Less is More in de kunstaaswereld (Deel 2)  Vertrouwen

Less is More in de kunstaaswereld (Deel 2) 

Vertrouwen 

Door Berthil Bos 

In het vorige deel verwees ik naar de volgende delen van de serie Less is more waarin ik en andere roofvissers het 'probleem' te tackelen. Nu begrijp ik dat er ook een categorie roofvissers zijn die helemaal geen problemen hebben met de enorme keus aan kunstaas en alle soorten en maten met de juiste techniek onze rovers een lekker hapje voorzetten. 

Voor deze mannen kan het toch wel eens goed zijn om het één en ander over een andere boeg te gooien als ze willen.


Als deze witvisser geen vertrouwen heeft in o.a. zijn stek, blijft het bij een lekker zonnetje.


Onzekerheid
En hier ligt vaak het probleem voor veel roofvissers. Welk kunstaas geef ik een kans en welke maar sporadisch. Vooral de wat onervaren roofvissers en dat zijn we allemaal geweest, is door zijn volkomen begrijpelijke onzekerheid, snel geneigd om zoveel mogelijk kunstaasjes aan te schaffen.

Op een bepaald moment moet je met een grote rugzak de polder in of heb je een extra werpplateau aan tassen in je boot. En denk nu niet dat dit alleen bij de onervarene roofvisser het geval is, want het onzekere bij de keuze van het kunstaas is in alle gelederen te vinden.

Vooral als er een tijdje slecht gevangen wordt, is het natuurlijk gemakkelijk om het kunstaas de schuld te geven. Snel een ander aan de speld en je begint weer opnieuw. Dat je alsmaar onzekerder wordt als dit ook niet werkt, is logisch en de volgende keer gaat er nog meer mee.

Laat ik één ding duidelijk maken, ook ik heb dit meegemaakt en de wanden van mijn viskamer hangen dus helemaal vol met allerlei soorten kunstaas, waarvan sommigen maar één keer te water zijn gelaten. Gelukkig heb ik tijdig ingezien dat in dergelijke gevallen het spreekwoord Less is more ook hier van toepassing is.

Nu is dit natuurlijk makkelijk gezegd, want het is een heel normale reactie om, als de aanbeten uitblijven, andere aasjes aan de speld te hangen zonder hier verder over na te denken. Ik ga proberen het jullie uit te leggen, waarom naar mijn mening je niet direct aan een groter hoeveelheid kunstaas moet denken.


Als je geen vertrouwen in een spinner hebt, moet je hem zeker niet op 'moeilijke' dagen inzetten.


Als je de avonturen van andere roofvissers hoort, leest of zelfs ziet op film, dan kom je tot de conclusie dat bijna iedere soort kunstaas, kleur, grote en vorm wel snoek tot een aanbeet kan verleiden. Hoe vaak is het mij niet overkomen en jullie waarschijnlijk ook, dat terwijl we op een bepaald soort kunstaas mooie aanbeten krijgen, je vismaat met een totaal andere soort en kleur ook de nodige vissen vangt.

We weten ook dat als deze waterwolven echt los zijn, elk kunstaas aanbeten kan uitlokken, maar er zijn ook dagen dat het zoeken is naar een aasje met de juiste, aanval uitlokkende, actie. Wat dan vaak opvalt is, dat het persoonlijke favoriete jerkbaitje, swimbait of shad de dag gered heeft.

Als je dan een rondje doet op dergelijke dagen onder de roofvissers bij de trailerhelling, of die je tegenkomt aan de waterkant, blijkt, als ze tenminste iets los willen laten, dat de verschillen van het kunstaas per boot of roofvisser toch nog erg groot kan zijn.

De één heeft het goed gedaan met een jerkbait en de ander is succesvol geweest met een spinner. Wat opvallend is, is dat iedereen zeer vertrouwd is met zijn aasje en daar zit hem dus de kneep.


Terwijl ik goed vang op mijn vertrouwde rubber, gaan de snoeken ook voor de streamer die het vertrouwen heeft van mijn vismaat.


In deel 3 laten we een poldervisser aan het woord over onder andere vertrouwen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -