Lucky Luc op Zout 22: Wijting op het Noordzeekanaal

Gelukkig is die harde wind uit de noord- en oosthoek nu een beetje verleden tijd! Het heeft zijn effecten wel nagelaten, want de visserij en de vangstmeldingen die ik kreeg waren toch wel bedroevend.

Vanaf de Noordpier wordt er een enkel visje gevangen in de vorm van bot, maar het is nog steeds een stilleven aldaar. Wat wel positief was is een vangstmelding van vismaat Daud die meldde dat er bij de wrakboei van de ‘Baloeran’ leuk schar werd gevangen.


Op dit moment is de beste vistijd als de zon van het water gaat.

Het wrak van de ‘Baloeran’ ligt maar enkele kilometers buiten de Noordpier, dus met een juiste wind kan het binnenkort misschien toch nog wat worden. De schar is in principe een diepwatervisje en bij de ‘Baloeran’ is de waterdiepte tussen de 11 en 12 meter.


Hopelijk komt de schar en tong weer gauw op vangbare afstand.

Een hele andere situatie dus dan de enigszins verzande noordpier waar op de meeste plekken niet meer dan tussen de 3 en 6 meter water staat. Maar er is dus hoop!

Noordzeekanaal
Mijn gedachten waren weer helemaal bij de tong afgelopen week. Zeker omdat er al weer aardig wat van die scheefsmoelen op de kant waren getrokken in de week voor die noordelijke en oostelijke stromingen qua wind. Ik ging dus al vroeg op de middag heen, mede omdat het gewoon lekker weer was om aan de waterkant te vertoeven.

En dan zit je thuis maar op hete kolen, terwijl je eigenlijk diep in je achterhoofd weet dat je beter pas later kunt weggaan om de schemeruurtjes mee te pakken. Het was bevrijdingsdag waarop ik ging vissen, dus ik hoopte dat de tong zich bevrijdt voelde en de schroom van zich af zou werpen en zich op mijn aangeboden aas zou storten.

Niets was minder waar helaas, want het bleef angstig, maar ook wel zeer angstig stil op de hengeltoppen. Ik viste met de ene hengel in de verre, tweede vaargeul, en met de andere hengel viste ik op zo’n vijftig meter in de eerste vaargeul. Maar ondanks verwoede pogingen bleef het de eerste uren angstig stil.


Weer een kromme hengel voor Nick Vlugt. Klasse jongen!

Gelukkig kwamen mijn buurvissers even bij mij buurten om een praatje te maken. Het waren drie generaties Vlugt die naast mij zaten te vissen. Ze waren afgekomen op mijn vangstbericht van vorige week dat je in het Noordzeekanaal nog steeds wel een aardig visje kunt vangen als het een beetje meezit. Vader Martin is eigenlijk een verwoed snoekbaarsvisser, maar daar heerst op dit moment een gesloten tijd.


De trotse Nick Vlugt toont zijn eerste vangst aan het Noordzeekanaal.

Zoon Nick van 9 jaar was ook van de partij en was er op gekleed met zijn camouflage-uniform. Opa Vlugt, van wie alle viskennis in het verleden was afgekeken, maakte het drietal compleet. Ze bleken al een mooie bot, een wijting en een gulletje gevangen te hebben, dus ik was al blij dat er bij hun wel leven in de brouwerij zat. Ook al was het voor  mijn begrippen nog steeds zeer weinig! Ik bleek nog te ver te werpen en weer eens over de vis heen te gooien, ook al had ik een hengel dichtbij liggen.


De vis zat pal onder de kant liet Nick Vlugt mij weten!!

De vis zat echt pal tegen de kant aan!! Zoon Nick Vlugt van negen jaar liet die Lucky Luc een poepie ruiken en ving een mooie wijting en een gulletje vlakbij de kant. Dat geeft hoop voor de visserijtoekomst, want dit is dus de derde generatie Vlugt die met het ernstig besmettelijke visvirus besmet is geraakt. Er is geen tegengif!! Klasse man!!   


Opa Vlugt kijkt of kleinzoon Nick het wel allemaal goed doet!

Ik heb genoten van je vismanschap en je onderzoeksverrichtingen aan de waterkant. Ik ben blij dat jullie op jullie eerste vissessie aan het kanaal niet voor niets zijn gekomen en een paar mooie uurtjes hebben beleefd samen! Ik paste mijn vistechniek hier even op aan en zowaar kwam er bij mij ook wat vis op de kant. Ook al waren dit niet de gehoopte tongen, maar bestond de vangst uit een botje en een paar grondels.


Ik moest me tevreden stellen met een paar grondels.

Maar er zat weer iets meer leven in, want ik begon aardig weg te zakken en zat zwaar te soezen in het zonnetje. Ik begon met vissen om 1 uur in de middag en ik ben om mijn vangstkansen te vergroten, doorgegaan met vissen tot 22.00 uur.

Een aardige ruk dus, zeker omdat het gewoon erg stil was in het kanaal. Niet met vissers hoor, want die zater er legio, maar er kwam overall gewoon amper een visje boven. In de avonduren gaf ik mijzelf toch nog de meeste kans.


Even doorsparen, maar de Nederlandse vlag heb ik alvast!!!!!!

Dus ik moest van mezelf maar even doorbijten!! Qua tong heb ik gelukkig  net aan de eer gered met een aardig tongetje. Maar de vis deed het gewoonweg niet en had waarschijnlijk nog steeds te veel last van het woelige water en de veranderende luchtdruk en dus ook de waterdruk van de afgelopen tijd.


Hopelijk weer snel dit soort taferelen!!!

Mocht u naar het Noordzeekanaal willen gaan, vergeet op dit moment de visserij op de dag maar even en probeer om uw vangstkansen ernstig te vergroten, een sessie in de avonduren in te plannen. Ik zal het deze week zeker weer gaan proberen, want het kan zomaar weer raak zijn volgende keer. Hopelijk doe ik mijn naam ‘Lucky Luc’ volgende sessie weer meer eer aan en nemen mijn vangsten ook weer toe.

Ik wens u een prettig visverblijf aan de waterkant en bedenk dat het een voorrecht is om daar te mogen zijn op dat moment, ook al laten de vangsten wat te wensen over!!

Visgroet van Lucky Luc Mom.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl