Less is More in de kunstaaswereld (Deel 1)

Less is More in de kunstaaswereld (Deel 1) 

Door Berthil Bos

Vaak krijg ik tijdens roofvismanifestaties of via andere kanalen te horen dat aangeprezen kunstaasjes, van welk merk dan ook, niet datgene doen van wat er van beweerd wordt, vangen dus. Ook op de laatste Hengelsport- en Botenbeurs in Utrecht was dat niet anders.

Mijn antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig en door de praktijk gesterkt. Maak het roofvissen, vooral in het begin, simpel en kies voor een kunstaassoort dat je ligt. Hierdoor krijg je vertrouwen en zal je dit kunstaasje veel zwemles geven. Je leert het beestje door en door kennen en dan is het tijd om eens wat verder te gaan uitproberen.

In deze reeks artikelen gaan we wat dieper in op deze materie en laat ik ook wat andere roofvissers aan het woord.


Ook nu nog is de spinner een geweldig kunstaasje.

Als ik denk aan mijn begintijd van het vissen op snoek met kunstaas, kan ik mij herinneren dat de keuze vrij gemakkelijk was. Je koos voor een spinner, vaak een Ondex, of er ging een ondiep lopende plugje aan de stalen onderlijn.

Natuurlijk waren er in die tijd ook wel andere aasjes te koop, maar die waren gewoonweg te duur voor een scholier, die alleen wat zakgeld had. Ik was eigenlijk al vanaf het begin verknocht aan het vissen met spinners en plugjes.

Zodoende ging ik regelmatig richting Amsterdam om bij topkunstaaswinkels van die tijd me te vergapen aan al het moois en af en toe kon ik mij permitteren om kunstaas aan te schaffen. In die tijd waren er nog niet zoveel mensen als nu, die regelmatig met diverse kunstaasjes naar de waterkant gingen.

Ik moet zeggen dat de enkele spinners en plugjes die ik had het uitstekend deden, vooral als het om aantallen ging. Ik viste rustig de gehele dag met één spinner of plug en twijfelen deed ik eigenlijk niet.

Dit was ook niet mogelijk, omdat het doosje in mijn tas geen andere lekkernijen voor die groene rakkers bevatte. Maar ja, de ontwikkeling in de kunstaaswereld kreeg een geweldige push door roofvisboeken, bladen en filmopnames. Na verloop van tijd kwamen er allemaal 'exoten' van de andere kant van de plas richting Nederland en ook wijzelf zaten niet stil.


Wanden vol kunstaas, is het nodig?

Als je nu ziet wat er in de schappen van een gemiddelde hengelsportzaak ligt aan kunstaas, dan heb je het bijna te doen met degene die hier een keuze uit moet maken. Als je je gaat specialiseren in één van de vele roofvistechnieken, dan wordt het al moeilijk, maar voor degene die graag alle facetten van onze geliefde hobby in de praktijk wil uitoefenen krijgt veel, zeer veel voor de kiezen.

En dan heb ik het in deze artikelreeks ook alleen maar over de kunstaaswereld, terwijl er ook in het bijkomende materiaal keuze te over is. In het volgende delen gaan we proberen het probleem te tackelen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -