Lucky Luc op Zout 24: Platvis vanaf de Noordpier



Door de toenemende vangstberichten kon ik mij even niet bedwingen en ben ik weer eens naar mijn vertrouwde Noordpier afgereisd te Wijk aan Zee. Mede met de hoop dat de scharren, die overvloedig op het diepere water bij het wrak van de “Baloeran” gevangen worden, door de westelijke stroming naar de kust zouden worden geblazen.


Het was echt mannenweer!!

Het was ‘echt mannenweer’ die dag en de wenkbrauwen sloegen door de wind constant voor mijn ogen. Maar het was weer kicken geblazen!!


Noordpier visupdate
Heerlijk weer eens uitwaaien en de weelderige haardos maar weer eens laten wapperen in de wind, dat was het plan op mijn vissessie. En dat was goed gelukt hoor, want er stond een dikke windkracht zes zodat het oeroude gulgevoel weer even bij me naar boven kwam omdat we toen in die tijd alleen maar met dit soort omstandigheden eropuit trokken om de toen overvloedig aanwezige grote gullen te belagen en een zwaar zout hoofd te halen! Het zou om 17.00 uur hoogwater zijn dus ik hoefde pas om 14.00 uur met mijn vissessie te beginnen.


Een ware bottenregen daalde op mij neer…

Drie uur voor hoog water begint het tij te keren en begint er stroming in het water te komen waardoor de vis aangezet wordt tot het eten van voedsel. De enkele visser die er zat had een enkel platvisje gevangen, maar dat zei me niets omdat ik wist dat het tij met de beste vangstkansen nog moest komen. Als ik de mogelijkheid heb plan ik altijd een getij in op mijn vissessie, want dan weet ik in ieder geval dat ik gevist heb op de best vangende tijdstippen.


...en ook nog een paar leuke scholletjes!!

De visser naast mij viste voor het eerst op zee en vroeg of het normaal was dat hij al 2 uur niets had gevangen. Ik zei dat het soms wel voorkomt dat je hele dagen geen schub vangt en met dat antwoord van mij zag ik zijn gezicht toch even vertrekken richting hopeloos. Ze waren eigenlijk een beetje kansloos bezig zag ik toen ik bij ze ging kijken.

De aasaanbieding was niet goed, plus de hele tuigage liet eigenlijk te wensen over. Ik heb ze een klein beetje op weg geholpen door ze wat tips te geven hoe ze het wel moesten doen want ik kon het kansloze gebeuren niet langer aanzien. Helaas gaven ze het heel snel op, en helemaal toen ze mij de ene vis na de andere eruit zagen draaien. Dat was toch wel de limit, iemand die een halve dag later aankomt die meteen vis begint te vangen!! En dan nog op het beste tijdstip voor de vis naar huis gaan ook!! Voor mij een onmogelijkheid en onbegrijpelijk in mijn door het visserijvirus besmette hersenpan.


De noordpier begint er nu al weer verschrikkelijk smerig uit te zien. Onbegrijpelijk

Wat wel weer heel jammer was dat ze al hun vuil gewoon achterlieten op de visplek waar ze dus voor het eerst kwamen. Ik had er al spijt van dat ik ze wat had uitgelegd en ze zaten iets te ver van mij weg om ze hier op aan te spreken. Eigenlijk kon ik ze het noch niet eens helemaal kwalijk nemen, want aan het aanwezige vuil achtergelaten door vorige vissers, dachten ze misschien dat het normaal was om dit te doen en dat er aan het einde van de dag een bezemwagen over de pier zou gaan.

Het blijft een crime voor mij dit soort gedrag en onbegrijpelijk. De Noordpier is nu al weer een soort grote afvalcontainer en de barbecues en aanverwante artikelen van onze “zomergasten” moeten nog komen!! Ik heb me verder maar weer geconcentreerd op de visserij en die begon hartstikke leuk te worden toen het water begon op te komen. Prachtige aanbeten van moddervette botten die na hun sexuele escapades met hun visechtgenotes trek hadden gekregen in mijn visaas. Het regende op een gegeven moment letterlijk dikke botten terwijl het weer gelukkig droog bleef.


Opeens een kromtrekker van een gul van 48 cm. Kicken!!

Toen brak opeens het “Lucky-Luc halfuurtje” weer eens aan. Een prachtige kromtrekker op de hengel die ik op zo’n zestig meter uit de blokken had liggen. Dit was een te zware aanbeet voor een bot en dat moest wel wat anders zijn. Ik hoopte op een leuke zeebaars omdat ik met een lange wapperlijn zat te vissen op deze hengel.

Maar toen ik de vis aansloeg voelde ik meteen al het ouderwetse stampen op mijn hengeltop van een toch wel behoorlijke gul. Daar had ik even niet op gerekend en had niet al te grote haken, maar gelukkig wel stevige gemonteerd. Wat een prachtvis!! Een mooi kogelrond gulletje van 48 cm kwam op de kant. Toch nog iets eetbaars voor morgenavond, dacht ik meteen toen ik de vis onmiddellijk doodmaakte en op zeewater zette.


En nog een van 46 cm er pal achteraan in het “lucky Luc halfuurtje”

Nou, dat zal wel een toevalstreffer zijn dacht ik, want het was toch voornamelijk bot wat de klok sloeg. Maar niets was minder waar, want een tiental minuten later vloog de hengel alweer krom. Dit keer op de hengel die ik ver buiten de honderd meter-grens had geworpen in de volle stroming. En ja hoor, weer een leuke gul, dit keer van 46 cm dus bijna identiek. Ik had toen blijkbaar de hele school gul van twee stuks gevangen, want die hielden het verder voor gezien. Wat een zeer leuk teken was qua vissoorten, was dat ik nog drie aardige scholletjes tussen de botten doorving.


Een onmiskenbare scholonderkant, ook al doen botten en schollen het ook wel eens met elkaar en heb je hier kruisingen tussen. Een orgie op zee dus! En dan krijgen we vissoorten zoals een “bol” of een “schot”. 

Allen te klein om mee te nemen, maar prachtvisjes om te vangen. Misschien heben ze nu enige kans in ons kustwater omdat er op het moment door de slechte schar- en garnalenprijzen niet op deze soorten gevist wordt en er dus genoeg vis blijft zwemmen om aan onze haken te geraken. Het was weer eens een echt mannelijk visdagje geweest met die zware windstoten, waarbij je goed op je spullen moest passen. De laatste uren van mijn vissessie was ik helemaal in mijn eentje op de Noordpier aan het vissen.

 
De wenkbrauwen bleven  helaas niet in model en waaiden voor mijn ogen.

Een heerlijk gevoel dat ik dit weer mocht meemaken en ook nog eens een hartstikke leuke vangst had geboekt, ook al waren er maar twee vissen eetbaar om mee te nemen. Maar het is nog maar kort geleden helemaal niets geweest dus ik heb goede hoop op een toename van de vangsten. U zult in ieder geval genoeg aanbeten krijgen, want de bot is overvloedig aanwezig!! En zeker als u dus op het juiste tijdstip afreist naaar uw visstek!!


Nog meer soortgenoten van de “echte” man kozen het ruime en ruwe sop.

Laat dat laatste niet tegen dovemansoren gezegd zijn!! En doe uzelf niet tekort!! De wenkbrauwen die door het winderige weer danig door de war raakten, kwamen pas twee dagen later weer terug in model!! Heerlijk!!

Een goede vangst gewenst en een prettig verblijf aan de waterkant!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -