Lezing ‘Meerval vissen in Nederland’

Lezinginformatie verzorgd door Fair for Lure & Fly

Lezing ‘Meerval vissen in Nederland’

De Europese meerval (Latijn: Siluris glanis) spreekt veel vissers tot de verbeelding. Geen wonder, want de enorme afmetingen die deze rover kan bereiken en zijn nog indrukwekkendere kracht maken hem tot een tegenstander die elke visser en zijn materiaal tot het uiterste op de proef stelt. Op de komende Fair for Lure & Fly zal Bas van Nuland een interessante voordracht verzorgen over het vissen op deze giganten.

De meerval kwam vele decennia lang slechts in een beperkt aantal Nederlandse wateren voor, met name in de omgeving van de Haarlemmermeer. Ooit was dat reden om deze vissoort op te nemen in de Natuurbeschermingswet, zodat je hem niet gericht mag bevissen. Dat is formeel nog immer het geval. De afgelopen 10 jaar heeft de Europese meerval echter via onze grote rivieren een enorme opmars ingezet en deze toppredator valt dan ook niet meer weg te denken uit de top van de voedselpiramide.

Na lang en gedegen lobbywerk door Sportvisserij Nederland is de kans bijzonder groot dat de Europese meerval per 1 maart 2012 vanuit de Natuurbeschermingswet onder de visserijwetgeving wordt geplaatst. En dat betekent dan dat hij vanaf dat moment ook legaal te bevissen zal zijn in ons eigen Nederland!

Bas van Nuland, de man achter de sites www.roven.nl en www.meerval.nl heeft een enorme ervaring opgedaan met het vissen op meerval. Tijdens de Fair for Lure & Fly die komend weekend zal plaatsvinden op het Eiland van Maurik, worden zowel op zaterdag als op zondag lezingen en presentaties verzorgd in het daarvoor speciaal ingerichte theater.

Op zaterdagmiddag om 16.15 uur zal Bas daar een zeer instructieve lezing verzorgen. Deze komt in de plaats van de eerder op voor tijdstip aangekondigde presentatie van Nico de Boer. Dat de meerval uitstekend te vangen is zonder naar het buitenland af te hoeven reizen, wordt duidelijk in deze lezing. Bas zal daarin o.a. aandacht geven aan:

     
  • Wetenswaardigheden over de meerval
  •  
  • Technieken / Aassoorten
  •  
  • Visstekken in België en (vanaf 1 maart 2012!) Nederland.

Na afloop zal er alle ruimte zijn voor het beantwoorden van vragen en voor een persoonlijke demonstratie van het gebruik van kwakhout.

Hieronder treft u het volledige lezingenprogramma van de Fair for Lure & Fly.

Zaterdag 3 september

11.00 uur - Pike XL: Vissen met groot kunstaas
12.00 uur - Robert Paul Wolters: Vissen met grinders
13.00 uur - Dietmar Isaiasch:  Verrassing…
14.00 uur - Jouke Jansma: Werpend vissen

15.00 uur - PAUZE i.v.m. Tombola

15.30 uur - Jannes Stokroos: Visboten en waar op te letten
16.15 uur - Bas van Nuland: Meerval in Nederland


Zondag 4 september

11.00 uur - Pike XL: Vissen met groot kunstaas
12.00 uur - Jannes Stokroos: Visboten en waar op te letten
13.00 uur - Jouke Jansma: Werpend vissen
14.00 uur - Robert Paul Wolters: Vissen met grinders

15.00 uur - PAUZE i.v.m. Tombola

15.30 uur - Benny Muizelaar: Verrassing…

Beknopte informatie
De openingstijden van de Fait for Lure & Fly zijn zowel op zaterdag 3 september als op zondag 4 september a.s. van 10.00 tot 17.00 uur. Recreatiepark Eiland van Maurik is te vinden aan de Rijndijk 20, 4021 GH Maurik.

Vanuit de wijde omgeving is de route naar dit recreatiepark met borden aangegeven. Voor verdere informatie: www.eilandvanmaurik.nl. Op deze site kunt u ook terecht voor nadere informatie over de verblijfsmogelijkheden ter plaatse.

De entreeprijs bedraagt € 7,50 p.p. - Kinderen tot 12 jaar gratis. Parkeren: € 4,- per auto.
Zie ook:
www.hengelsporthuis.com