Lucky Luc op Zout 34: Fint vanaf de Noordpier en tong op het Noordzeekanaal



Is het de ene week nog bal aan de kust qua zeebaars, deze week was het weer hard werken voor een visje. De stabiliteit qua vangst ontbreekt helaas! Normaliter vang je altijd wel geep, makreel, of fint als je in de zomer met de lichte spullen naar de noordpier trekt. Dit jaar is het opvallend hoe weinig er eigenlijk over het algemeen aan de oppervlakte gevangen wordt.


Zo blij als een kind met een fint!!!!!!!!!! Foto: John Roelofs.

Alleen de fint is een enigszins stabiele factor die altijd wel te vangen is om je visdag te redden.  

Noordpier-update
Natuurlijk is het geen straf om op de noordpier te vissen met een heerlijk warm zonnetje op de kale knar, die overigens natuurlijk goed ingesmeerd is met factor 20!!!!! Het was eigenlijk ouderwets goed weer om weer eens heerlijk de geep, makreel en fint te belagen.

Daarnaast natuurlijk altijd de hoop op weer een leuke zeebaars. Maar zoals ik hierboven al vermeldde was het werken geblazen om een visje te vangen aan de noordpier aan de oppervlakte. De hengeldruk was best pittig en meestal zie je dan wel de ene of de andere hengel om je heen krom staan van een van bovenvermeldde pelagische vissoorten.


F
inten kunnen je visdag redden qua vis!! foto: John Roelofs.

Maar het bleef angstvallig stil om me heen. Een enkele fint of makreel uitgezonderd van mensen die op de bodem visten met een staand paternoster met stukjes vis daaraan. Veel te weinig aasvis in de vorm van bliek (jonge haring) rond de pieren en veel te weinig vis die daar achteraan gaat jagen dus helaas.

Gelukkig weten de  finten altijd wel je visdag te redden zodat je toch weer af en toe een kromme hengel hebt. Op de bodem werd door de die-hard bodemvissers toch nog wel af en toe een leuke tong bovengehaald zag ik. Maar meestal hadden de vele botten de overhand.


En maar hopen dat die dobber weer naar beneden gescheurd wordt!!

De zeewatertemperatuur is eigenlijk best nog wel aan de lage kant voor dit tijdstip van het jaar. Het is gemiddeld 18 graden en dat hoort toch wel ietsje hoger te zijn. Maar wat misschien veel belangrijker is ten opzichte van de mindere vangst aan oppervlaktevis, is de instabiliteit van het weer en met name van de wind.

De heersende windrichting in Nederland behoort zuid-westelijk te zijn, maar de noordelijke stromingen en de noordelijke winden die daar bij horen, lijken steeds meer toe te nemen. En noordelijke stromingen zijn nu eenmaal veel kouder dan de zuid-westelijke stromingen. Dus het veranderende wereldklimaat heeft wel degelijk invloed op onze dagelijkse vangsten aan de kust.

Noorzeekanaal-update
Om eenvoudig een maaltje vis bij elkaar te verschalken biedt het noordzeekanaal altijd wel uitkomst. De hengeldruk in het kanaal is best wel groot geworden de laatste drie jaar en dat is toch ook wel te merken aan de grootte van de vis die je vangt.


Best wel wat hengeldruk aan het kanaal.

En dan bedoel ik met name de tong die in deze tijd in grote getalen wordt gevangen. De minitongetjes van 15 tot 24 cm hebben echt de overhand gekregen in het kanaal en het is hard werken om een normaal maaltje vis bij elkaar te scharrelen wat meegenomen mag worden.


Als het zonnetje van het water gaat nemen de aanbeten toe.

Hard werken voornamelijk door een enorm leger aan gepantserde vrienden die in zeer grote getalen aan het wachten zijn op de bodem van het kanaal op het diner wat wij ze gaan voorschotelen. Binnen 5 minuten zit er wel zo’n “vriend” aan je aas te knabbelen wat duidelijk te herkennen is aan het lichte getril op de top van je hengel. Het enige wat je dan kunt doen is om je aas een paar meter naar je toe te trekken om het op die plek opnieuw te proberen. 

  “Vrienden” voor het leven, maar het zijn er wel heel erg veel!!

Maar het is vechten tegen de bierkaai, want die rakkers hebben het heel gauw door. Ik ben er deze sessie zelfs in geslaagd om van de 12 tongetjes die ik ving, er niet een mee te hebben kunnen nemen.


De tongetjes waren zo klein dat het licht er doorheen scheen.

En dat was twee weken geleden wel anders, dus naast veel ingooien en aas vervangen, moet je echt wat geluk hebben met de maat van de vis. Maar de hoeveelheid aan vis blijft leuk en ook de andere vissoorten die je vangt tijdens je tongsessie.


Af en toe toch een bijzondere vangst zoals deze reuzenspiering van 22 cm.

Natuurlijk zijn daar de vele botten die voor leuke sport zorgen. Maar ook had ik bijvoorbeeld een reuzenspiering van 22 cm, een schol en een wijting, zodat ik zeker niet zonder vis zat. Maar het verschil in maatse vis ligt soms maar op honderd meter afstand.

 
Of een leuke schol!!

De vader en zoon die links naast mij visten, hadden toch een leuk maalje tong bij elkaar gescharreld, vissend met de lichte feederhengels wat ze leuke sport gaf. Hopelijk worden de tongen aan het eind van het seizoen (wat gebruikelijk is) weer wat groter!


De vader en zoon die naast mij zaten deden het beter en hadden meer geluk !

Maar het blijft een leuke bezigheid en volgende keer gaat er zeker weer een feederhengel mee naar de waterkant om wat lichter te vissen.

Ik wens u een prettig verblijf en een goede vangst aan de waterkant!!

Visgroet van lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 


Voor de vakantiegangers naar Noorwegen nog een goed tip!  Gewoon zeevissen vanuit je woonkamer stoel.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -