Lastige rakkers deel 7 (Slot)  Het presenteren van kunstaas

Lastige rakkers deel 7 (Slot) 

Het presenteren van kunstaas 

Door Berthil Bos 

In dit laatste artikel over het alsnog verleiden van rovers ondanks dat deze geen zin hebben, laat ik opnieuw een gastschrijver voor deze reeks artikelen nog even zijn mening geven over het belang van het presenteren in deze situatie.

Nu moeten we wel weten dat het ook kan voorkomen dat wat je ook uit de hoge hoed tovert, de vissen echt niet zijn te verleiden. Ook met de eerder genoemde methoden zijn ze niet in beweging te krijgen en daarom heet onze hobby 'vissen' en niet 'vangen'.

Toch, als je echt alles uit de kast hebt gehaald kan je met een goed gevoel van het water of waterkant richting huis gaan. Ook moet je de reeks artikelen zien als een oproep om niet direct de handdoek in de ring te gooien en met een beetje moeite toch nog een mooie snoek, snoekbaars of baars te foppen.

Dan nu het woord aan Dennis Sanders, een bevlogen roofvisser die de klappen van de zweep zo langzamerhand wel kent, maar net als ikzelf nog lang niet is uitgeleerd:

Waar we het in vorige stukjes hebben gehad over kleur en geluid, zullen we het nu over het presenteren van kunstaas hebben.

In mijn ogen het belangrijkste onderdeel voor het triggeren van de soms zo moeilijke jagers in onze wateren…het ingooien van een plug, jerkbait shad of streamer en in één lijn terug vissen kan natuurlijk altijd vis op de kant brengen, maar dan laat je toch wel wat liggen in de meeste gevallen.

Veel kunstaas is gemaakt met een speciale actie. Het vergt soms wat oefening om die er op een goede manier uit te krijgen. In veel gevallen vraagt het kunstaas zelfs om hengels met een speciale eigenschap om nét die twitch of uitslaande beweging eruit te halen.

De actie die word gebracht in het kunstaas is heel belangrijk om aan de vis te komen. Soms snel gevist en soms langzaam kan een verschil maken. Het flanken of uitslaan van jerkbaits is daar een mooi voorbeeld van, het imiteren van een makkelijke aangeslagen prooi kan daar de doorslag in geven.

Waar vissen we en welke presentatie gebruiken we? Een voorbeeld om de zaken duidelijk te maken is bijvoorbeeld het afvissen van obstakels. Daar waar de vis in een hinderlaag ligt, vergt een heel andere insteek dan waar een vis op open water of op het talud verblijft.

De snoek ligt daar te wachten op een prooi of die nu afwijkend gedrag vertoont of niet… Het is een verrassingsaanval en daarom kunnen die stekken in het algemeen veel sneller bevist worden dan andere stekken. Wel vis ik de hotspots altijd na op een ander manier om toch zeker van te zijn dat ik niks laat liggen.

Als we op open water vissen moeten we rekening houden met concurrentie van al dat andere aas dat ter beschikking staat van de vis. De vis zoekt dan duidelijk naar afwijkend gedrag van zijn prooi. De zieke of oude vissen zullen sneller zijn aandacht trekken dan de gezonde hoofdmoot.

Dit gaat op voor de hele jager/prooiwereld en daar kunt u zeker uw voordeel mee doen.

Als u de prooivis nagenoeg imiteert of niet goed genoeg laat opvallen wordt het echt een speld in een hooiberg.

Leuk is dat na de komst van de Waterwolf onderwatercamera ons heel erg is opgevallen dat de vis de prooi ontzettend lang kan volgen zonder tot een aanval over te gaan.

Daar komt het truckje 'triggeren' toch echt wel bij kijken; Laat het kunstaas eens stil hangen om vervolgens te versnellen alsof de prooivis in paniek raakt of vlucht gedrag vertoont.

Ik weet zeker dat dit effect heeft op de vis en zeker meer aanbeten zal uitlokken dan dat de vis op een normale manier zijn nieuwsgierigheid kan stillen om vervolgens weer weg te draaien.

Vaak laat ik het kunstaas in de laatste vijf meter van het terugvissen wat andere bewegingen maken. Daar is de kans het grootst dat je een volger hebt opgepikt en zodoende de vis vlak voor je voeten toch nog tot een aanbeet kan verleiden.

Met het vissen van streamers hebben we in de regel nog meer controle over het kunstaas door de verschillende lijnen de we gebruiken.

Zo kunnen we met een drijvende lijn tergend langzaam boven de planten vissen zonder dat het kunstaas daar in wegzakt. Het versnellen van de streamer en de verschillende inhaalsnelheden leveren op die manier zeker meer vis op.

Vooral in de winter is het zo traag mogelijk vissen van streamers tegen de bodem aan zeer lonend, en dat levert elk jaar hele mooie exemplaren op.

Deze besproken zaken in combinatie met onze vorige stukjes over kleur en geluid zullen u zeker meer vis opleveren. Probeer geconcentreerd te blijven vissen en steeds na te blijven denken over waar de vis zich hoogst waarschijnlijk ophoudt.

Vis die stekken af met verschillende kleuren, ratels en met afwisselend tempo's….Tik die jerkbait eens snel binnen en laat hem tijdens het binnen vissen eens een paar seconden stil hangen…die aanbeten zal je niet snel vergeten!

Dennis Sanders
www.bigstreamers.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -