Lucky Luc op Zout 1: Op gul vanaf de Noordpier

N.v.d.r.: Luc Mom gaat wekelijks verslag doen van zijn belevenissen in de zeevisserij en zal hij regelmatig tips en ervaringen delen in zijn artikelen. Vandaag deel 1. Namens Total Fishing wensen wij u veel leesplezier met de wekelijkse rubriek van Lucky Luc!

Lucky Luc op Zout (1)

Woensdag 10 november heb ik de kans gegrepen om net voor de aankomende storm nog een vissessie op mijn geliefde Noordpier in te plannen. Ik hoopte natuurlijk dat ik de prachtige vangst van vorige week nog eens kon benaderen.

Ik begon om 13:00 uur en omdat het hoge water om 18:15 zou vallen, zou ik vroeg genoeg zijn om de volledige stroming van het opkomende, en een gedeelte van de stroming van het afgaande getij mee te maken. Deze uren bieden meestal de beste vangstkansen omdat de vis dan gaat azen.

En ik ga altijd voor de beste vangstkans! Meer kun je niet doen als zeevisser. Het afgaande getij zou dus in het donker vallen. Mooier kon niet na mijn idee om weer een mooie kans te maken op wat leuke gulletjes.


Zware buien maakten het guur.

Het was flink guur toen ik begon met vissen. Zware hagelbuien teisterden mijn kale schedel zodat ik die diep in mijn warmtepak en vispet moest verbergen. Mijn haar gaat niet meer door de war gelukkig, dat is al weer een tijdje geleden. Eigenlijk echt ouderwets gulweer. Vroeger, in de tijd dat er nog veel meer gul en ook grotere langs de kust zwom, gingen we eigenlijk alleen maar vissen op gul met dit weertype.


Binnen 15 minuten al weer twee leuke gullen op de kant.

Vrijwel direct nadat ik de eerste keer had ingegooid, begonnen allebei mijn hengels al te klapperen omdat er een gul aan de lijn zat te trekken. Binnen een kwartier had ik al weer twee leuke gullen van rond de 40 cm op de kant. Ik zou toch niet zoals vorige week weer in de prijzen vallen hè? Het was op dat moment bijna laag water, maar door de woelige zee stond er een flinke stroming en dat is het allerbelangrijkste om de vis te doen azen.


Een prachtige regenboog ontvouwde zich voor mij.

Daarna ging het niet echt hard, maar om de zoveel tijd toch een mooie aanbeet die weer een mooie gul opleverde. Totdat het donker werd had ik nog 8 leuke maatse gullen gevangen, dus dat beloofde nog wat voor in de duisternis. In het licht dus geen enkele wijting!


Het werd donker, zou de gul gaan bijten?

Toen iemand van boven het licht uitdeed begon het opeens keihard te regenen. Nee, niet van boven, maar vanuit het water in de vorm van prachtige wijtingen (tussen de kleinere door). Dat is ook geen straf hoor die wijting, maar de gul had geen enkele kans meer om eerder bij het aas te zijn dan deze felle rover.

Aan het felle geruk op de top kan je gewoon zien welke vis er aan de andere kant van de lijn zit. Een gul legt veel meer gewicht in de schaal en zal de top veel dieper en regelmatiger doen doorbuigen. Gelukkig kon ik tussen deze ‘wijtingregen’ door nog 3 leuke gulletjes verschalken, waarvan de grootste 45 cm was.

Niet zo groot dus als verleden week, maar ik was er weer blij mee. Het hoeft dus niet echt donker te zijn om een leuke gul te vangen bleek maar weer eens. Het getij en de stroming waren het belangrijkste.


Bot van 46 cm in het donker. Wat een tapijttegel!

In het donker kwamen er ook nog hele grote botten boven water. De grootste daarvan was 46 cm en daar had mijn hengel nog een hele kluif aan. Een zeer dikke bot die gelukkig mooi gehaakt zat zodat ik hem weer kon laten zwemmen. Bot is best lekker hoor in deze tijd van het jaar, maar ik heb nu eenmaal geen vistekort.

De schar liet het vandaag bij mij totaal afweten, maar die zal ook wel enige moeite gehad hebben met het verorberen van mijn enkele haak Gamakatsu maat 2. Deze haak had ik, zoals gebruikelijk voor gul, zwaar beaasd met een combi van zeepieren en mesheften. Om 21:00 uur beëindigde ik mijn sessie. Was weer genoeg uitgewaaid en weer totaal ‘vistevreden’.

Dit duurt meestal niet zo lang zoals het een ware visverslaafde betaamt en gaan we al weer plannen maken voor een volgende sessie. Mocht u de mogelijkheid hebben om na de huidige storm te kunnen vissen, dan geef ik u grote kans op een goede vangst! Veel plezier aan de waterkant!

Lucky Luc Mom

Aasaanbieding
Bij de bovenstaande tekst had ik het al even over de aasaanbieding. Om een kans te maken dat een vis, in dit geval gul, uw aas vindt in het koffiebruine water, is het gewoonweg beter om grof te beazen. En met grof beazen bedoel ik minimaal 3 zeepieren (al naar gelang het formaat) op de door mij gebruikte Gamakatsu haak maat 2 te zetten.

Om een nog groter geurspoor onder water te maken, maak ik vaak een combi van mesheften en zeepieren. Dit zijn allebei natuurlijke aassoorten die onder onze kust voorkomen, dus als het goed is trapt de gul erin.


Een aasnaald voor de beste aasaanbieding.

De zeepieren en mesheften (als laatste) schuift u op een aasnaald zodat er bij het opschuiven op de haak zo min mogelijk kostbare geursappen verloren gaan. Om het stukje aasnaald waar de mesheft opzit, doe ik dan nog vele omwentelingen met binddraad om deze goed op de haak vast te houden tijdens de worp.

Meestal schakel je door deze grove aasaanbieding de wat kleinere vissen uit en vangt u vooral wijting, gul en grotere platvissen die geen moeite hebben om dit naar binnen te werken. Eigenlijk draait alles om een juiste aasaanbieding!

Lucky Luc’s Tip van de week
Als u met twee hengels tegelijk vist - wat de meest zeevissers doen - vis dan met 1 hengel op afstand en met de andere dichter onder de kant. Zo komen ze ook niet in de knoop met elkaar wat een hoop narigheid kan voorkomen.

Het aas voor de vis zwemt of kruipt meestal ook vlak onder de kant zodat de vis daar ook aast. De keren dat ik een mooie vis van 30 meter afgehaald heb (net buiten de blokken) zijn legio.

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -