Leer vliegvissen bij de Fly Fishing Academy

Leer vliegvissen bij de Fly Fishing Academy 

Door Rudy van Duijnhoven

Altijd al eens vliegvissen willen leren of je wilt je kennis verder uitbreiden? Denk dan eens aan deelname aan een van de cursussen die door de Fly Fishing Academy verzorgd worden.

De cursussen voor beginners en gevorderden worden in principe gegeven op twee locaties in Nederland, in Reeuwijk in het Groene Hart en bij Foreldorado De Kool in Heelweg.


De locatie in Reeuwijk waar de cursussen in het westen van het land gegeven worden.


Daarnaast zijn er ook cursussen voor het vliegvissen op snoek (waarbij er in de polder gevist wordt), vliegvissen op forel op het Oostvoornse Meer, vliegvissen op stromend water op het riviertje de Kyll in Duitsland en vliegvissen op zeebaars langs de Nederlandse kust.


Zonder een goede werptechniek krijg je je vlieg niet waar je hem wilt hebben.


De cursussen zijn gestructureerd van opzet, er worden moderne hulpmiddelen als video en PowerPoint-presentaties bij gebruikt en de groepen worden beperkt in omvang gehouden. Bij de Introductie- en Basiscursus ligt de nadruk op het werpen met de vliegenhengel, vliegenlijn, leader en vlieg, omdat je zonder een goede werptechniek eigenlijk niet goed kunt slagen.


Je leert tijdens de basis- en introductiecursussen ook je eerste vliegje binden.


Er wordt uitleg gegeven over de materialen die gebruikt worden, over de verschillende typen kunstvliegen, over de insecten die je wilt imiteren en over de vissoorten die gevangen kunnen worden. Al het noodzakelijke materiaal voor het werpen en binden is op beide locaties voorhanden zodat je direct aan de slag kunt, ook wanneer je nog geen eigen uitrusting hebt.


De handelingen rond het binden van een vlieg zijn duidelijk zichtbaar op een groot tv-scherm.


Er worden dvd's bekeken over vliegwerpen, waarna je aan de waterkant zelf onder begeleiding mag proberen om een lijn te werpen. Ga je zelf eerst in je eentje proberen om het werpen met de vliegenhengel onder de knie te krijgen, dan leer je je vrijwel zeker verkeerde dingen aan en die zijn later weer erg moeilijk af te leren. Je kunt dan beter meteen goed beginnen met een Introductie- of Basiscursus waarbij je direct op je werpfouten geattendeerd wordt en waar deze zo goed mogelijk gecorrigeerd worden.


Deelnemers en cursusleiders zijn blij dat er weer een cursusdag prima verlopen is.


De cursussen in onder andere Reeuwijk worden verzorgd door Edward van der Heul. Edward had vroeger een eigen hengelsportzaak en is een ervaren en succesvol vliegvisser met een ruime ervaring in binnen- en buitenland. Edward is ook vele jaren succesvol actief geweest als wedstrijdvliegvisser, waarbij hij deelnam aan EK's en WK's en steevast in de bovenste regionen van de Nederlandse Kampioenschappen eindigde.


Er worden ook op De Kool doorlopend cursussen gegeven door de Fly Fishing Academy.


De cursussen bij De Kool worden met name verzorgd door Rudy van Duijnhoven, met hulp van Theo van de Poll. Rudy is een EFFA Master Vliegvisinstructeur met een ruime ervaring in binnen- en buitenland. Rudy vist al ruim 25 jaar met de vliegenhengel, sinds 1992 heeft hij een eigen bedrijf als reportagefotograaf en auteur en is hij de coördinator Vliegvissen binnen de redactie van het maandblad Beet.

Publicaties van zijn hand kun je ook in andere (buitenlandse) bladen tegenkomen, verder geeft Rudy ook regelmatig vliegwerpdemonstraties op hengelsportbeurzen in binnen- en buitenland.


Doordat de groepen klein gehouden worden, krijgt iedereen voldoende aandacht.


Op de website www.flyfishingacademy.nl vind je alle informatie over de verschillende cursussen, er wordt aangegeven wanneer de volgende cursussen gegeven worden en je kunt je hiervoor ook direct opgeven. Een cursus van een dag komt op € 97,50 (inclusief BTW) waarbij de lunch inbegrepen is. Wie nog geen vliegenhengel heeft, kan een set voor de cursus huren voor € 5,00.


Vliegwerpen vormt de basis voor het succes met vliegvissen.


Wil je je partner, collega of vriend(in) zo'n cursus cadeau doen, op de website kun je ook een voucher voor een cursus bestellen. Op de website vind je ook nog eens meer dan 100 video's over het vliegvissen!


Succes voor een deelnemer aan een cursus.



Er worden ook regelmatig 'summits' gehouden waar alle cursusdeelnemers welkom zijn.



Edward van der Heul toont hoe je een bepaalde knoop op de juiste manier legt.


De Kool is ook een prima locatie om reservoirtechnieken getoond te krijgen en zelf te oefenen.


Succes op De Kool voor Edward.


Rudy van Duijnhoven toont enkele droge vliegen voor de karper tijdens een recent gehouden summit.


Fly Fishing Academy
Oukoopsedijk 13
2811 NE Reeuwijk
Email: vliegvisschool@gmail.com
Website: www.flyfishingacademy.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -