Lucky Luc op Leka/Noorwegen (deel 4)



Lucky Luc op Leka/Noorwegen  (deel 4)

Yvonne al bezig ziende met kromme hengels, schakelde ik ook vaak weer even over naar deze visserij om de rug weer wat rust te geven van het gedraai vanaf de bodem. Dat werd dus iedere dag (of nacht al naar gelang het laag water was) pieren steken, dat wist ik nu al. Geen probleem want hoewel het een pittige bezigheid is, ben je wel heerlijk bezig daar aan de waterkant.

 
We vingen ook wat leuke lengen ook al waren die niet al te groot.

Een soort van zeepierenjoga noem ik het maar. Helemaal een met de natuur gewapend met een riek en graven maar totdat je niet meer kan. Ik had mijn zinnen gezet op een leuke heilbot in deze vakantie. Daarom had ik vanuit Nederland verse zandspieringen meegenomen van zo’n 20 tot 30 cm die al slepend  de heilbot moesten verleiden. Hoewel ik dit iedere dag heb gedaan is de vangst van een heilbot mij deze keer niet gelukt.


En Luc zou Luc niet zijn als er niet eventjes op de schar werd gevist. Werkelijk moddervette scharren! De Noren vinden ze niet lekker. Rare gasten haha!

Nu moet ik ook zeggen dat de meeste vangsten van heilbot op Leka buitengaats worden gedaan. Op de website van Leka www.leka-camp.no worden de wekelijkse vangsten zeer goed bijgehouden door Jostein zodat je een goede indruk krijgt van de vangsten. Natuurlijk gaat iedere visser niet met een klein visje op de foto, die ook gevangen worden natuurlijk, en worden de grotere daarvoor uitgekozen. Iedere dag werd er wel een heilbot gevangen door iemand maar ze liggen natuurlijk niet met bosjes gestapeld zoals de scharren daar terplekke.


En natuuurlijk diverse mooie schollen ook al is hoog zomer daar een beter tijd voor en zijn ze nog wat dikker en in grotere aantallen aanwezig op het zand.

Maar zonder meer is er een goede kans aanwezig dat u zo’n mooie vis aan de haak slaat. Daarom is het altijd van belang dat uw slip van uw reel of molen altijd goed afgesteld staat. En bij het vissen met aas en circle hooks boven de bodem de reel altijd op de ratel om u te waarschuwen bij een aanbeet. De aanbeet komt onverwachts en als u daarvoor aan de bodem heeft vastgezeten en de slip hebt dicht moeten draaien en daarna een zware aanbeet krijgt bent u de klos.


Alle dagen aan het slepen geweest met mooie zandspieringen maar tevergeefs. Geen heilbot voor Luc dit keer maar er dook genoeg andere vis op.

Altijd opletten dus maar dat is met een rozig zeehoofd wel eens moeilijk. Leka blijft een prachtlocatie om nog eens naar toe te gaan maar dan zal ik de volgende keer de hele weg niet meer gaan rijden. Het plan is dan om op Trondheim te gaan vliegen en vandaar een auto te huren om de laatste 5 uur te rijden.


Het spitten van zeepieren bij de bootsteiger leverde prachtige aas op waaraan we werkelijk van alles vingen. Heerlijk die zeepierenjoga. Goed voor lichaam en geest!

Een auto huren in Noorwegen is erg duur maar de benzine /diesel is ook niet  gratis dus dat wordt een afweging om te maken. Je neemt dan geen vis mee terug maar daar heb ik toch geen gebrek aan door het jaar heen en je zit eerder aan een wijntje omdat je niet nog een paar uur hoeft te fileren. Tel uit je winst.

 
“Mevrouw Lom” deed haar naam eer aan.

Door de hoge kwaliteit die Jostein en Anne-Britt op de Leka-camping aanbieden aan goede boten en onderkomens is dit voor ons een absolute aanrader om nog eens terug te komen.


“Vrienden” genoeg bij het lozen van het visafval.


Als u op Leka bent geweest komt u vast en zeker in de eregalerij in de grote diepvriesruimte.


Volgende keer hopelijk een echte heilbot in plaats van deze houten. Je kunt niet alles hebben maar we komen zeker nog een keer terug om ons geluk weer te gaan testen!

Visgroeten van Lucky Luc en Yvonne Mom

Kijk hier voor (deel 1) , (deel2) en (deel3) 

 

ANDEREN LAZEN OOK