Lastige rakkers (Deel 6)  Triggeren door aaspresentatie

Lastige rakkers (Deel 6) 

Triggeren door aaspresentatie 

Door Berthil Bos 

Buiten het soort kunstaas, is vooral de presentatie die als wekker kan dienen. Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat je kunstaaspresentatie er ook toe doet of je wel of niet de rovers uit hun slaap kan halen.

Ik haalde al eerder aan, dat onze geliefde snoek en natuurlijk ook de andere rovers, een ingebouwd systeem hebben dat jachtinstinct heet. Dit instinct helpt ons als we de vastliggende predatoren met ongewone acties van kunstaas proberen te triggeren.

Vreemde bewegingen van het aas zoals bijvoorbeeld plotselinge vluchtpogingen, kunnen ze vaak niet negeren, waardoor er een instinctreactie komt. Dit heeft niets te maken met de behoefte aan voedsel, maar zo zit het beestje nu eenmaal in elkaar.

Ook hier is het natuurlijk weer belangrijk met welk kunstaas je een bepaalde actie naar voren tovert. Als je werpend achter je opponent aanzit, kan je bijna met ieder aasje wel een ongewone actie toepassen.


Door de Busterjerk snel en agressief binnen te vissen, kan de boel wakker schudden.

Glider Jerkbaits met een lange rustige schaatsbeweging, kan je ineens agressief versnellen, waardoor het net lijkt of het beestje er vandoor gaat. Of het nu is dat of de snoek uit een reflex nu wel toe hapt of dat dit gedrag hem uitermate irriteert is niet zo van belang.

Dát ze op deze manier vaak wel toehappen is veel belangrijker. Het inspelen op de reflexen van de snoek als deze 'vast' ligt heeft veel raakvlakken met het uitlokken van vissen die door 'dressuur' moeilijk te vangen zijn.

Dat zijn natuurlijk ook 'lastige' groenjassen, al hebben deze vissen door andere redenen geen trek in het kunstaas.

Een andere presentatie van je aasje, die de vis alsnog uit de tent kan lokken, is het veel sneller binnen draaien of juist veel langzamer.

Dit kan je zowel werpend als trollend in de praktijk brengen. Het extra snel trollen staat bekend als speedtrollen en werkt weer op het reflexvermogen van de vis.


Trollen op de elektro kan net datgene zijn waar de snoek wel belangstelling voor heeft.

Het extra langzaam varen, met bijvoorbeeld de elektromotor, doet het kunstaas op een bepaald moment wel erg dichtbij komen en langdurig, zodat het aardig kan irriteren.

De vastliggende snoek kan ook denken dat dit wel een heel gemakkelijke prooi is en laat dit buitenkansje niet glippen. Welke manier op je visdag het beste is, moet je zelf uitzoeken.

Niet ieder kunstaas is geschikt om extreem langzaam of snel te vissen. Veel pluggen en andere kunstaasjes, gaan bij een behoorlijk gangetje van ca 8 kilometer per uur niet meer op de juiste manier door het water. Dus let hierop als je het tempo wilt opvoeren. Vooral de wat grotere twisters lenen zich hier uitzonderlijk goed voor.

Bij het extreem langzaam vissen geldt eigenlijk hetzelfde. Ook hier zijn er een aantal aasjes die het goed doen bij het 'slow motion' vissen.

Swimbaits, je weet wel die kunstaasjes in twee of meer gedeelten, blijven ook bij deze lage snelheden een goed signaal afgeven. Ook veel soepel rubber kan deze job aan.


Slalomtrollen met een twister laat je direct weten waar Esox behoefte aan heeft.

Een techniek die trollend ook wel effectief kan zijn en die je ook direct duidelijk maakt waar de vis door getriggerd wordt, is het zogeheten slalomvaren.

Vaak wordt er trollend in een rechte baan gevaren. Om nu de boot van links naar rechts door het water te laten gaan, krijg je een combinatie van speed en slow motion vissen.

Als ik als ik mijn aas aan de linkerkant van de boot in het water heb en ik maak een bocht naar rechts gaat het kunstaas zich versnellen.

Andersom zie je dat als ik daarna weer een bocht naar links maak, het kunstaas bijna stilvalt. Dat je hierbij niet teveel lijn moet hebben uitstaan lijkt mij duidelijk, omdat bij een korte lijn het kunstaas veel directer reageert.

In deze reeks artikelen heb ik samen met andere roofvissers jullie proberen duidelijk te maken dat, ook al heeft de roofvis geen trek, je deze toch kan uitlokken met simpele methoden.

Ook ik weet dat er dagen zijn dat niets werkt en de vis gewoon niet thuis geeft wat je ook doet. Dit accepteren doe ik ook, maar alleen als ik er alles aan heb gedaan om, vaak in mijn geval Esox, alsnog uit te lokken.

Mocht dit niet lukken, dan ga ik toch met een voldaan gevoel naar huis, om er de volgende keer extra geconcentreerd tegen aan te gaan.

De volgende en laatste aflevering in deze reeks laat ik Dennis nog even aan het woord over de aaspresentatie van de vliegvisser om een aanval uit te lokken bij lastige snoek.

Juist het goed luisteren naar anderen die een totaal andere discipline van het roofvissen beoefenen, kan je helpen om de vis te doorgronden.

Berthil

ANDEREN LAZEN OOK