Lofoten, Nappstraumen

Reisinformatie verzorgd door Visreis.nl

Lofoten, Nappstraumen

Lofoten, welke visser heeft er niet van gehoord? Een ruig stuk natuur in het hoge Noorden van Noorwegen. Niet het allerhoogste noorden en misschien is het daarom wel zo bijzonder. De natuur is spectaculair en veel sprekender dan de locaties Sørøya of Havøysund.

Het is wederom dezelfde partner waar we op deze locatie mee samen werken als in Sørøya, Tromso en Havøysund. Dus ook hier geldt topmateriaal en een zeer goede vislocatie, want onze lokale partner weet ondertussen wel wat een goede locatie is. En dit is er één! Vanzelfsprekend richt de visserij hier zich ook op grote kabeljauw, heilbot, zeewolf en ga zo maar door. De visserij begint hier vanaf mei en duurt tot oktober.


De inrichting van de normale woningen…


... voor 4 personen.


Het complex direct aan het water.

Er zijn hier ter plaatse 1 grote vakantiewoning voor maximaal 8 personen en 8 normale woningen voor elk 4 personen. Het complex is direct aan het water gelegen dus vanuit je bed de boot in. De woningen zijn allemaal luxe en comfortabel ingericht met vaatwasser, volledige keuken, oven, fornuis, koelkast, vriezer, etc.

Op slechts een paar minuten varen van de vakantiewoningen is er sprake van een doorgang tussen twee eilanden. Op deze locatie ontstaat een sterke en constante stroming bij de wisseling tussen eb en vloed als de watermassa’s tussen de eilanden door geperst wordt. Ook deze locatie ligt voor de visserij ideaal.

De goede visstekken bevinden zich op korte afstand varen en als het weer spelbreker probeert te zijn, kan er bijna altijd wel gevist worden aan de windbeschutte zijde van het eiland. Daarmee is de kans dat er kostbare visdagen verloren gaan erg klein. De eilandengroep de Lofoten ligt ver uitgestrekt in de Noordelijke IJszee waardoor de visserij hier simpelweg uitstekend en van de hoogste kwaliteit is.


De inrichting van de grote vakantiewoning voor max. 8 personen.

Vissen
Evenals in Sørøya, Havøysund en Tromsø is er sprake van een afwisselende bodemstructuur waar je naast kabeljauw, heilbot, zeewolf onder meer zeeduivel, roodbaars en koolvis kan verwachten. Vlak bij de haven is er een geul van circa 8 meter diepte waar er een combinatie van zand en stenen ligt. Je kan hier op zicht (superhelder water) met natuurlijk aas vissen op grote schollen en de kleinere heilbotten van 10 tot 20 kilo.

Onder de scholen kleine koolvis op de diepere gedeeltes azen de grote kabeljauw, koolvis en heilbot. Al met al zijn alle voorwaarden voor een perfecte visserij aanwezig. Je vist op dieptes van 20 tot 150 meter waar zowel grote als kleine vissen rondzwemmen. Om hiertussen onderscheid te maken is de grootte van het (kunst)aas doorslaggevend.

Er worden vanzelfsprekend ook veel heilbotten gevangen! Vergis je niet, de heilbotvisserij is voor doorzetters en het maken van uren is de sleutel tot succes. Vanaf juni tot en met oktober zijn deze prachtige vissen regelmatig te vangen en met name de grote jongens hebben deze regio bekend gemaakt. Vroeger kan ook, maar dan moet je geluk hebben met de watertemperatuur.

Ter plaatse is een gids beschikbaar die Engels spreekt en je kan voorzien van de laatste informatie met betrekking tot de hotspots en het te gebruiken materiaal en methode. Verder ligt de locatie op vijf minuten rijden van het vliegveld van Leknes wat voor de ze locatie dan ook de aanvliegroute is.

Naar het noordwesten toe biedt de Noordelijke IJszee de mogelijkheid om tot op grote diepte te vissen. De dieptes variëren van 20 tot 120 meter diepte. De liefhebber kan voor mooie roodbaarzen terecht op stekken tot 150 meter diepte. Maar ook dieptes tot 300 meter zijn er te vinden.

Materiaal
Het vissen gebeurt met grote en goed uitgeruste Arronet-boten. De boten zijn 6,9 meter lang en zijn voorzien van een 135pk 4-takt motor. Daarnaast is ook voorzien in fishfinder, GPS en VHF marifoon. Dit materiaal is volledig ingericht om zelfs de meest ervaren visser te overtuigen. De boten zijn geschikt voor maximaal 5 vissers.

Het vissen gebeurt met hengels van 20 tot 30 lbs. Bijvoorbeeld de ‘Jig stick’ van Savage Gear of de Penn ‘Overseas’. Daarbij kan als reel de ‘Jigging Master’, de Penn 320/321 of de Abu 7000/7001 gebruiken. Deze reels, volgespoeld met gevlochten lijn met een trekkracht van ongeveer 25 kilo, maken het mogelijk om ook de grootste kabeljauw of heilbot te landen. De boten zijn ook voorzien gaf en staartlasso.

Het beste contact heb je met gevlochten lijn, je voelt dan namelijk precies wat er onder aan je lijn op 50 tot 100 meter diepte gebeurt. De trekkracht van de gevlochten lijn is 25 kilo+ om serieus weerstand te kunnen bieden aan een grote vis tot 100 kilo. Het beste is het om minimaal 300, maar liever nog 500 meter lijn op je reel hebben.

De onderlijnen die hier gebruikt worden hebben een dikte van 1 tot 1,2 mm. Pilkers/ shads variëren van 250 tot 600 gram, afhankelijk van de diepte en de stroming. Als je het jiggen zat bent, kun je makkelijk overschakelen op haring, makreel of koolvis als aas aan een takelsysteem. Dit systeem werkt uitstekend voor heilbot en grote kabeljauw. De grootste vissen worden over het algemeen met dit systeem gevangen.

Het is voor deze locatie niet noodzakelijk om je eigen volledige assortiment aan pilkers en shads zelf mee te nemen. De eigenaar heeft voldoende keuze aan hengelsportbenodigdheden die je ter plekke kan inkopen. Shadkoppen, shads, pilkers, etc. het is hier gewoon te verkrijgen. Dus neem niet te veel materiaal mee, want daarbij komt ook nog eens dat als je hier in een week tijd 5 pilkers of shads verliest, het relatief veel is.

Maar het is ook leuk om met een “lichter” setje te gaan spinneren / pilkeren op wat “kleinere” soorten. In de ondiepere gedeeltes is met licht materiaal een zeer leuke visserij op gul en koolvis te beleven. Onder licht materiaal verstaan we een medium spinhengel van 50 tot 150 gram met bijbehorende pilkers. Deze set kun je ook prima gebruiken om in de zomerperiode de ‘platten’ van deze locatie na te jagen.

Met een simpel paternoster en grote garnaal (uit de supermarkt) vang je hier exemplaren tot 2,5 kilo! Als je zelf niet in het bezit bent van een visoverall en of zwaar hengelmateriaal, kan je deze daar tegen een prijs van respectievelijk € 45,- en € 55,- per week huren. Mocht je daar behoefte aan hebben, dan dien je dit bij je reservering direct aan te geven in verband met een beperkte beschikbaarheid van deze materialen.

Seizoen
Het seizoen begint in mei en loopt door tot oktober. Het weer is in deze regio altijd een dominerende factor. Derhalve raden we je dringend aan om een visoverall mee te nemen of te huren. Als wij in het voorjaarszonnetje zitten medio april, kan het daar nog gewoon sneeuwen. Zorg dus voor serieuze en warme viskleding. Vergeet daarbij niet de handen en het hoofd. Het is verstandig om je kleding op te bouwen in lagen om zodoende (indien nodig) ook wat uit te kunnen trekken.

Naarmate je verder in het seizoen komt worden je visdagen korter. In mei is het 24 uur per dag licht aangezien de zon helemaal niet ondergaat en naarmate de zomer vordert, zal de zon uiteindelijk ’s nachts wel ondergaan. De lange dagen in deze periode zijn een prettige bijkomstigheid bij deze locatie. De weersgesteldheid in noord Noorwegen kan grillig zijn en binnen een uur tijd volledig omslaan. Daarom is het van belang om voor elk vertrek altijd te informeren naar het laatste weerbericht en de voorspellingen.

In mei is de kabeljauw net afgepaaid en is druk aan het azen om alle energie die verloren is gegaan met het paaien weer aan te eten. In juni en juli zijn de vissen weer op volle sterkte en het is dan ook in deze periode dat over het algemeen de grootste exemplaren worden gevangen die de meeste sport geven.

Reis & prijs
De wisseldag is woensdag en dus vertrek je op dinsdagavond vanaf Amsterdam met Norwegian Airlines naar Oslo. Daarbij heeft iedere reiziger recht op 40 kilo bagage alsook 10 kilo handbagage. Na aankomst in Oslo verblijf je 1 nacht in het Radisson SAS Blu hotel een hotel direct op het vliegveld zodat je de volgende ochtend in rust een vrede de reis kan voortzetten door ’s ochtend naar Bodo te vliegen.

Vanaf hier vlieg je met SAS / Wideroe verder naar Leknes. Let op: Hier kunnen we slechts 23 kilo bagage vooruit boeken, maar hier kun je ter plaatse voor slechts € 20,- je extra koffer inchecken (op basis van 40 kilo p.p.). Hier staat de bus je op te wachten en die zet je binnen 10 minuten rijden af bij je locatie. Op deze locatie staat de bedrijfsauto ter beschikking van de gasten om in het nabijgelegen Leknes boodschappen te kunnen doen tijdens je verblijf.

Je verblijft een week in het complex en je vist 6 volle dagen op je eigen boot. Afhankelijk van je eventuele overige wensen is de richtprijs voor deze reis € 1.595,- per persoon, gebaseerd op vier personen in 1 vakantiewoning inclusief bedlinnen, handdoeken, boot, vluchten, hotelovernachting in Oslo en bustransport. Overige extra kosten zijn benzine voor de boot, maaltijden en dranken en huur eventueel materiaal.

Wil je informeren naar de beschikbaarheid van deze locatie of wil je een prijsopgaaf, neem dan contact op met Visreis.nl - Joris Nieuwenhoff - Bourgondische Laan 19 - 2411 KJ Bodegraven - Email: info@visreis.nl - Tel : 0172 – 53 22 56 - Mob : 0628 – 30 83 45 - Skype : visreis.nl

ANDEREN LAZEN OOK