Lastige Rakkers (Deel 5)

Lastige Rakkers (Deel 5)

Door Berthil Bos

In deel 4 hebben we het gehad over het 'losmaken' van de rovers door middel van geluid. Dat je hiervoor gebruik maakt van extreme ratelaars, zoals de Screaming Devil en die van Bill Lewis lijkt mij duidelijk.

Het gaat om het triggeren als de vis even een dutje aan het doen is en deze kunstaasjes kunnen als een wekker werken. Wat ik hier nog over kwijt wil is dat dit vooral in de warmere maanden werkt en als er ook nog obstakels in het water aanwezig zijn werkt het nog beter. Deze obstakels weerkaatsen de geluiden via bijvoorbeeld een brug of damwand dusdanig, dat je het zelfs in de boot hoort.

Dat dit de onderwaterwereld los kan schudden lijkt mij logisch, maar hoe werkt dit eigenlijk bij het gebruik van streamers, die geen extreme geluiden kunnen maken. Toch  gebruiken veel vlieg/streamervissers geluid producerende producten in hun creaties. Dennis Sanders van Big Streamers.nl geeft zijn mening over dit onderwerp


Deze obstakels versterken het geluid en hoor je het tekeer gaan.

Dennis
Zoals we het al eerder hebben gehad over optisch triggeren, zullen we nu eens kijken naar de enorme waarden van geluid onder water.

Wat is geluid?
Geluid is niks anders dan trillingen die zich voordoen door lucht of water. Deze trillingen worden zowel door mensen waargenomen als door vissen. Onze hersenen zetten deze trillingen om in geluid via het gehoorsysteem en de vissen doen dat eigenlijk niet anders.

Geluid verplaatst zich onder water vier maal zo snel als boven water en het bereik is ook vele malen groter. Vissen hebben namelijk net als ons een geavanceerd gehoorsysteem. Sterker nog, het hele lichaam van de vis kan de trillingen van geluid opvangen.

Ten eerste hebben vissen een vergelijkend gehoorsysteem als onze oren, en daarbij maken ze gebruik van de zogenoemde zijlijn. De zijlijn loopt over beide zijdes van de vis en bestaat uit kleine gaatjes poriën daarmee word informatie in hun omgeving omtrent geluid/trillingen verwerkt.


De kop en het lichaam van de snoek registreren elke trilling en geluidje in het water.

Hoe vertaald deze informatie zich naar onze visserij en waarom kunnen  wij daar een voordeel uithalen? We hebben het al eerder gehad over kleuren en silhouetten, maar dan moet  de vis het kunstaas eerst waarnemen! maak de vergelijking maar eens als u iets zoekt wat geluid maakt…of juist niet.

Deze vergelijking gaat precies zo op voor onze rovers onder water…zij  zijn echter niet opzoek naar prooi, maar worden hier wel op geattendeerd. Het voordeel van het vissen met kunstaas dat geluid produceert (ratels) is dus zeer zeker een meerwaarde! Hoeveel pluggen en jerkbaits zijn er wel niet voorzien van een luide ratel? Juist, en niet voor niks.


Ratelstaafjes verwerkt in de streamer hebben, als het moeilijk gaat, zo hun voordelen.

In onze tak van visserij, de vliegvisserij op snoek, maken wij ook  gebruik van deze kennis door middel van het toevoegen van  geluid/trillingen. Het toevoegen van een tail of ratel geven dat zelfde effect, weliswaar in een subtielere vorm maar zeker waarneembaar voor de vis…

In iets troebel water of water met veel planten valt het kunstaas gewoon meer op, en als het meer op valt…juist meer  kans op een aanbeet.


Ook ingebouwde zwabberstaarten trekken extra aandacht.

Op dagen dat de snoek of andere rovers zich passief ophouden is het dus zeker de moeite waard om buiten formaat, kleur en actie ook deze zintuigen van de vis te stimuleren. Het hele dierenrijk maakt er gebruik, van zowel rover als prooi, en kan in deze u helpen van een rover weer een prooi te maken!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -