Lucky Luc op Zout 18: Wijting en gul op het Noordzeekanaal

Stabiele vangsten


Er komen nog steeds prachtige dikke wijtingen uit het Noordzeekanaal!

Als je de hengeltoppen weer eens in beweging wilt zien loont het op dit moment best de moeite om weer eens naar de Noordpier of het Noordzeekanaal te trekken. Vanaf de noordpier zijn de vangsten wat eentonig en bestaan voornamelijk uit bot. Niet in grote aantallen helaas, maar met het mooie weer van de afgelopen dagen kun je je er prima mee vermaken.


Ook de bot blijft een prima sportvis en houdt je hengeltoppen in beweging.

Lekker een rozig hoofd krijgen door het staren naar je hopelijk te gaan bewegen hengeltoppen. Heerlijk toch?!! Voor een diversiteit aan vissoorten kun je op dit moment nog steeds het beste naar het Noordzeekanaal gaan. Je zit dan volgens sommigen niet “echt” aan zee te vissen omdat je binnen de sluizen vist, maar je vangt wel genoeg zeevis om je een prettige visdag te bezorgen en daar gaat het toch om.

Op herhaling aan het Noordzeekanaal

Afgelopen week heb ik gemerkt dat de vangsten in het Noordzeekanaal zich stabiliseren en zich op sommige visfronten (wijting) gelukkig  nog verbeteren ook! Ik had een thermometer meegenomen om het water nu eens eigenhandig te gaan meten. Dat bleek een temperatuur van 9 graden te hebben. Dan heb ik het natuurlijk over het oppervlaktewater, want op diepte in het gemiddeld 15 meter diepe kanaal zal het wel ietsje koeler zijn natuurlijk. Ik weet dat als de vis echt los wil gaan, ze een watertemperatuur van 12 graden en hoger nodig hebben.


Soms een doublet van wijting en steenbolk.

Dan zal het voor de aanwezige vis enigszins de moeite waard zijn om energie te gaan verbruiken door naar aas te gaan zoeken. Vooral zeebaars heeft een bijna magische grens - sprekend vanuit mijn ervaring - van 12 graden en hoger om goed te gaan azen. Via Joop Folkers kreeg ik gelukkig alweer een melding dat er bij hem al weer een paar mooie “beren” van baarzen gevangen waren.

Dat is natuurlijk een leuk bericht van Joop om mij op stang te jagen en het vissersbloed te laten koken. Helaas voor mij lopen ze in het Europoortgebied en Hoek van Holland soms wel twee maanden voor op onze vangsten in Noord-Holland. Maar ze komen er aan, dat is op zeker, al is het ieder jaar weer de vraag welke route ze zullen volgen langs onze kust.


Hopelijk is de zeebaars weer gauw van de partij!!!!

Zeebaars volgt volgens de kenners echt de (relatief) warme stromingen langs onze kust en zullen dus weersafhankelijk langs onze kust trekken of enigszins afbuigen. Ik kan persoonlijk hier in Noord-Holland alleen maar hopen op een beter jaar dan de laatste jaren, want ik heb vanaf het strand nog nooit zo veel nullen gescoord als de afgelopen drie jaar. En dat met perfecte omstandigheden voor de baars, zoals een mooie branding op de kust en daarbij behorend een pittig westenwindje.

Dat is eigenlijk de mooiste visserij voor mij en die beoefen ik vanaf onze kust alweer dertig jaar. Maar helaas lopen de vangsten op een of andere manier terug. Hopelijk komen er voor de paairijpe zeebaarzen en overwinterende baarzen steeds meer veilige gebieden om de visstand van de oh zo gewilde zeebaars te waarborgen.

Voorlopig moet ik het hier in het Noordzeekanaal doen met gewoonweg prachtige wijtingen van 30-35 cm en soms nog een uitschieter erbij van een grotere vis. Voor de vangst van een mooi maaltje wijting hoef je echt niet op de allerdiepste plekken te zitten nabij de sluizen, maar een behoorlijke worp waardoor je goed in de tweede geul  ligt met je aas, is wel noodzakelijk en kan je visemmer doen vol raken met vis of laten leeg blijven.

Van de week had ik de ene sessie nog 12 wijtingen en daarvan heb ik er 8 meegenomen voor de pan. Inmiddels zijn die alweer door mijn maagdarmkanaal gekropen en zitten weer in de recycling. Het leven is hard als je als vis geboren bent, maar gelukkig ben ik als mens in de gelegenheid om er volop van te genieten. Verser dan dit krijg je het niet op je bord, en de vis uit het kanaal is gewoon helemaal veilig hoor, dus laat u niets wijsmaken.

Het enige wat mij is overkomen in de loop der jaren, is dat mijn haren langzaam zijn uitgevallen, maar of ik hier een verband met het teveel vis eten uit het Noordzeekanaal moet gaan leggen, dat betwijfel ik. Nabij de sluizen ving ik geen enkele wijting en waren het alleen maar gul(letjes) en bot die mijn hengels deden krommen van genot.


Er zaten vreemde exemplaren bij zoals deze “Einsteingul”. 

Daar zaten ook vreemde exemplaren tussen die lichtelijk misvormd waren. Ik ving een soort “Einsteingul” met een heel groot hoofd en een klein lichaam. Maar goed, op straat zie je ook wel eens vreemde types rondlopen, dus dat zal op de zeebodem ook wel zo zijn.


Maar af en toe ook een maatse gul van 40 cm gelukkig.

Gelukkig zwom er tussen de vele ondermaatse gulletjes af en toe ook weer eens een gulletje van 40 cm. Dus dan kan het fileermes weer uit de tas gehaald worden om mezelf en mijn vrouw weer een heerlijke maaltijd voor te bereiden.

Dat vind ik nu het mooie aan het zeevissen, het is het ouderwetse Neanderthalergevoel wat over je komt doordat je aan het jagen bent op een eetbare vis waar je ook nog eens leuk sport aan beleefd door het gebonk aan je hengel. Ik heb dan in onze rijke consumptiemaatschappij waarin  we niets tekortkomen, natuurlijk zelf de keus hoeveel vis je meeneemt en hoeveel vis je weer laat zwemmen indien mogelijk.


Af en toe een verrassende vangst in de vorm van een zeedonderpad(je).

De afgelopen maanden was het zo bar met de vangsten dat de ingevroren visvoorraad danig is geslonken zodat we bijna weer helemaal in balans zijn qua vangst en consumptie. Zo gaat het al jaren bij mij. Als ik een vis meeneem en hem dus direct dood maak, heb ik mijzelf ten doel gesteld dat de gedode vis goed gebruikt zal worden en niet voor niets heeft geleefd.


Er gaan vreemde gevaartes langs je heen als je aan het vissen bent.

Aan het Noordzeekanaal heb je altijd reuring van de overvloedig aanwezige scheepvaart. Er zitten soms hele rare gevaartes tussen. Van de week nog zag ik een soort kruising tussen een zeppelin en een gewone boot. Ik denk dat de maker op twee gedachten hinkte, ook al kan het niet anders dan om aërodynamica en economisch gewin gaan.

 
Sommige boten willen je zoenen!!!!!

Ik heb goede hoop dat de vangsten door de stijgende watertemperaturen alleen maar zullen toenemen en ik wens u een prettig verblijf toe aan de waterkant. En doe mij en uzelf een plezier en ruim tenminste uw eigen rommel op die u meeneemt naar de waterkant. Vorig jaar was het een verschrikking om te zien wat meestal dagjesmensen, maar soms ook vaste vissers achterlieten op hun visstek van die dag. Is dat nu echt nodig?? Echt niet!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl