Lucky Luc op Zout 15: Petten en Wijting Noordzeekanaal

Het is op dit moment flink nadenken geblazen over waar je naar toe wilt gaan om wat vis te kunnen vangen. Zoals jullie hebben gelezen ben ik de afgelopen week van hot naar her gereden om een visje te vangen, maar helaas met weinig resultaat.

Het enige wat we nu nog kunnen doen is afwachten en blijven proberen op de bekende stekken totdat de vangsten tezamen met het stijgen van de (water)temperatuur, gaan toenemen.

Noordzeekanaal update


Hollands glorie op het Noordzeekanaal.

Deze week vanwege allerlei omstandigheden slechts korte sessies kunnen maken, dus houdt u zich niet vast aan de aantallen die ik hieronder beschrijf. De vangsten aan zee vielen (en vallen nog steeds) zo tegen dat ik maar weer gekozen heb voor het Noordzeekanaal, waar altijd wel een visje te vangen valt, ook al is het daar op dit moment ook huilen met de pet op.

Het wil nog steeds maar niet echt lente worden en de wind kroop afgelopen week helaas weer naar de slechste hoek voor de visserij, de noord- en de oosthoek. Er stond zelfs soms zoveel wind dat ik niet eens de visparaplu kon opzetten om toch nog een beetje in de luwte te zitten.


Franse tappen en mesheften zijn het beste aas en bindelastiek doet wonderen!!

Als aas op mijn huidige vissessies gebruik ik de uit België geïmporteerde Franse tappen en verse mesheften (in de schelp ingevroren). Er zijn ook gekookte stukjes mesheften in de handel op dit moment, die veel beter op je haak blijven zitten door het koken, maar dan moet je er wel wat pilchardolie of zoiets degelijks overheen gooien om ze toch nog een natuurlijke aantrekkingskracht op de vis te laten hebben.


Heel af en toe en mooie wijting!! 

Helaas verdwijnen de o zo belangrijke geuren van de mesheft bijna in zijn geheel als je ze kookt. Het nadeel van verse mesheften is dat je er wat meer werk aan hebt om ze goed aasvast op je haak te zetten. De beste manier is om de mesheften op een aasnaald te schuiven en dan met binddraad om de aasnaald en je haak heen de boel vast te zetten.

Dat gaat prima en het aas vliegt er ook tijdens een zware worp niet vanaf. Ik had niet verwacht dat ik nu opeens een zak vol met vis zou gaan vangen in het kanaal en helaas kwamen mijn verwachtingen uit.


De enkele wijting die ik ving kon ik wel zoenen!!

Maar gelukkig kwam er toch nog wat vis uit. Na uren tegen stille hengels aangekeken te hebben, komt er dan soms opeens leven in de brouwerij op de hengeltoppen. Dan word ik meteen weer wakker geschud en ga ik er weer een beetje fanatieker bij zitten.


Een paartje bergeenden zorgt toch nog voor wat kleur op een grijze dag.

Als je nul aanbeten krijgt wordt het vissen gewoon minder leuk en zak je steeds verder weg in je luie visstoel. Gelukkig is er altijd wel een mooie wijting in het kanaal of een dikke bot die mijn aangeboden aas niet kan weerstaan en toch de hengel kromtrekt.

Daar doen we het voor, maar zelfs 1 visje per uur is al moeilijk te halen als je het over je gehele vissessie bekijkt en dan nog mag je je handen dichtknijpen. In vier uur tijd 4 wijtingen vangen is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven.


Grote, langgerekte vissen zwommen onder de kant.

Ik zag wel heel veel vis azen onder de kant en het waren zeker geen harders. Mijn vermoeden ging uit naar grote brasems, en de hoop ging zelfs uit naar roofblei, maar dat zal wel een ijdele hoop zijn, want wat doen die onder de kant? Maar het leek er wel verdacht veel op!!

Hoewel natuurlijk niets onmogelijk is, want de roofblei is zelfs in Friesland al gevangen. Maar ik heb nergens nog een melding gezien van de vangst van een roofblei op het Noordzeekanaal, ook al kan ik die vanwege mijn zoute inslag wel gemist hebben.


Vissers die bij laag water bij Petten gaan vissen en vissers in het Noordzeekanaal geef ik toch de beste kansen op vis!! Lees goed: Kansen!!!!

Ook al is het nog steeds gewoon erg slecht op dit moment, over het algemeen geef ik de vissers die bij laag water vanaf de dammen bij Petten vissen, en de vissers die naar het Noordzeekanaal trekken, de meeste kansen. Een vetpot zal het niet worden, maar met vissen dien je ook wat geluk naast je vismotivatie te hebben en dat geluk kan zomaar bij u zijn de komende week natuurlijk.

Als u gaat, dan wens ik u een mooie vis toe! Want de wijtingen en de enkele gul die er gevangen worden zijn wel van een leuk formaat en die kan natuurlijk ook bij u aan de haak komen! Ik hoop ook mijn bijnaam ‘Lucky Luc’ binnenkort weer meer eer aan te doen, want bij mij is het ook dun gezaaid helaas.

Visgroet van Lucky Luc Mom.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl