Lucky Luc op Zout 17: Wijting en gul op het Noordzeekanaal

Eindelijk weer leuk vis op de kant! 

Het heeft even geduurd voordat de lente losbarstte, maar nu gaat het goede vissersleven dan toch eindelijk weer beginnen. En dan bedoel ik dat we niet alleen zoveel mogelijk aan het vissen zijn, maar dat we tijdens het vissen ook nog eens leuk vis vangen!! En dat maakt dat de vistijd die we hebben aan de waterkant echt weer “quality-time” wordt.


Eindelijk ving ik zelf weer eens leuk vis.  

Maar helaas gaat deze “quality-time” weer zo snel voorbij dat voordat je het weet, je visdag er alweer opzit. Dat is een goed teken, want als je af en toe op je horloge zit te kijken hoe lang je al weer zit te vissen zonder maar iets te vangen, is dat een slecht teken.

Ik was deze week dan ook weer dolblij dat de watertemperaturen iets gestegen waren naar gemiddeld tussen de 8 en de 10 graden, zodat het leven op de zeebodem, maar ook in de binnenwateren, weer wakker werd geschud. Het was hard werken voor een visje de afgelopen weken, maar nu lijkt die bijna visloze periode, toch echt voorbij. Het regent weer vangstmeldingen op mijn computer en dat zie ik graag.


Prachtige aanbeten door het slepend vissen op bot.

Ook al draait het op de stranden en op de pieren nog voornamelijk om bot die wordt gevangen, de hengels zijn weer in beweging en toveren door de aanbeten weer een glimlach op onze vissersgezichten.

Update Noordzeekanaal

Vol goede moed dus richting het Noordzeekanaal, want ik weet dat je daar in deze tijd niet alleen maar bot kunt vangen, maar dat ook andere vissoorten zoals de wijting en de gul weer aardig actief kunnen worden om hun hongerige, lege buiken weer rond te eten. Ik had de mogelijkheid om twee keer te kunnen vissen de afgelopen week zodat ik op twee verschillende plekken qua diepte kon vissen om de kanaalbodem te verkennen op aanwezigheid van vis.

Dat heeft me geen windeieren gelegd en ik zat dan ook best goed in de vis de afgelopen week, ook al waren de sessies totaal verschillend. De dagen in het kanaal kunnen nog steeeds grillig zijn, maar het is nu voor iedereen die in de vaargeul kan komen met zijn lood, goed mogelijk om een leuk visje mee te pakken.


De gullen waren niet groot, maar zorgden wel voor rammelende toppen.

Ik moet zeggen dat de gulletjes allemaal net ondermaats waren of soms net maats (35 cm). Dat is voor een bootvisser natuurlijk een formaat om om te lachen, maar vanaf de kant lach ik er niet om hoor, want die gulletjes trekken er behoorlijk aan en zorgen ervoor dat je een prachtige dag hebt aan de waterkant.

In tegenstelling tot de (ondermaatse) wijting die veelal blijft drijven als je hem terugzet en een prooi voor de vogels zal worden, zal de gul, mits goed gehaakt, het toch veelal overleven. Ook al neem ik vaak ook mijn maatse vissen mee, toch probeer ik hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Niet alleen voor de boete van 90 euro die erop staat voor het in bezit hebben van ondermaatse vis, maar ook voor mijn gevoel van eigenwaarde.

Als mens en dus ook als visser zal je voor je vismaaltijd toch iets uit de natuur moeten halen en moeten doden. Dood de vis dus direct als je hem wilt gaan opeten en laat ze niet stikken!!! Probeer de vis te behandelen alsof je zelf als vis was geboren, want dat had natuurlijk ook gekund!!! Meer kunnen wij als mensen niet doen aan de top van de voedselketen. 

De vele gulletjes van de eerste sessie kwamen zoals gebruikelijk uit het allerdiepste gedeelte van het kanaal en dat is nabij de sluizen van IJmuiden. Ik heb me weer een rugverstrekking gegooid, maar dat was weer de moeite waard!!


Mooie, maar broodmagere botten op de lichte hengel. Kicken!!!!!

