huis gaan. Maar wie kan er nu naar huis gaan als rechtgeaarde visser als je zo’n mooie vangst boekt en het zo’n prachtig weer is?


De botten hielden je op het laatste deel van de sessie nog alert!!

De vismotivatie blijft bestaan en eigenlijk tegen beter weten in vis je zonder verder groot resultaat verder tot het gaatje. Een kleine zeebaars en af en toe  een grote bot houden je een beetje alert door toch even de toppen in beweging te krijgen. Het was werkelijk genieten aan de waterkant en ik raad het iedereen aan  om het een keertje te proberen. Het enige wat vereist is, is kennis omtrent het juiste getij, een strandkar om je visgerei droog te houden en te vervoeren, een paar strandsteunen, een waadpak, vier ons zagers om lekker ruim te vissen en een goede vismotivatie.


Voorlopig maar weer even nagenieten!! Maar niet te lang natuurlijk, want dit wil je nog wel een keertje meemaken!!

En vooral een zekere vasthoudendheid om door te blijven vissen op je vissessie met in je achterhoofd de sessie dat het wel goed liep met de visvangst! Helaas bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor vangsten in het heden, maar die kunnen je wel op de been houden tijdens je vissessie. Tot eind oktober kunt u deze prachtige visserij nog beleven, maar dan zitten we ook al weer een beetje in de wintervis zodat je dan een keuzeprobleem (probleem?) hebt!!

Veel plezier aan de zoute waterkant!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -