Loodvrij vissen de toekomst?

Loodvrij vissen de toekomst?

Door Lucky Luc Mom

Ben mij er zelf van bewust dat ik door het sportvissen altijd enigszins schade toebreng aan het milieu door het uitoefenen van mijn hobby . Mijn zeevishobby, en die van velen met mij, is er op gericht om in combinatie met een heerlijke ontspannen visdag iets uit het milieu te halen, met name vis, om dit te gebruiken voor de consumptie.

Om iets uit het milieu te halen heb je natuurlijk materiaal nodig in de vorm van paternosters en het aloude vislood wat het meest gebruikt wordt in de zeevisserij om op de bodem te komen. Als er nu een goed en praktisch bijna gelijkwaardig product komt in de vorm van ijzer wat veel minder milieubelastend is, waarom zou ik of zouden "we" er dan niet voor gaan ?

Praktijktest: Vissen met visijzer vanaf de noordpier
Over het vervangen van lood door ijzer en andere materialen zoals bijvoorbeeld steen, zijn al diverse publicaties verschenen in de bladen zoals bijvoorbeeld mijn lijfblad "De Zeehengelsport". Helaas alle moeite ten spijt van de fanatici die hier al een lange tijd mee bezig zijn, heeft dit niet geleid tot een verschijnen van veel ijzer i.p.v. lood in de schappen van de hengelsportwinkelier.

 
Het visijzer wat ik kreeg toegestuurd ziet er gewoon perfect uit. De zwaardere ijzers nog niet uitgeprobeerd op de wrakken of in het buitenland, maar dat komt nog en daar zie ik alleen maar voordelen in. Daar zijn de loodgewichten enorm hoog en valt er met ijzer veel winst te behalen milieutechnisch gezien.

De stenen met ingelijmde wartel uitgezonderd. Daar heb ik er dan ook een vracht van liggen en die gebruik ik meestal onder moeilijke omstandigheden waar ik bijna zeker van weet dat ik wat ga verspelen zoals bij het vissen op gul pal onder de blokken vanaf de noordpier.


Het nieuwe visijzer, in dit geval 140 gram met vaste ankers, voldeed prima.

Maar ook op reis in het buitenland gaan ze met mij mee. Het geeft mij persoonlijk een beter gevoel dat je een steen op de zeebodem achter laat dan wederom het zoveelste brok lood dat in de loop der jaren langzaam zijn giftigheid uit zal stralen naar het milieu.


Er was alleen verschil in werpafstand te constateren, ook al was de vergelijking in mijn praktijktest niet helemaal eerlijk qua gewicht.

Helemaal perfect krijgen wij het als mens zijnde nooit natuurlijk, maar het verdient mijns inziens zeker aanbeveling om hier nog bewuster mee om te gaan. Als er over een bepaalde tijd misschien dwingende wetgeving komt, dan hebben we misschien als sportvissers geen keus meer. Maar natuurlijk zitten wij als vissers en winkeliers dan nog wel met onze oude voorraden aan lood waar dan een oplossing voor dient te worden gevonden.


Zijn scharren ook milieubewust en kwamen ze eerder op het visijzer af in dit geval dan op het vislood? Ga in dit geval beter van uw zelf uit!

Bij de handel doet meestal geld een klein wonder verrichten op dit gebied. Wij als particulier en individu zullen onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik ben mij er van bewust dat niet iedere visser hier even mee begaan is zoals ik. Vooral in een democratie als de onze zijn dit soort zaken dan ook moeilijk op te leggen aan een ieder en ondervind je vaak weerstand vanwege de persoonlijke vrijheden.

Maar we moeten ergens beginnen en vandaar dat ik ook erg blij was met een "loodzwaar" proefpakket van ijzer van de tot nu toe bestaande range aan producten op dit gebied. De producten werden mij toegezonden door een groot innovator op dit gebied: dhr. Ir. Jos Lobee van het bedrijf Modified Materials B.V. Op mijn laatste vissessie op de noordpier kon ik het ankerlood eindelijk eens uittesten.

Als je de vormen zo voor je  ziet kan je niet anders concluderen dan dat het er allemaal prima uit ziet op het droge. Maar nu dus de praktijktest op het zoute. Het is niet te voorkomen, omdat het soortelijk gewicht van ijzer wat lager ligt dan lood, dat het visijzer (klinkt goed hè?) een wat groter volume heeft.

Bij mijn praktijktest had ik de beschikking over een 140 grams werpgewicht met ankers van dit materiaal wat ik tegenover een vislood van 150 gram met vaste ankers en een lood van 170 gram met klapankers heb gezet. Niet helemaal eerlijk dus deze vergelijking, maar genoeg voor mij om een goede indruk te krijgen van het materiaal .


De stenen met ingelijmde wartel gebruik ik ook vaak onder de blokken en leverde ook bij mijn laatste vissessie  weer een leuke gul op. Altijd handig om bij je te hebben.

Bij het werpen met het visijzer van 140 gram kwam ik door de luchtweerstand wel een stuk minder ver, maar ver genoeg om vis te vangen en daar gaat het toch om? Het visijzer bleef mooi aërodynamisch in de lucht en ging niet tollen wat belangrijk is. Door zijn sterke, lange ankers ankert het ijzer gewoon erg goed.


Als wij dit allemaal zouden proberen zou het een enorme berg lood schelen. Hopelijk wordt het commercieel haalbaar. Maar moeten we altijd wel commercieel zijn op zo'n belangrijk punt qua milieu?

Door zijn grotere massa aan het beginpunt van het werpgewicht heeft dit visijzer bij het lostrekken vanuit de bodem t.o.v. van het lood een behoorlijk bijkomend voordeel: het lostrekken van het visijzer ging makkelijker dan het vislood en het ijzer kwam door zijn grotere volume eerder naar boven wat voor ons vissers natuurlijk prima is. Na een dag vissen is het visijzer net als het vislood natuurlijk wel wat beschadigd.


En dan kan ook onder water de zon nog lang voor ons schijnen!

Maar meestal vis ik op een stek met een driedubbele rij blokken voor mij dus het ijzer en het  lood heeft het echt zwaar te verduren bij mij. IJzer kan natuurlijk wel in de loop der tijd gaan roesten als het niet droog gehouden wordt, dus bewaren in een droge doek verdient aanbeveling.

Ik had aan het eind van mijn visdag het grootste aantal dikke scharren van de laatste tijd in mijn gootsteen liggen. Het was werkelijk waanzinnig goed! Zouden die scharren ook milieubewust zijn daar op de zeebodem en voor het ijzer hebben gekozen? Laten we daar maar niet vanuit gaan en het bij onszelf zoeken.

De ontwikkeling van het visijzer is in volle gang en binnen korte tijd zal er nog meer keuze zijn voor ons sportvissers. En dan doel ik met name op wat zwaarder visijzer met langere stelen voor verre worpen en de visijzers met klapankers die eraan zitten te komen.

Ik steun persoonlijk deze ontwikkeling volledig en het geeft mij alleen al een veel beter gevoel als ik richting huis keer dat ik toch enigszins goed bezig ben geweest. Ook al is de plaatselijke visstand die dag wat gedecimeerd door mijzelf, toch heb ik dan in ieder geval niet meer schade toegebracht dan nodig is als mens zijnde.

Mocht u interesse hebben in dit visijzer kunt u contact opnemen met: info@kustenzee.nl. Daar kunt u dit visijzer ook bestellen. Voor meer en diepergaande info over dit product verwijs ik u ook graag naar dhr Ir. Jos Lobee via zijn e-mail: jos.lobee@gmail.com en zie ook: www.beschermeenwrak.nl  en download de folder: Loodvrij vissen is de toekomst!

Ik kan en mag alleen maar hopen dat dit product "commercieel" zijn weg vindt in de hengelsportbranche. Vraag erom bij uw winkelier! Hoe meer vraag hoe meer aanbod!

Visgroet van Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -