Less is more (Deel 5)  spinnerbaits, Jerkbaits en de streamers van Arjan Terpstra

Less is more (Deel 5) 

Spinnerbaits, Jerkbaits en de streamers van Arjan Terpstra  

Door Berthil Bos

We gaan in dit deel verder met het lijstje van vijf kunstaassoorten die ik graag meeneem op jacht. Ook laten we weer een andere roofvisser zijn mening geven over de kreet 'Less is more'. Dit keer is het Arjan Terpstra die de vliegenlat graag mag inzetten.

Spinnerbaits zijn ook weer zeer allround, al denken velen dat ze alleen te gebruiken zijn in de waterplanten. Ook in 'schoon' water zijn ze goed te gebruiken en als je ze tijdens het vissen over de bodem laat glijden heb je tevens een diepte aasje.


Die universele spinnerbait lokt ook bij de baars wat uit.


Ook trollen is een techniek die je goed kan uitvoeren als de spinnerbait voldoende gewicht heeft. Voor het werpend vissen is een loodlichaamgewicht tussen 30 en ongeveer 50 gram aan te bevelen en als je wilt trollen graag wat meer.

Ik werk dan graag met een zogeheten koplood om het uitschudden van een zware spinnerbait te voorkomen. Kies een 'Grinder' type dat door zijn vorm makkelijk door de planten snijdt en in andere situaties ook goed uit de voeten kan.


Leer eerst een Jerkbait goed kennen en ga dan een stap verder.


Jerkbaits zijn perfecte kunstaasjes om te werpen, maar gebruik ze ook eens om mee te trollen. Vooral als je uiterst langzaam vaart, kan dit goede resultaten opleveren. Kies voor een glider of hybride jerkbait, die makkelijk te vissen zijn en zonder er veel bij na te denken tot leven gebracht kunnen worden.

Kies ook altijd voor een zinkende versie, omdat deze ook bij een hogere snelheid onder de oppervlakte blijft. Ook hier geldt weer dat je met bepaalde jerkbaits diverse acties kan uitvoeren.

Dat is vooral mogelijk met jerkbaits die een gemiddelde uitslag hebben. Door iets langer te wachten, kan je deze soort iets langer laten uitslaan en als je agressiever wilt vissen, omdat de visomstandigheden hierom vragen, doe je korte en snelle tikken.

De populaire swimbaits stop ik gemakshalve ook bij deze groep, omdat je dit kunstaasje ook op dezelfde manier kan vissen als de traditionele jerkbaits, dus ook werpend en trollend.


Als je met een dergelijke 'basis' geen aanval kan uitlokken, moet je op zoek naar een andere stek.


Je ziet dat de vier genoemde kunstaassoorten qua actie totaal verschillende zijn, maar wel de actie van de dag in zich kunnen hebben. Juist hiermee kan je het verschil maken, als een bepaald kunstaas het laat afweten.

Als je goed hebt opgelet, zie je dat je al minimaal viermaal kan wisselen van soort kunstaas. Als je ook nog diverse technieken gaat toepassen en de actie gaat variëren, dan kom je aan een veelvoud van dit. Natuurlijk zijn er ook nog andere kunstaassoorten maar ik geef hier de basis aan, waarmee je goed uit de voeten kan.

Heb je dit 'basis'kunstaas goed onder de knie, dan kan je op zoek naar andere aasjes al is het voor een succesvolle dag niet nodig.


Less is more past wel bij Arjan.


Arjan Terpstra staat graag te zwiepen met streamers en heeft ook een oordeel over Less is more:

"Hoewel ik regelmatig met shads en jerks vis, vis ik het liefst met de streamer. Vliegvissen op snoek heeft mij jaren geleden gegrepen en niet meer losgelaten. Omdat ik zelf mijn streamers maak, ben ik ook gelijk gedwongen minimalist geworden.

Een streamer binden kost nu eenmaal kost veel tijd en er gaat een halve winkel aan materiaal in. Dus met een handvol streamers voel ik me al rijk. Ik hou van een lichte bepakking. Een schoudertas, een camera en de vliegenlat. That’s it, steeds vaker ook in de boot.

Meestal vis ik de hele dag met één en de zelfde streamer. Hoewel ik dan bijna nooit wissel van streamer, vis ik eigenlijk wel met 10 verschillende soorten vliegen op een visdag. De actie van het pluk bont en veren maak je namelijk zelf.

Als ik geen reactie van de vis krijg, ga ik niet meer wisselen van vlieg. De snoek is er, ik moet hem alleen weten verleiden. Ik ga dan net zo lang variëren in actie tot ik wel een reactie van snoekmans krijg.

Sneller of langzamer binnenstrippen. Korte pauzes, lange pauzes of een combinatie daarvan. Vissen van diep naar ondiep of juist andersom. Ik blijf dan vissen met één en dezelfde streamer.

Maar soms ga alleen ik iets dieper vissen door een tungsten kraal aan de leader te hangen. Of ga ik juist hoog in de oppervlakte vissen door een stukje foam te monteren. Allemaal spul dat nauwelijks ruimte in neemt.

Ik ben minder gaan twijfelen aan het kunstaas. Vinden en verleiden van de snoek daar gaat het om. Het gevolg is dat ik nu veel minder materiaal mee neem. Variëren doe ik in de wijze waarop ik vis.

Minimaliseren heeft mij een creatievere visser gemaakt. Inmiddels pas ik dat inzicht ook toe als ik met een shad of een jerk vis. Een bijna lege tas en of opbergbak in de boot maakt mij niet meer uit. Ik heb immers een onbeperkte trukendoos op zak."

Volgende week het slot en een leuke reactie van een lezer.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 7 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -