Lucky Luc op Zout 25: Op de strekdammen van Petten

Het was weer een enerverend visweekje met diepte-, maar zeker ook hoogtepunten qua visserij. Hoewel je van dieptepunten eigenlijk niet mag spreken, want je bent tenslotte aan het vissen met de altijd aanwezig hoop om wat te vangen.

Dat dat niet altijd lukt, weet je gelukkig pas achteraf! Vangstgarantie bestaat gelukkig niet, ook al maak ik het nog steeds mee dat sommige vissers verwachten dat als ze honderd zeepieren het ruime sop ingooien, er honderd vissen voor terugkeren op de wal. Maar zo werkt het niet natuurlijk.

Vissessie Petten
Het zeebaarsvirus stak weer eens de kop op met de zware westen- en zuidwestenwinden die onze zanderige kust teisterden afgelopen week. Het wachten is dan op het moment dat de wind iets afneemt en dat de omstandigheden enigszins visbaar worden. Gelukkig deed zich zo’n moment voor de afgelopen week.


We stonden bij het optuigen al te dansen in het algensop.

Dus vol spanning de weersberichten, maar vooral de windvoorspellingen volgen op de diverse weersites en maar hopen dat ze het bij het goede eind hebben als je je vissessie gaat plannen. Het blijft altijd maar een voorspelling zodat ze er ook wel eens naast kunnen zitten.

Vooral met de wind kan dat het geval zijn. Zwaar bewapend met 4 ons zagers en een kilo mesheften, met vismaat Leon dus naar het Noord-Hollandse Petten gereden. De strandkar is daar niet nodig, want je hoeft alleen maar een gigatrap van 70 treden over te gaan om bij de zee uit te komen.


Het was eigenlijk een beetje gekkenwerk (past wel bij me!) en even te heftig!!

Achter de zeedijk is het nog heerlijk rustig, maar eenmaal bovengekomen slaan mijn weelderige wenkbrauwen meteen weer alle kanten op. Wat een hoge zee en wat nog erger was, wat een schuimbad van algen!!! Zouden we wel kans maken bij dit soort omstandigheden? De wind stond wel een paar Beaufort harder dan verwacht was helaas en was nog amper afgenomen!!

Maar gelukkig weet ik van vangsten uit het verleden (geen garantie, dat weet u!!) dat het me menigmaal bij dit soort omstandigheden wel gelukt is, dus dat geeft enige psychische ondersteuning. Bij het optuigen van de hengels stonden we allebei al in het ruime algensop te dansen zodat we niet meer naar een kuuroord toe hoeven de komende jaren om een algenpakking te halen.


Idee voor een kuuroordsessie op de dijk?

Misschien een idee om honderden (een tiental mag ook!) blote vrouwen (geen mannen s.v.p i.v.m. eventuele  beschadiging!)  gewoon maar over de hondsbossche zeewering te rollen in dit algenbad? Ik ga zeker vissen die dag en neem zeker mijn camera weer mee!!

Er zat zoveel vuil in het water dat op je lijn kwam, dat het ankerlood gewoon geen bodem hield, of in ieder geval te kort om kans te maken op vis. Het zicht was natuurlijk onder water niet goed dus we hadden gekozen voor sterk ruikende mesheften die de baarzen moesten lokken.

Helaas mocht het na verwoede pogingen, waarbij we ons en onze hengelsteunen amper staande konden houden, niet lukken en verdwenen we zonder zeebaars met onze staart tussen onze benen en niet uitgekomen zeebaarsdromen na vier uur beuken tegen de wind, weer richting huis.


Gelukkig zagen we nog een “echte” zeehond.

Gelukkig zagen we nog een zeehond op een paar honderd meter afstand op de dijk liggen. Maar het bleek een zeehond met een baard en een joggingbroek te zijn. Een wat oudere man had het plan opgevat om in het algensop buikspieroefeningen te gaan doen. “Zie je wel,” zei ik tegen Leon, “dat wij nog enigszins normaal zijn met onze vishobby !!!!!”  Later kwam er nog wel een echte “zeehond” langs die zich in de algenpakking prima vermaakte.

Noordpier visupdate
Ik had nog heel veel aas over dus ik kon het nog een dagje proberen onder wat rustigere omstandigheden. Wat een verschil en wat een heerlijk relaxte visserij!!!!!! Vanaf de eerste inworp op de Noordpier begon ik gelijk leuk vis te vangen. De vangst bestond uit vele grote botten, maar er zaten ook minivisjes tussen.


Een leuke verrassing!! Een horsmakreel vanaf de bodem.

En ook weer een viertal scholletjes. Vismaat John Tuin - die naast me viste en er ook een aantal ving - en ik waren het er snel over eens dat dit wel moest komen doordat er op het moment niet op garnalen wordt gevist langs onze kust omdat die te weinig geld in het laadje brengen. Het gericht vissen op alleen maar garnaal blijft moeilijk en tijdens het garnalenvissen wordt er zeer veel kleine vis gekneusd in de korren en laat het leven.


Het was een waar bottenfestival.

Het was een waar bottenfestival. Ik had mijn visbuurman op de foto gewaarschuwd dat hij maar beter bij mij in de buurt kon komen vissen, want het gierde van de vis. Hij heeft zich prima vermaakt deze dag!! Ook al doen de vissers er van alles aan om ze met ratelaars voor de netten weg te jagen. De vissers krijgen een veel te lage prijs voor hun arbeidsintensieve beroep en het verschil met de tien of meervoudige verkoopprijs in de winkels is veel en veel te hoog.

Je hoefde niet ver te gooien op deze vissessie, ook al kan ik het met 1 hengel natuurlijk niet laten om die op een andere visafstand te leggen natuurlijk. Maar de vis zat door het rauwe weer van de afgelopen dagen gewoon pal onder de pier. Een worp van 50 meter om net buiten de blokken te vissen, was genoeg.


Gelukkig was de geep ook weer van de partij!! Let op het rode draadje achter de lepel bij de bek van de geep!!

Ook de zomervis deed al weer van zich spreken. Zelf ving ik een horsmakreel op de bodem, maar toen het water flink terugliep en wat schoner werd, werden er aan de binnenkant een aantal leuke gepen gevangen. Dat is een heerlijke visserij hoor, ook al zijn de meeste langsnavels nog met het liefdesspel bezig en zullen ze slechts je aas volgen maar niet aanbijten.

John, een Koreaanse, zeer bevlogen vliegvisser die ik ontmoette die dag, had er wat op gevonden wat ik als bodemfanaat nog niet had gezien. Hij zat eigenlijk een beetje te “peuren op zee”. Achter zijn toby lepel had hij een lijn van 1 meter gemaakt met daaraan een roodwollen draadje waaraan de gepen met hun vele tandjes bleven vastzitten. Hoe simpel kan het zijn als je een beetje creatief bent!! Klasse John, weer wat geleerd!!


Zomer en wintervis werden verenigd in de vangst.

Het bleef de hele dag maar botten regenen en gelukkig beet er tussendoor ook af en toe een gulletje aan met soms een redelijk formaat van 40 cm. Dat is toch wel erg leuk hoor dit soort dagen waarop je een vermenging van zomer- en wintervis kunt vangen en diverse visstijlen tegelijk kunt beoefenen, mocht je hier zin in hebben.


Mijn Koreaanse vismaat van de dag John, bleef maar gooien totdat hij een ons woog!! En niet zonder succes!!

Dat belooft wat voor de aankomende weken, hoewel ik er even tussenuit knijp naar een ander visland, Portugal genaamd. Hopelijk brengt dat land weer wat speciale vissoorten op de persoonlijke kaart. Er worden gelukkig ook weer wat tongen gevangen op de pier, hoewel dit vandaag op mijn dagsessie niet het geval was. Reken nog niet op grote aantallen, maar in de schemering komt er een tongetje of drie de man boven water.


Vismaat John Tuin ving nog een mooie paling die maar niet stil op de foto wilde poseren en natuurlijk weer retour zee ging.

John Tuin ving nog een leuke paling naast me, zodat een groot aantal vissoorten die je kunt vangen op de pier, weer vertegenwoordigd waren. Op naar de zomervisserij!!!!!


Kan de visserij nog relaxter?? Gelukkig moesten we vaak de stoelen uit!!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -