Lucky Luc in Ierland / Donegal ( Deel 2 )

Lucky Luc in Ierland / Donegal ( Deel 2 )

Door: Lucky Luc Mom

Mariaal: We hadden allerlei materiaal bij ons voor met name de kantvisserij die je daar werkelijk overal kunt beoefenen.

Er is bijvoorbeeld uitstekend te vissen vanaf de rotsen op Pollak en grote Lipvissen, zoals de Gevlekte Lipvis (ballan wrasse) die tot wel 3,5 kilo zwaar kunnen worden en die zeer hard vechten aan de lichte reishengel van W.F.T (World Fishing Tackle) .


De Pollakken vanaf de kant waren lang niet zo groot als vanaf de boot, maar gaven voldoende sport en prachtige aanbeten.

Alle reishengels van dit kwaliteitsmerk passen gewoon in de koffer. Dat scheelt weer met inchecken en wachten op je materiaal bij de bagageband.


De grote Gevlekte Lipvissen waren prachtig om te vangen aan de dobber met zager of krab.

Via mijn grote visvriend (letterlijk en figuurlijk ! haha) Eddy Mares van www.havfiske.nl die deze reishengels verkoopt, heb ik inmiddels een aardige verzameling aangelegd.


Maar het hoeft niet altijd groot te zijn om te genieten. Een nieuwe soort zoals deze Rotslipvis was leuk om te vangen, dus weer een soortje erbij op de lijst.

De enige echte goede reishengel voor vanaf het strand is voor mij nog steeds de Shimano Beastmaster STC 4.25m. Er is geen vergelijkbare hengel voor te vinden in dit segment.


Yvonne en ik vermaakten ons ook prima met het peuteren op kleine visjes. Lekker veel aanbeten, heerlijk toch!

Ik heb drie verschillende hengels meegenomen om toch wat flexibel te kunnen zijn in mijn visserij. Bovendien, het Ierse weer kan net zo grillig zijn als het Nederlandse en soms nog grilliger, dus je moet zorgen dat je altijd water- en winddicht aan de waterkant kunt verschijnen.


In Ierland werden we begeleid door de bekende Ierse visgids Michael Patton, die zijn uiterste best deed om ons vis te laten vangen en zelf ook gezellig meeviste.

Onze "deadliest-catch" pakken van het merk Ocean zijn prima en kennen zijn gelijke niet. Het zijn geen warmtepakken, dus je kunt de kleding er onder aanpassen aan de omstandigheden.


Er zijn vele, vaak een beetje verstopte, stranden aanwezig, waar je nog mooi uit de wind kunt vissen. Rond het hoge water is het er het best.

En als je met een boot meegaat zijn dit de enige pakken die een hele dag in de stromende regen geen druppel doorlaten en dat is mij heel wat waard. De kleur is zeer opvallend en "oranjegezind" te noemen.

Het vissen vanaf de kant

Via vismaat Pieter Beelen wist ik dat er vele vissoorten zijn te vangen in dit gebied. En dat is wel zo leuk natuurlijk. Het geluk van het vissen zit voor mij niet in een gevulde Coleman-box met daarin tientallen kilo's visfilet.


Het ene strand nog mooier dan het andere zoals hier 'Silver-strand' in de buurt van Carrick. Een adembenemende klim om er te komen maar alleszins de moeite waard.

Hoewel ik graag een visje meeneem voor de pan, is voor mij het vangen van een of meerdere nieuwe vissoorten eigenlijk veel aantrekkelijker. Zo'n nieuwe vissoort kun je dan weer prachtig bijhouden op je eigen soortenlijst via de website www.soortenjagers.nl die tegenwoordig internationaal is geworden: www.specieshunters.com.


Plekken staan meestal goed aangegeven, maar de afstanden zijn anders door het gebergte in Ierland. Vaak moest je een aantal extra kilometers afleggen.

Dat maakt dat er nu al zo'n 1200 vissoorten zijn gevangen door vele vissers uit diverse landen met ieder weer hun eigen specialiteit. Een verslavende bezigheid en een daadwerkelijke reis door je eigen verleden, om de foto's bij de diverse vissoorten te zoeken die je hebt aangevinkt op de lijst.


Het vissen vanaf de stranden leverde aardig wat kleine tarbot op.

Want een vangstfoto van de soort is natuurlijk wel wat dit leuk en geloofwaardig maakt. Een vinkje zetten bij 200 soorten kunnen we allemaal! Een ware aanrader deze site, waaraan steeds gewerkt wordt om het nog aantrekkelijker te maken om hierop te gaan kijken.


Soms wat groter maar echt groot werd het helaas niet.

De eerste sessie visten we in de buurt vanaf de rotsen bij Portnoo. Van thuis had ik voor de zekerheid wat vacuum grote zandspieringen meegenomen. En ze hadden succes. Na enige tijd begon de Beastmaster heftig te bewegen en bij het aanslaan voelde ik duidelijk dat dit geen scharretje was!  Een Hondshaai van mooi formaat kwam boven water. In Ierland is dat niet bijzonder, maar voor ons altijd heel leuk om te vangen.


Kan het mooier?

Daarna volgden er nog een aantal haaitjes en hoewel de aanbeten mooi waren went dit toch weer snel. De hoop en de kans op een andere vissoort blijft natuurlijk altijd bestaan. De omgeving en de rotsen waarvan je vist geven een extra dimensie aan de ervaring. Het kantvissen in Ierland gebeurt met name rondom het hoge water. En dat hoge water is hoger dan bij ons, want er kan soms wel een meter of vier water bij komen. In havens is dat goed te zien.


Hehe!! Eindelijk weer boven.

En daar dien je dan natuurlijk wel op te letten bij de visplek die je kiest. Aangezien er overal zeepieren te steken zijn hebben we dat ook gedaan. Hoewel er in Ierland meestal met vis wordt gevist en met name stukjes makreel of hele zandspieringen van klein formaat, biedt de zeepier toch ook weer kans op andere vissoorten. Altijd een leuke maar intensieve bezigheid dat pieren steken.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 7 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -