Lucky Luc op Zout 16: Petten en snoekbaarsvissen vanuit de boot

Eindelijk kwamen er sinds een week weer eens wat vangstmeldingen bij mij binnen over de stranden in Noord-Holland. Dat heeft echt naar mijn gevoel veel te lang geduurd voordat er weer een beetje leven in de brouwerij komt qua visvangsten, hoewel het in de periode januari tot en met maart altijd een hele moeilijke tijd is aan onze kust qua vangsten, zoals ik uit ervaring weet.


Mijn hoop op vis was dit keer gevestigd op Petten bij laag water. 

De vissen die we zullen vangen in deze periode, zullen voornamelijk bestaan uit bot, maar alles is beter dan tegen stille hengels aan te kijken, want dat ontneemt je toch binnen afzienbare tijd de vismotivatie. En bot is gewoon een prima sportvis, dus daar is niets mis mee. Tot vlak onder je voeten zullen ze beneden blijven.

Een geoefend visser weet dan eigenlijk wel wat hij aan de lijn heeft. Zelf neem ik ze nooit mee naar huis om op te eten, maar goed schoongemaakt en uit het vel gefileerd, is de vis gewoon goed te eten. Het vel heeft soms een zeer sterke smaak en als je dat meebakt merk je dat ook aan de rest van het visvlees!!

Petten Update

 
Als het KAN!! zo snel mogelijk de dammen op met de hengels.

Vanwege de aantrekkende berichten vanaf het strand, besloot ik deze keer mijn vissessie weer eens vanaf Petten te houden. Petten bracht mij de laatste keer geen geluk, maar toen stond ik met hoog water vanaf de dijk tussen de dammen te vissen.

Dit kan ook prima zijn hoor, zeker als het hoge water samenvalt met de invallende duisternis waardoor de vissen wat dichter onder de kant zullen gaan azen. Maar deze keer viel het lage water midden op de dag, zodat je dan afhankelijk van de windsterkte zo’n 5 a 6 uur op de strekdammen kunt vissen.


Helaas bleven mijn toppen akelig stil!!

Ik was als eerste aanwezig bij de dammen zodat ik er meteen op kon als dat mogelijk was. Gelukkig stond er praktisch geen wind, dus dan is het risico van af en toe een grotere golf die toch nog eventjes de dam over schuift, zodat je je staande moet weten te houden door je driepoot vast te houden, minder aanwezig.

Toch neem ik liever geen risico bij het opgaan van de strekdammen en wacht tot hij eerst goed bloot komt te liggen. Eerst even zonder hengels een testloopje maken en als dat mij bevalt, dan pak ik mijn hengels. Ik ben vaak alleen door de week, dus niemand die me eventjes kan helpen bij een eventuele misstap.

Het grote voordeel van het vissen vanaf een strekdam is dat je er meestal of in je eentje, of hooguit tezamen met je vismaat op staat. Dat is een heel ander gevoel dan bijvoorbeeld op de Noordpier te vissen, waar je soms met honderd man staat. Je staat midden in zee, dus het is werkelijk een prachtstek, zeker als de vis het ook nog doet.


Er kwamen steeds meer vissers om hun geluk te proberen.

Er kwamen ook steeds meer vissers die de dammen bevolkten en die zouden toch ook niet voor niets komen dacht ik. Mijn pooljas kon ik meteen door het geweldig mooie en rustige weer uitdoen, zodat ik de gehele vissessie in mijn waadpak (onmisbaar vanaf de dammen!!) en mijn fleece kon staan. Wat een weelde!!


Op het zoete lukte het wel, dus hopelijk nu ook weer eens op het zoute.

De vorige dag zat ik nog met vismaat Leon in de porta-bote en wist ik op het zoete toch hele mooie snoekbaarzen te vangen. Dus de hoop was aanwezig dat ik mijn ‘Lucky Luc-status’ van altijd wel een visje te vangen, zou weten waar te maken op mijn zoute avonturen, welke toch mijn voorkeur hebben. De eerste worp die je vanaf de dam maakt als je er nog maar net op kunt, is voor mij altijd de spannendste.

Als de vis er zit, bijten ze op dit moment direct aan zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten op deze vissessie. Helaas voor mij bleven de hengels akelig stilstaan in de steun, zodat de verrassing waar ik vaak op hoop bij zo’n eerste worp, totaal uitbleef. Ik ben de vis een beetje gaan opzoeken door met een paternoster met twee haken tussen de dammen te gaan vissen met 1 hengel.

Die hield ik dan regelmatig in beweging om wat meer bodem af te zoeken. Niet teveel natuurlijk, anders loop je daar onherroepelijk vast met je lood. De andere hengel wierp ik links schuin vooruit in de wat diepere gaten, die daar door de stroming van alledag zijn gevormd. Helaas mochten mijn verwoede pogingen niet slagen zodat de vismotivatie na vier uurtjes langzaam wegzakte. Het zonnetje op mijn kale knar zorgde er voor dat ik langzaam begon in te dommelen en dat is toch echt niets voor mij.


Volgende keer maar weer met volle moed opnieuw proberen!

Helaas heb ik ook deze sessie op Petten moeten afbreken zonder vis en dat is voor mij toch echt zeer uitzonderlijk, maar helaas is me dat al meer gebeurd de afgelopen maand. Toch heb ik nu door de oplopende watertemperaturen goede hoop dat er meer aas onder de kant komt in de vorm van onze Noordzeegarnaal.

Als die er eenmaal zit, dan is het leed van weinig of niets vangen snel geleden en kunnen we allemaal weer een maaltje vis bij elkaar vangen. Helaas zullen onze gepantserde vrienden ook weer wakker worden en zullen we onze haken ook vaker leeg vinden door deze rakkers. Maar een bekend Iers gezegde luidt: “no crab, no fish”, ook al kan het ‘s zomers wel eens ondoenlijk zijn door deze opruimers van de Noordzee.


Er valt op allerlei visgebied genoeg te leren op de Visma!! 

Aankomende week ga ik met een aantal vismaten de Visma te Rotterdam weer onveilig maken. Hopelijk hebben ze weer eens wat nieuws op het gebied van aasaanbieding waar ik altijd naar op zoek ben. Maar als er geen vis zit kan je aanbieden tot je een ons weegt natuurlijk. Misschien tref ik u wel op de Visma om tezamen met u weer een hoop visserslatijn uit te wisselen.


… En te lachen natuurlijk, want gezellig is het altijd op de Visma!!

Want onder het genot van een alcoholische versnapering willen de vissen, en vooral de verspeelde vissen, nog wel eens uitgroeien tot recordformaat.

Ik wens u een prettig verblijf aan de waterkant en hoop voor u en voor mijzelf dat de vangsten nu echt zullen gaan toenemen, zodat we nog meer kunnen genieten van onze prachtige vishobby!!!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -