Lucky Luc op Zout 32: Zeebaars vanaf het strand en tong op het Noordzekanaal




Tussen de plensbuien door was er afgelopen week prima te vissen. En als je een beetje geluk had hield je het zelfs helemaal droog en zag je de zwarte narigheid gelukkig langs je heen trekken. Ik heb diverse soorten van visserij beoefend afgelopen week met wisselend succes. Maar dat hoort nu eenmaal bij het vissen zoals u allen weet!!


Je moest afgelopen week een beetje geluk hebben met het weer!

Strandsessie
Het weer is nogal ruig geweest de afgelopen week met behoorlijke winden vanuit zee. Bij dat soort weertypes begint het zeebaarsbloed weer te koken, want ik weet vanuit mijn ervaring met de strandvisserij dat je als de wind een beetje afneemt, grote kans maakt op een mooie zeebaars vanaf onze Noord-Hollandse kust.


De omstandigheden waren goed, maar de aanbeten bleven uit.

Maar helaas moet ik bekennen dat deze visserij de laatste jaren sterk is teruggelopen tot mijn grote verdriet. Tot ongeveer 3 tot 5 jaar geleden was het gebruikelijk dat je vanaf het strand onder deze omstandigheden gemiddeld  toch 3 mooie vissen (soms VEEL meer !) het strand op trok. En dan heb ik het over maatse baarzen tussen de 50 en de 65 cm. Dat was echt heel gewoon!! En niet alleen voor mij.

De omstandigheden waaronder ik deze mooie vangsten boekte zijn niet veranderd, alleen de resultaten zijn echt danig afgenomen. Toch wakkert het onstuimige weer het zeebaarstrandvirus iedere keer weer aan, ook al wordt het geloof op een goede afloop wel iedere keer minder. Maar gewoon maar weer gaan is het credo, want als je niet gaat vissen, weet je helemaal zeker wat het resultaat is! 

Het hoge water viel om 6 uur in de ochtend dus mooier kon ik het niet hebben. Heerlijk rustige omstandigheden qua wandelaars en door de mooie branding toch altijd weer kans op een klapper van jewelste door een prachtige zeebaars. In mijn gedachte zie ik de toppen al weer krom buigen.

En vaak bleven ze ook krom staan en zag je je lijn verschuiven zodat je wist dat de zeebaars zichzelf gehaakt had. Maar ik moet zorgen dat mijn gedachten niet al te ver afdwalen naar het (recente) verleden, want voorlopig bleef het akelig rustig op de toppen.

Alleen de krabben hadden een topmaal aan mijn aangeboden zagers, want die zaten er volop. Zoveel zelfs dat ik met kleine kurkjes op mijn zijlijnen moest gaan werken. Dat werkte prima, maar helaas bleven de aanbeten uit. Na vier uur heerlijk gevist te hebben nam de motivatie danig af en vertok ik met een enigszins weemoedig gevoel richting strandopgang.


Kurkjes op de zijlijn tegen de krabben moesten uitkomst bieden.

De strandafgang in het begin van de sessie gaat toch makkelijker! Mijn vissessie aan het strand was weer voorbij en betrof de helft van het aantal uren van vroeger, maar toen bleven de regelmatige aanbeten je gewoonweg makkelijker motiveren om door te gaan.

Noordzeekanaal-update
Als de omstandigheden aan de kust het niet toelaten om veilig op een van beide pieren te vissen, is daar gelukkig altijd nog het Noordzeekanaal wat troost kan bieden qua visserij. En gelukkig heb ik daar afgelopen week een aantal keren heerlijk kunnen vissen op tong en bot.


Neem een gastvisser mee voor het geluk!!! Hier Willem met een tong.

Ik had een paar gastvissers mee vanuit een hele andere tak van hengelsport die mij niet gegeven is: de vliegvisserij. Ik weet er wel wat van, maar je kunt nu eenmaal niet alles in perfekto beoefenen. De ene sessie had ik John mee uit Korea en de andere sessie hield Willem mij gezelschap. Beiden tot op het bot fanatieke, die-hard vliegvissers ook al beoefenen ze ook andere soorten van visserijen.


En die vangen ook hele byzondere exemplaren zoals deze albinotong.

Bij de tongvisserij draait het om kleine zaken die je vangst kunnen maken of breken. Denk daarbij aan de dikte van de zijlijntjes of de lengte daarvan en de grootte van de te gebruiken haken en het aas. De heren vermaakten zich opperbest, want vooral in het licht regende het toch aanbeten van leuke tongetjes, maar ook de bot was van de partij. Vroeger begon je pas met de tongvisserij in de schemering en je viste dan door tot zeer ver in de nacht.


Zoon Donny van vismaat Peter van zeevissen.com ving ze zelfs met twee tegelijk!

Maar dat hoeft helemaal niet meer, want de meeste vangsten en aanbeten hebben tegenwoordig gewoon in het licht plaats aan het eind van de dag. In het donker kan het soms zelfs volledig stilvallen. Maar let op, dit geldt niet voor het buitenwater vanaf één van de pieren!!

Daar blijft het getjj en het moment van de avond/nacht wel belangrijk! Meestal starten de aanbeten in het donker na een uurtje wel weer op en gaan de vangsten gewoon weer door, alhoewel de aanbeten in het donker wel gewoon minder zijn. Het was een drukte van belang aan het kanaal zodat je als je een beetje de ruimte wilt hebben wat altijd prettig is in het donker, je een stukje moet lopen met je toch wel zware bepakking.


Verscholen achter de visparaplu was het goed te doen.

Maar als je over twee sessies verdeeld meer dan veertig tongen vangt waarvan de helft maats(24 cm) is en voor de pan meegaat, mag je toch spreken van een leuke visserij. Je moet een beetje geluk hebben met het vangen van de maatse vissen, want sommige avonden lijkt het wel allemaal klein te zijn. Maar de truc is dan om gewoon een gastvisser mee te neme,n want die hebben altijd wel een soort van beginnersgeluk.


En natuurlijk ook voor mij vele maatse tongen!

Ook al laat ik niets aan het toeval over en laat ze natuurlijk wel met de beste zijlijntjes vissen. Willem vermaakte zich opperbest en ving vooral in de nachtelijke uren nog een paar leuke tongen van 30 cm die er op begonnen te lijken qua maat. Hij begon zelfs overmoedig te worden door zijn vangsten en wilde een wedstrijdje met mij aangaan. Dat moet je natuurlijk niet doen Willem, haha!!


En daarnaast soms een moddervette bot voor de sport!

Enfin, genoeg aanbeten gehad en een mooi maaltje voor de pan voor een eiwitrijke maaltijd. Zeker weer voor herhaling vatbaar. Maar hopelijk wordt het weer wat stabieler, want voor deze winderige periode waren de vangsten op ‘mijn’ Noordpier qua tong ook gewoon goed te noemen. En die tongen aan de zeekant zijn wel allemaal wat vetter dan in het kanaal, dus die geven mooie sport. 

Door de drukte aan het kanaal hoop ik dat er geen tongse twisten ontstaan en hoop ik dat u elkander de ruimte geeft om te vissen en op een sportieve manier met elkaar om blijft gaan. Dat hoort ook bij het vissen en goed vismaatschap!!!!!! Net zoals uw rommel opruimen na uw vissessie!!

Visgroet van Lucky Luc Mom