Ik had ook nog een lichte hengel van Spro meegenomen. Dit hengeltje, de fastforward B 10 genaamd, had ik al eerder in de winkel gezien. Maar nu hoorde ik van diverse vismaten vanuit ervaring dat het gewoon een klasse hengeltje is voor aan het kanaal. En natuurlijk niet alleen aan het kanaal !

Verhalen vanuit ervaring - meestal mijn eigen ervaring - zijn voor mij gewoon de beste raadgever om iets enigszins te kunnen beoordelen en in te kunnen schatten of het iets voor mij is. Er zitten vier verschillende toppen bij zodat het op een soort (zware) zeefeeder lijkt. Ook zeer geschikt voor het vissen vanaf een kotter door het werpvermogen van de zwaarste top tot 300 gram!!! 

Wat een mogelijkheden door al die toppen!! Met dit hengeltje ving ik al slepend met daarop een loodje met een lange wapperlijn, mooie grote botten (broodmager) die wel zin hadden in een zeepiertje.


Grondels, klein maar super belangrijk in de voedselketen.

Daarnaast ving ik nog diverse grondels die oh zo belangrijk zijn als voedsel van grotere vissoorten in het kanaal.

Ik zat als een vorst aan de waterkant en als je dan opeens om je heen op enkele tientallen meters afstand, grote kolken ziet en klotsen hoort van de nu al weer volop grazende harders, is je dag en het lentegevoel weer helemaal compleet.


Volop grazende harders in het kanaal.

Helaas geen zeebaars(je) tijdens de eerste sessie, maar wel 12 gulletjes, 6 botten en drie grondels. Dus toch weer leuk vis op de kant, ook al heb ik dit keer niets meegenomen voor de pan.


Genoeg harders, maar oh zo moeilijk te vangen in het kanaal!!

De tweede sessie ben ik meer naar binnen gegaan in het kanaal om te zien of dat nog verschil in vissoorten en aanbeten zou opleveren.


De Rotterdamse “Rex Hunt”.

Toen ik aankwam zaten er al een aantal vissers die vanuit Rotterdam kwamen om in “mijn” Noordzeekanaal te vissen. Rotterdam biedt natuurlijk tal van prachtige zeevisstekken in het Europoortgebied, maar de vissers die daar vandaan komen, hebben het ook al een tijdje door dat vanuit “ons” Noordzeekanaal de vis veel makkelijker binnen te halen valt zodat je ook met licht materiaal kunt vissen. Gezellige gasten hoor die Rotterdammers. We hebben leuk visserslatijn uitgewisseld met elkaar .


Prachtige wijtingen, de pan kan weer op het vuur!!

Maar niet alleen latijn hoor, want er kwamen werkelijk ook echt hele mooie wijtingen boven water!! Tot 35 cm aan toe en dat is toch een knappe vis vanaf de kant. Je moest wel een stukje kunnen gooien om een betere vangstkans te hebben, maar ook weer niet gigaver, dus voor velen wel bereikbaar denk ik.

 
Eindelijk weer eens een prachtige aanbeet van een zeebaars(je).

Opeens weer een prachtige kromtrekker op mijn Spro B10. En ja hoor, eindelijk weer eens een leuk zeebaarsje. Ondermaats, maar toch een prachtvisje!! Het was genieten aan de waterkant, ook al kan het soms in het kanaal een tijdje stil zijn qua aanbeten omdat de vis niet aast. Maar de aanhouder wint en zeker in deze periode.

Met acht dikke wijtingen had ik mijn vismaaltijd voor de volgende dag weer zeker gesteld. Geen grote aantallen dus nog steeds, maar die zullen aankomende weken mijns inziens alleen maar kunnen gaan toenemen. Dus hoewel de visserij nog steeds grillig kan zijn en er zeker nog mindere dagen tussen zullen zitten, ga ik volgende keer weer met volle moed met mijn hengels naar de waterkant.


Wie het kleine niet eert is het grote niet weert(waard)!!!!!

Ik wens u een goede vangst en prachtige dagen toe aan de waterkant.

Visgroet van Lucky Luc Mom.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK