Leonard Muys officieel aangesteld als visgids op Langeland

Leonard Muys officieel aangesteld als visgids op Langeland 

Door Ron Smits

Langeland is dringend toe aan een nieuwe impuls van het vissen op het eiland. Het is alweer meer dan 30 jaar geleden dat het hengelsportblad Beet in samenwerking met bijvoorbeeld Ole Dehn (hengelsportwinkelier in Lohals en Spodsbjerg) een special uitbracht over het kabeljauwvissen op Langeland.

Vele lezers van Beet gingen toen vol goede moed met de veerboot van Kiel naar Bagenkop om hun geluk op het eldorado voor sportvissers, het eiland Langeland, te beproeven.

Nu 33 jaar later wordt Langeland nog steeds door Nederlandse, Duitse en Belgische sportvissers bezocht, maar het aantal sportvissers loopt ieder jaar drastisch terug. Zeker de kantvissers zijn aanzienlijk in aantal afgenomen. Het zijn vaak nog de oudgedienden en hun visvrienden, die nu nog naar Langeland vertrekken.

De veerboot vaart al lang niet meer en Ole Dehn is al weer een aantal jaren geleden overleden. De toenmalige stekken op Langeland zijn allang achterhaald, nieuwe visstekken, maar ook nieuwe vistechnieken zijn ontstaan.

De zeeforelvisserij bij Langeland heeft een gigantische groei meegemaakt en is vanaf de meer dan 100 kilometer lange kustlijn van Langeland wellicht sportvis nummer één. Hoog tijd voor een nieuwe impuls in de visserij op Langeland.

Door de officiële aanstelling van Leonard Muys als visgids op het eiland Langeland, gaat een nieuw tijdperk in. Leonard Muys gaat de sportvisserij op Langeland nieuw leven in blazen, door de sportvissers te begeleiden, te adviseren en te helpen. Hiertoe heeft hij van camping Feriepark Langeland (www.emmerbolle.dk) in Emmerbølle alle medewerking gekregen.

Leonard Muys is de eerste Belg, officieel aangesteld als visgids op het eiland Langeland. In 1990 vestigde hij zich definitief op het eiland Langeland, vond werk en kreeg een officiële permanente verblijfsvergunning en haalde in 1994 zijn benodigde diploma voor het toerisme.


Leonard Muys, altijd bereid een handje toe te steken.


Voor het praktijkgedeelte van dit diploma heeft hij in 1994 stagegelopen op de vier sterrencamping Feriepark Langeland, Emmerbøllevej 24, 5953 Tranekær. Het examen heeft hij, volledig in het Deens, met succes behaald. Nu 22 jaar later kent hij, als doorgewinterde sportvisser, het eiland Langeland als zijn broekzak, puur uit eigen ervaring. Niet alleen de kustlijn, maar ook de mogelijkheden met de visboot.


Marifoon, dieptemeter en gps aan boord.



Mooie, stevige en bovenal veilige visboot met ruim voldoende PK’s erachter.


Op een dag komt hij terug met 15 lengen van om en nabij de meter. De havenmeester staat versteld, dit heeft hij nog nooit gezien en hij heeft in zijn loopbaan toch al veel meegemaakt. Dat kenmerkt Leonard, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

Vele sportvissers en gevestigde internationale namen kennen Leonard inmiddels en vragen hem meer dan eens om advies. Niet alleen sportvissers, maar ook de schippers van de grote sportvis ondernemingen vragen hem om advies, met betrekking tot stekken en vismethoden. Vorig jaar heeft hij het International Kayak Fishing week 2015 Lohals, Langeland Denemarken als vis gids en veiligheid coördinator begeleid

De in Denemarken werkzame sportvisjournalisten kennen Leonard Muys allemaal. De meesten zijn al verschillende keren met Leonard mee geweest om met zijn boot te vissen. Leonard kent niet alleen elke stek (boot en kant) op het eiland Langeland, maar hij heeft ook de gedragingen van de diverse vissoorten nader bekeken.

Dit heeft ertoe geleid, dat Leonard ook op onbekend water goed kan adviseren, hoe er te vissen en met welke aassoort. Zo heeft hij mij in 2007 het zeeforelvissen bijgebracht en vaak bespreken wij waarom de zeeforel op bepaalde stekken wel of niet meer aanwezig is en hoe en wanneer er succesvol op gevist kan worden.

Net als ik heeft Leonard zich verdiept in de biologie van de zeeforel. Hij is ook Dé pionier op het vissen op tarbot en griet in Denemarken, zowel vanaf de boot, kajak en kant. Vele Deense sportvissers gaan bij hem te rade om deze vis succesvol te bevissen.


Mooie gul voor Leonard
.

Leonard Muys maakt samen met Eric De Keuster en mijzelf deel uit van het team Total Fishing International. Hengelsportzaken, maar ook bedrijven op het gebied van watersport en visreizen, met grote namen (Visreis.nl, De Kock hengelsport, Havfiske, Mark van Dijk Yachting, Zeevissport.com, Marc van Roie) willen dan ook graag met de leden van Team Total Fishing International samenwerken.


Leonard maakt een paar voorbeeldonderlijnen.


Vanaf 01 maart aanstaande is Leonard Muys werkzaam als visgids op het eiland Langeland. Op het Feriepark Langeland in Emmerbølle (vier sterrencamping) worden workshops en clinics georganiseerd door Leonard, zodat de beginnende sportvisser, maar ook de gevorderde sportvisser, goed beslagen aan de waterkant verschijnt.

De workshops worden georganiseerd op Feriepark, Emmerbøllevej 24 te Emmerbølle van 1 mei tot 30 september 2016 op maandag, dinsdag, woensdag van 19.00 tot 21.00 uur. U leert er alles over de benodigde onderlijnen, aasaanbieding, veiligheid op het water, stekken en vismethoden. Een echt Fishcamp onder leiding van Leonard Muys.


De mogelijkheden op het Feriepark van Emmerbølle zijn ideaal voor de sportvissers en hun familieleden.


Een bijkomend voordeel van Leonard is dat hij in geval van nood, hulp kan bieden met zijn eigen supersnelle motorboot, voorzien van dieptemeter, gps en marifoon. Ook kan hij op zee u helpen bij het vinden van de juiste plaatsen.

Leonard zal u graag helpen aan de benodigde visvergunning, die u in Denemarken nodig heeft. Een goedkoop onderkomen op 4 sterren camping Feriepark, workshops en iedere dag een vis gids direct ter beschikking, uw garantie voor een fantastische visvakantie. Bovendien kan Leonard u helpen met aas en materiaal en het boeken bij een vis trip bij een charter, indien nodig.


Leonard en een door hem gevangen leng.


Het team van Total Fishing International voegt graag het Feriepark Langeland van Emmerbølle als partner toe. In de nabije toekomst volgt een artikel met de mogelijkheden voor de sportvisser op het Fish Camp van het Feriepark Emmerbølle .

leonard_muys@yahoo.dk
tel. +45 24 22 43 14 
www.facebook.com/zeeforelvangeninDK
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -