Lucky Luc op Langeland mei 2014 (deel 3)

Lucky Luc op Langeland mei 2014 (deel 3)  


Vanaf de kant

 
Overdag is het prachtig vissen op platvis, geep en zeeforel. Het is bijna onmogelijk om niets te vangen.
 
Zeker als u op de bodem vist, komen er altijd wel wat platten naar boven. De kantstekken zijn ronduit prachtig en je vindt er altijd wel een plekje uit de wind.
 
Prachtige kantstekken.
 
Op deze dag stond er een oost acht te blazen, zodat we aan de westkust bij Bagenkop een prima plek hadden om overdag met zowel zwaar als licht materiaal te vissen.
 
De geep was wat later dit jaar en bevond zich vooral aan de oostkant waar we minder gevist hebben vanaf de kant. De vroege ochtenduurtjes zijn voor de zeeforel het best. De zeeforel noemen ze ook wel eens de vis van de duizend worpen. Dan kun je dus aan de bak!
 
Meteen bij de tweede worp een mooie zeeforel aangehaakt. Maar helaas nam de vis een meter voor de kant een gigajump om daarna niet meer terug te komen. Maar de toon was gezet en de motivatie was onuitroeibaar die dag.
 
Nou, ik had er al een bij de tweede worp op een van de pilkertjes/wobblers die ik van zeeforelkoning Ron Smits had gekregen. Helaas schoot deze na een prachtige jump voor de kant los. Gelukkig had Yvonne de plons mooi op de foto gezet. Het gezicht wat ik er bij trok toen de vis eraf ging is niet voor publicatie geschikt. 
 
Je komt meer Nederlanders tegen aan de waterkant, zeker als er niet met de boot gevist kan worden vanwege de wind. Hierbij een prachtige bot voor mijn visbuurman uit Schiedam.
 
Ik had deze eerste zeeforel van de vakantie liever wel gehad want dan is die alvast maar binnen. Dat bleek ook wel want het is me daarna ondanks verwoede pogingen niet meer gelukt. 
 
Er is op Langeland een prima vervanging om je helemaal lam te vissen. En dat is het vissen in de avonduren.
 
Een prachtige geep aan de bombetta met een zagertje als aas voor de visbuurman aan de andere kant Peter (zonder R !) de Vries.
 
Op plekken waar je overdag geen gulletje pakt, zoals bij Bagenkop, komen die bebaarde rakkers tegen donker pal onder de kust om zich vol te vreten aan alles wat hen wordt voorgehouden. Met de zware stokken ging het ronduit top en waren de aanbeten en vissen legio.
 
Tegen de avond ging het pas echt gebeuren. Tegen donker komt de gul onder de kant terwijl je ook nog kans hebt op zeeforel.
 
Leuk was het om met mijn WFT reishengeltje van 2.70 meter (zie 'reishengels' bij www.havfiske.nl) met daaraan een lange lepel te vissen. Een meter of 50 inwerpen en dan meteen langzaam tot zeer langzaam binnen draaien om niet vast te komen zitten. Als je te veel wier pakt moet je natuurlijk iets sneller draaien. 
 
Vlak voor donker begon het feest al met tientallen kleinere gullen, met ook aardig wat mooie er tussen tot 50 centimeter, aan een slanke lepel. Wat een verslavend gebeuren. Ik had geen rug meer over. Maar met het vooruitzicht op een (hopelijk) erotische massage hield ik lekker vol.
 
Werkelijk iedere worp in de avonduurtjes had ik een volger met een paar harde tikken of een kromme hengel. Gewoon de gul laten doorbijten totdat de hengel krom gaat want anders heb je veel missers. Er zitten ondanks het formaat lepel best hele kleine gulletjes tussen maar dan mocht de pret niet drukken.
 
Een speciaal sfeertje hoor in de avonduren. Yvonne hield de lange hengels scherp in de gaten.
 
De gullen van ver in de veertig tot tegen de vijftig centimeter gingen mee voor de pan. Ter plekke hebben we diverse keren ons buikje rond gegeten aan heerlijke schol- en gulfilets. De omstandigheden waarin je vist vanaf de kant zijn werkelijk fenomenaal. De foto's spreken eigenlijk voor zich.
 
Met een voldane blik en af en toe een luide kreet van "deze trekt wel heel erg hard Luc", kwam er regelmatig een mooie gul door Yvonne aan land.
 
We zijn maar een weekje op Langeland geweest maar dit is zeer goed te doen. We hebben het gevoel dat we veel en veel langer zijn weggeweest en dat is een goed teken. 
 
Voor de beste visplekken vanf de boot en vanaf de kant kunt u het beste een huisje in de zuidpunt van Langeland huren. En laat 'Haus und Boot' nu net daar de huisjes hebben! Dan kunt u altijd vissen als het weer mocht tegenzitten en dan voornamelijk de wind waar nimmer garantie op te geven is. 
 
Als de wind hard uit het oosten waait kunt u vanaf de kant ook heerlijk platvis vangen vanaf het mooie piertje bij Lohals,  nabij de noordpunt van het eiland. Een stukje rijden maar dan heb je ook wat.
 
Regelmatig twee gullen tegelijk aan de zware stokken dus daar had je een behoorlijke hijs aan. Ouderwets heerlijk nachtvissen dus. Om een uur of 1.00 in de nacht ging de beet er meestal uit.
 
De organisatie van 'Haus und Boot' is ons zeer goed bevallen en we zullen er zeker en waarschijnlijk dit jaar nog een keer terugkomen. September is bijvoorbeeld een prima maand waarin je nog meer vis kunt vangen dan in de maand mei. 
 
Het water is dan wat verder opgewarmd zodat ook de makreel dan aanwezig is. Er is op dat moment ook minder hengeldruk op het water wat het allemaal nog wat relaxter maakt.
 
We namen iedere avond wel een aantal dikke vissen mee en de kleinere lieten we weer zwemmen dankzij de prachtige onthaaktang van www.trfishing.nl . De grote dan wel te verstaan voor zee. Wat een topprodukt is dit toch om vissen goed te onthaken dat ik al meer dan dertig jaar gebruik.
 
Om u warm te maken voor een verblijf op Langeland verwijs ik u graag naar de DVD die gemaakt is door mijn vismaat Sytse van der Harst. Een ware profi cameraman die ook met deze DVD weer een topprodukt heeft afgeleverd.
 

En maar gooien met de lichte stok totdat je er bij neervalt.
 
U kunt hem bestellen bij de topzaak voor hengelspullen naar Scandinavie.  Voor de DVD klikt u hier. Deze DVD beschrijft de zeer  eenvoudige visserij op Langeland die voor iedereen geschikt is.
Wilt u echt de grote jongens gaan belagen op Langeland die er ook legio zitten verwijs ik u naar een DVD die  gemaakt werd door zeer ervaren Langelandvissers.
 
Wat heeft Langeland toch een keur aan prachtige visplekken.
 
Bij beide DVD's zult u zeker gaan warm lopen voor dit mooie en nogmaals zeer bereikbare eiland in Denemarken.
 
En niet alles is natuurlijk van een reuzeformaat maar je beleeft er zeer veel plezier aan de lichte hengel met lange lepel want de aanbeten zijn prachtig. 
 
Tegen de avonduren kom je soms hele groepen reeen tegen, die zomaar de weg op kunnen stappen. Opletten dus hoe mooi ook! 
 
Morten en Rainer bedankt voor jullie goede zorgen ter plekke en we komen zeker terug. Hulde voor jullie organisatie die er alles aan doet om het iedereen naar de zin te maken. Maar de klanten moeten daarin natuurlijk ook hun eigen aandeel leveren door hun moraal en motivatie.
 
Vismaatje Yvonne bedankt voor je kameraadschap en het  maken van de vele actiefotos  van mij aan de waterkant die ik anders nooit zou bezitten.
Met je eigen vismaat het bed delen op Langeland ?  Jaja het kan allemaal op Langeland ! Maar kijk eerste goed om je heen of het geen vrouw met borsthaar is !    
 
Morten Jans en Rainer Vogt van 'Haus und Boot' bedankt voor een prachtige visvakantie die door jullie mogelijk werd.Top!
 
Hartelijke visgroeten van Lucky Luc en Yvonne Mom

ANDEREN LAZEN OOK